И Индия започна антитръстово разследване срещу Google

0
7

Към днешна дата Google е обект на антитръстово разследване в САЩ и Европейския съюз, а сякаш за да направи нещата още по-лоши, Комисията за защита на конкуренцията на Индия също обяви, че започва такова разследване.

Решението е взето след жалба на група за защита правата на индийските потребители срещу някои бизнес практики на Google. Според прес съобщение на организацията, проблемът е, че Google използва доминиращото си положение на пазара на услуги за интернет търсене и за онлайн реклама, за да влияе на развитието на индийските компании в тези сегменти, както и на свързания с тях пазар на електронна търговия в страната.

Същата организация е изпратила още през миналото лято писмо до Комисията, в което се казва, че интернет гигантът вероятно извършва дейности, нарушаващо местното законодателство за защита на конкуренцията. Едва сега обаче от държавния орган започват конкретни действия.

Аналогични разследвания са заведени срещу Google в различни краища на света, включително Аржентина, Южна Корея, а британски политици неведнъж са настоявали пред правителството на страната да предприеме сходни действия срещу онлайн гиганта.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за