Италия заплашва да изрита Apple

5
19

Apple трябва да платят на Италия глоба от $377 500 или бизнесът им в страната ще бъде преустановен. Причината е, че американската компания не е уведомила както трябва потребителите за безплатната двугодишна гаранция на всичките си продукти, които продава в Европейския съюз.

Вчера L’Autorit? Garante della Concorrenza e del Mercato дадоха на Apple 30-дневен срок, в рамките на който трябва по най-точен начин да обяснят на потребителите, че техните продукти – както всички останали, които се продават в границите на ЕС – са покрити от регламентираната от Европейската комисия двугодишна гаранция. По-рано тази година AGCM глобиха Apple с $1,2 милиона, тъй като игнорирайки европейското законодателство, те предлагаха на италианците по-големи гаранционни срокове чрез услугата AppleCare.

Тук трябва да отбележим, че Apple продължават да продават гаранционни планове през AppleCare. Струва си да напомним също, че двата вида гаранции покриват различни видове щети. Гаранцията на ЕС покрива само щети нанесени до момента на покупката, докато AppleCare покрива щети след покупката. Именно за това от американската компания считат, че е абсолютно в реда на нещата да предлагат два вида гаранции. Освен това Италия е единствената страна-членка на ЕС, която изявява подобни претенции.

Независимо от това дали постъпват правилно или не италианците са дали на Apple един месец да изпълнят изискванията им. Ако не го направят ги заплашва изритване от пазара.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари