Историята на Spotify: шведската аудио компания, търсеща нещо повече от аудио

1
336

По пътя към превръщането си в компания за милиарди, Spotify премина през много. Успехът на компанията е толкова бърз, че няколко пъти Microsoft, Google и Tencent са искали да я закупят. Самата Spotify е била на ръба да придобие Tidal и Soundcloud. От много време тя се слави като най-добрата в аудио стрийминга, но изглежда плановете ѝ са били по-различни преди години. Това научаваме от новата шведска книга Spotify Inifrån (Spotify неразказана, съгласно статия на Variety). В нея шведските журналисти Свен Карлсон и Йонас Лейонхувюд разкриват малките тайни за концепцията за единна телевизия на Spotify. Тук са разкрити над 70 интервюта със служители на фирмата.

През 2011-та директорът Даниъл Ек започва своя таен проект, дистанциран от всеки един филиал на Spotify. Той е именуван „Магнето“ и цели пренасочването на компанията от аудио към видео съдържание. Ек е наел двама изключителни софтуерни програмисти. Това са Лудвиг Стригус (създал µTorrent, първата покупка на Spotify, и първия уеб плеър за платформата) и Андреас Смас, присъединил се към компанията през 2008-ма година. Целта е тотално да се редефинира видео стриймингът. Не трябва да има буфериране, видеото никога не трябва да прекъсва, за да зареди. Затова Стригус и Смас създават уникалния файлов формат Spotify Video или .spv. Той трябва да бъде сравнително по-лек по от другите видеоформати (първото желание на Стригус). Първоначално екипът се насочва към HLS формата (HTTP Live Streaming) като единствено съвместим с iOS системата на Apple. Ранното описание гласи: „Тази видео услуга ще бъде високо персонализирана. Ще разпознава вашите вкусове и модели на консумация (на медия). Ще разбира какво съдържание искате и кога го искате„.

През ноември 2012-та година на една от срещите на филиалите на Spotify в Стокхолм идва една от големите американски придобивки на компанията, Майк Беркли от Ню Йорк. Там той разкрива за първи път прототипа на видеоуслугата пред всички служители. За целта той използва 3G iPad таблет, за да пусне шведска кабелна телевизия, да прехвърля каналите, дори да се връща назад в записа. Апликацията е бърза също толкова, колкото и музикалния плеър, дори при 3G мобилни мрежи. Според един от служителите „това беше магическо преживяване„.

Приложението продължава развитието си в компанията под името Spotify TV. Това е второто софтуерно постижение на фирмата, надминаващо многократно нивото на конкуренцията. Да сменяш телевизионни канали на смартфона преди дори 5 години беше немислимо без 4G. Както и плеъра, и този софтуер на Spotify се базира на пиратско съдържание (изненада). Ек е бил впечатлен, но се появили съмнения около бизнес модела.

 

В следващите няколко години Беркли упорито се е опитвал да подпише ексклузивни договори със шведски и световни компании (Time Warner, Fox, CBS). Прави се прототип и на TV приемник, вероятно първият хардуер на Spotify. За целта няколко служители търсят производители в Шенжен, градът, помещаващ фабриките на Apple, Dell и Sony. На първо време приемникът силно наподобява Apple TV. Компанията споделя пред китайци колкото се може по-малко информация, за да не събуди подозренията на конкурентите.

За Ек обаче очевидно състезанието в мобилнаSpotifyта телевизия няма да е възможно за Spotify. До момента Spotify TV е замразен. Вместо това основателят на компанията реши да насочи погледа си върху продукцията на оригинални подкастове (аудио предавания). Според него така Spotify ще се превърне в Netflix за аудио, предоставяйки музика на първо място и ексклузивно съдържание след това. Според неговото виждане, в бъдеще над 20% от консумацията на потребителите ще бъде съсредоточена върху предавания.

Би било интересно да научим повече за амбициозната фирма от новата книга, но за жалост за момента тя се продава само на шведски. Да се надяваме, че ще бъде преведена и на други езици.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Звездоброец
Звездоброец

Да се фокусират и върху предоставянето на HiFi streaming, че ще изпуснат 5G влака.