Италия разширява действието на своята ББД програма и намалява пенсионната възраст

21
1154

Под натиска на партията „Движение 5 звезди“ министърът на икономиката на Италия обеща да осигури средства за разширяване действието на Безусловния Годишен Доход (ББД) в страната, както и да намали пенсионната възраст на италианците.

ББД има за цел да компенсира въвеждането на новите технологии и роботизацията. А по-ранното излизане в пенсия – да осигури на компаниите млад и добре обучен персонал. Информацията е на Reuters.

Засега не се уточнява какви суми ще са необходими за финансирането на тази идея. Ако ББД за бедните бъде на ниво €780 ($910), както обеща „5 звезди“, то ще са необходими не по-малко от 10 милиарда евро (11,7 милиарда щатски долара).

В началото на 2018 година в Италия стартира експеримент по въвеждане на ББД, а през месец март бе съобщено, че резултатите са отлични. Държавата плаща на бедните по $220 индивидуално всеки месец или по $630 на семейство от 6 и повече души.

Но досега в тази програма участваха 316 000 италианци. Плановете на правителството бяха към месец юли ББД да започнат да получават 2,5 милиона италианци.

„5 звезди“ изглежда не се смущава, че Италия има сериозни проблеми с икономиката. Държавният дълг на републиката достигна 130% от БВП. Това е най-големият в Европа подобен показател, с изключение на дефолта на Гърция.

В Европа все повече икономически благополучни държави експериментират с ББД.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
21 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари