10.8 C
София

И под крилото на Alphabet, Европа продължава разследванията към Google

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Появата на Alphabet няма да повлияе, по какъвто и да е начин към разследването на европейските органи към Google за нечестни бизнес практики на територията на ЕС. Това е мнението на Маргрете Вестагер, изразено в интервю за Wall Street Journal.

Както знаете, европейските органи по опазване на конкурентоспособността разследват обвинения към Google по набор от въпроси, сред които преимуществено представяне на резултатите за търсени стоки в Search на тяхната услуга Google Shopping пред конкурентни европейски услуги, като Foundem, 1plusV и др., некоректни рекламни практики, приоритетното прилагане на различни услуги на Google в Android, неправомерното използване и представяне на информация, защитена с авторски права, като фотографии и текст, преимущественото представяне на резултати в онлайн търсачката им на информация за пътуване и карти от компании, свързани с Google и подобни.

По отношение на обвиненията, насочени към преимущественото представяне на свои ресурси за сравнително пазаруване, Еврокомисията внесе официално оплакване в съда в средата на април. Google бяха близо до споразумение, но до такова така и не се реализира, след като европейската институция внесе жалбата в съда, припомнят от PCWorld. Що се отнася до Android, Вертагер припомня, че макар и безплатен софтуер, операционната система идва с инсталирани предварително продукти и услуги на Google за пътуване, пазаруване и магазин за инсталиране на приложения. Тук Комисията разследва, дали американската компания не заставя производителите на Android телефони и таблети да доставят устройствата с проприетарен софтуер на Google, пречейки им да ги доставят с предварително инсталирани конкурентни продукти. Особен акцент в разследванията към Google, Комисията поставя над практиките на компанията в областта на онлайн рекламата.

Става дума за обвинения към компанията, че сключените сделки на компанията с издатели попадат под условията на договорености, които забраняват на доставчиците на реклама да местят онлайн кампаниите си към конкурентни на Google платформи. Все пак вероятно е компанията и ЕК да стигнат до споразумение по това обвинение.

Очаква се, че през следващите месеци, някои от разследванията да дадат конкретни резултати.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини