И отново: в публичните сървъри на Amazon откриха 146 GB данни на 540 милиона Facebook потребители

8
1827

Отдавна изгубихме броя на скандалите около Facebook поради проблеми със защита на потребителските данни. Преди две седмици стана ясно, че социалната мрежа е съхранявала паролите на от 200 до 600 милиона потребители в отворен вид, като достъп до тези данни са имали над 20 хиляди служители на компанията. А сега компанията UpGuard, специализирана по въпросите на цифровата безопасност, съобщи за поредното изтичане на лични данни от потребителите на тази социална мрежа. Информацията е била съхранявана в отворен вид в електронния облак на Amazon (AWS).

Специалистите на UpGuard откриха две отделни бази данни. И двете бази данни са качени от компаниите разработчици на приложения за Facebook. Първата база данни е с размер 146 GB и включва 540 милиона записи за коментарите и лайковете на Facebook потребителите. Тя бе премахната на 3 април. За това изтичане Bloomberg съобщи на 3 април, след което Facebook помоли Amazon да спре достъпа до тази база данни.

Втората база данни (не се съобщава колко точно е голяма), включва данните за 22 хиляди Facebook потребители. Но в тази база са записани и електронните пощи и паролите. Като при първата, така и при тази, достъпът до данните бе прекратен.

Не се знае колко дълго са се намирали тези данни в сървърите на Amazon.

Wired заяви, че новото изтичане повдига въпроси относно вътрешното разследване и адекватната реакция на Facebook по проблемите със защита на потребителските данни.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
6 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ратнемок
Ратнемок

„Не се знае колко дълго са се намирали тези данни в сървърите на Amazon.“

E как пък няма да се знае, нали датата и часът на качване се записват, стига глупости!

boot
boot

А, де.. Ми тез от Амазон? Поддържат си сървъри за спорта и не знаят какво има на тях. Сигрно и бекъпи не правят. Направо в AWS чудеса стават.

Fermin Trujillo
Fermin Trujillo

AWS ти предоставя да си направиш облака (все едно стая със сървъри само че неплащаш за желязото) тоест ти си изграждаш твоите сървъри/облаци а те ти предоставят инфраструктурата, не е тяхна работа да знаят кво има в твоите или на когото и да било неща, в случая са били или наети от ФБ или от някой от разработчиците…..

boot
boot

Оле, не думай.. А за какво плащаш, ако не за желязото? И всеки собственик на сървър е отговиорен какво имам не него. И само дето никой, освен хора от AWS, няма физически достъп до сървърите. С виртуализация… Викат му „Облак“. Не че съм спец, ама ако нямат бекъп система, кой ще им плати? Или с „бързия нет“ ще си правя бекъпи по мрежата? Щото е и много сигурно, та освен AWS, и интернет доставчиците да ми имат съдържанието. Аз бих го криптирал, ама ФБ явно откровенно ги мразят тез неща. Ти от де ги измука тез твърдения, че нямат бекъпи?… Виж още »

Fermin Trujillo
Fermin Trujillo

boot,
намали ракията че едвам ти разбирам, та.. AWS е = датацентър в който наемаш сървър-ракове(шкафове), ти си имаш твоя шкаф и си имаш ключ към него, плащаш си месечна вноска за това че е там но техниците и собствениците на датацентъра НЯМАТ достъп до твоя шкаф, това е AWS но на по-съвременно ниво, сам каза че не си спец .. за това не спори.., отвори тубата и виж кво е AWS мисля че имат анимирано за да го разберат не само ИТ спецове…

Петър
Петър

Пароли записани в открит вид… Бази данни с отворен достъп… И то след няколко скандала за изтичане на данни.

Нали във Facebook работеха най-умните и най-добре платените програмисти на света. Допускат грешки на ниво осмокласник и изобщо не си вземат поука след като бъдат изобличени…
Не знам какво да мисля вече.

жоро
жоро

Предполагам че наблягат на най-добре платените, което е различно от най-добрите.
Това само показва че макар интерфейса на FB да се е сменил няколко пъти това отзадеси е на ниво колежанска дипломна работа.

TTTT40
TTTT40

Това не са грешки, а „грешки“ !!!!! Искам да кажа, че всичко с цел.