Историята с Джон Макафи се заплита

0
17

В публикация в блога си от 3-ти този месец, Джон Макафи разкрива, че след атаката над него и собствеността му през април, той е минал в контраофанзива срещу представителите на властта в Белиз. По неговите думи, след априлската атака, в която от дома му са откраднати били вещи на стойност стотици хиляди долари, дома му е бил разрушен, а кучето му – убито, Макафи е поискал извинение за това от страна на властите. След като не му е било обърнато, каквото и да е било внимание, той се е вбесил и решил да вземе нещата в свои ръце.

Макафи разказва, че е поръчал 75 евтини лаптопа и с помощта на свои съмишленици инсталирал кейлогъри (шпионски софтуер) на тях, които е било невъзможно да бъдат открити. Кейлогърите са били настроени така, че да връщат всякакъв вид информация, обратно към Макафи в реално време. След инсталирането на кейлогърите, той е направил така че устройствата да изглеждат все едно никога не са излизали от кутиите си. Макафи почнал да ги подарява – на представители на властта, на полицейски началници, асистенти на министри от настоящето правителство на Белиз, приятелки на влиятелни мъже и приятели на влиятелни жени. Макафи е наел четирима души да наблюдават постоянно пристигащата информация от устройствата, като е получил неограничен достъп до акаунтите на въпросните хора в социалните мрежи, техните имейли, логин информация и въобще възможността да следи цялата им онлайн активност.

Последвала е втората част на плана на Макафи – организирането на сложна социално-инженерна схема, при която той наема 23 жени и шестима мъже, за да участват в по-нататъшните му планове. Макафи разказва, че той заживява с осем от жените, които са се справяли перфектно с възложените им задачи, като макар и да е бил изготвил така нещата, че да избегне, каквато и да е възможност за заговор срещу него той да бъде разкрит, накрая се оказало, че една от жените е „двоен агент“ и без малко не го убила. Макафи обучава жените и мъжете на различни техники за шпионаж и манипулация, които да му осигурят още повече информация за следените от него хора.

Последвала третата част от плана му – телефонните компании. Чрез методи от социалното инженерство той успял да заблуди хората, които се опитва да следи, че иска да подкупи служители на телефонните компании, за да се добере до списък с разговорите на въпросните хора, като целта на това „упражнение“ е била да заблуди мишените си, че това е най-силното му оръжие – подкуп срещу информация. В същото време, той внедрява част от екипа си сред служители на компаниите – главно служители с нисък ранг и техници. С това Макафи прави истински удар, добирайки се до още по-компрометиращи данни за своите цели.

Макафи разбира много за тъмната страна „силните на деня“ в Белиз, за да се натъкне на нещо още по-странно. Посредством инфилтрирана жена в министерството на имиграцията, той засича прекалено голям брой ливанци, на които е давано фалшиво име и паспорт – обикновено на починал гражданин на Белиз, който има англо-саксонски звучащо име. За организатор на цялата схема той обвинява вътрешния министър. Оказвало се, че след получаване на паспортите, ливанците заминават за Никарагуа. Давайки връзка към няколко източника, той твърди, че това вероятно са членове на предполагаемо терористичната организация Хизбула (въпреки, че американското правителство я смята за такава, Евросъюза все още не я счита официално за терористична организация – нещо, за което САЩ настояват от доста време), които имат тесни връзки с мощния мексикански наркокартел „Зета“.
Макафи завършва с това, че според него сегашното правителство на Белиз представлява „опасност с огромни размери“.

Дали има истина в думите му, или това е скалъпена шпионска история подходяща за нов епизод за Джейсън Борн или за Агент 007, предстои да разберем. Това, което е сигурно, че историята е увлекателна и един филм по нея не би билo лоша идея – независимо дали ще е фикция или „създаден по истински случай“. Темата за тероризма е особено чувствителна за администрацията във Вашингтон днес, а Макафи го грози сериозна опасност, ако бъде екстрадиран обратно в Белиз, но кой знае…

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари