fbpx
21.4 C
София

Италианските регулатори разпоредиха забрана на ChatGPT заради нарушение на законите за поверителност на данните

Преди това, през февруари, регулаторът забрани приложението за чатботове Replika.ai, тъй като не е обработило правилно данните и не е защитило непълнолетните потребители

Най-четени

Италианският национален регулатор за защита на личните данни разпореди ефективна забрана на чатбота с изкуствен интелект ChatGPT, обвинявайки създателите му OpenAI в „незаконно събиране на лични данни“. На OpenAI е наредено незабавно да спре събирането на данни на италианските потребители, докато не промени практиките си за събирането им.

Органът за защита на данните на страната, GPDP излезе с прессъобщение тази сутрин, в което се казва, че компанията няма законна обосновка за събирането на лични данни на потребителите. GPDP заявява, че OpenAI също така не разполага с механизъм, който да спре достъпа на непълнолетни потребители до услугата, което „излага непълнолетните на абсолютно неподходящи отговори в сравнение с тяхната степен на развитие и самосъзнание“.

Това не е първият случай, в който италианският орган за надзор на данните предприема подобни действия срещу чатбот с изкуствен интелект. През февруари регулаторът забрани приложението за чатботове Replika.ai. Replika стана известна с личните отношения, които някои потребители развиват с нейния чатбот, като мнозина изразиха огорчение, след като компанията наскоро премахна опцията за еротична ролева игра.

Вероятно ще отнеме известно време на OpenAI да изпълни заповедта за спиране на обработката на данните на италианските потребители. В GPDP се казва, че компанията има 20 дни, за да съобщи какви мерки е предприела, за да изпълни изискванията на регулаторите, и може да бъде глобена с до 20 млн. евро (или 4% от годишния глобален оборот), ако не го направи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини