fbpx
11.8 C
София

Италия и Албания разбиха съвместно схема за крипто измами

Най-четени

Съвместна акция между разследващите органи на Италия и Албания е довела до разбиването на схема за измами с криптовалута, донесла на участниците в нея приходи от около 15 милиона евро. Иззети са активи за над 3 милиона евро и 160 електронни устройства, включително компютри, сървъри, видеокамери и мобилни телефони. Разследването се е състояло под егидата на Евроджъст – международната агенция за борба с организираната престъпност на Европейския съюз.

Групата е извършвала незаконната дейност от кол център в албанската столица Тирана. На пострадалите е било предлагано да си направят акаунти в мнима крипто борса и да преведат първоначална сума, като са им били обещавани мигновени финансови печалби. След това престъпниците отново са се свързвали с тях, представяйки се за брокери, като са уговаряли жертвите си да им позволят да инвестират от тяхно име в „безрискови крипто активи“. Все още се изяснява дали изобщо са били закупувани някакви криптовалути, или парите са били директно източвани.

На някои от пострадалите са им били представяни отчети с подправени финансови данни, като целта на групата е била да ги убеди в успеха на „инвестицията“. След това жертвите са били насърчавани да депозират още повече средства, а веднага щом го направят акаунтите им са били премахвани от престъпниците.

Въпреки катаклизмите в крипто индустрията, много хора все още проявяват интерес към сектора, вярвайки че борсите за цифрови активи са добър начин да си осигурят допълнителни приходи или да защитят спестяванията си от нарастващата световна инфлация. Точно това създава „благоприятна“ среда и за развиването на криминална дейност. Много престъпници се насочват именно към създаването на схеми за измами с криптовалути, разчитайки на наивността и липсата на достатъчно познания в областта сред обикновените хора.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини