Атаките с кибероръжията на АНС и Wannacry ни демонстрираха за пореден път колко сериозна е рансъмуер заплахата. Антивирусната индустрия не се справя със защитата от тях. Специалистите по интернет защита също. Математиката е константа, която не може да бъде преборена и все по-високите нива на криптиране на данните, означава, че спасение няма. Остава ни единствено да разчитаме на милостта на киберпрестъпниците. Както е направил тайванец, например. Заразен с рансъмуер с името ThunderCrypt, той получава възможността да проведе разговор с хората, заразили системата му.

„Месечно получавам само $400. Наистина ли искате да ми причините това?“, пита жертвата, която е изнудвана за биткойни в размер на около 600 долара.

„Не, не искаме. Честно казано, тайванската ни кампания се оказа пълен провал. Изглежда, че значително надценихме прихода на населението на вашата държава“, пишат изнудвачите. „Така че, ок. Няма нужда да плащате. Включихме ThunderCrypt в декриптиращ режим за компютъра ви. Следователно, щом съръврът ни установи връзка с компютъра ви, декриптирнето би трябвало да започне автоматично. Ако не започне, ни уведомете“, пишат авторите на атаката. Все пак, те му казват, че ако може да дари малка сума, може да го направи на посочен биткойн адрес.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

5 коментара за "И престъпниците имат сърце"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Agentpat
Agentpat

Да вземем да му ударим една молба и ние. Но като гледам дереджето ни, направо можем да ги разплачем и като нищо, вместо ние да им преведем биткойни, да вземат те да ни спонсорират.

Светльо
Светльо

Хм, не могат ли властите да ги гепят през това tuta.io, през което комуникират?

bluewater
bluewater

По нашенски.

Някой
Някой

Не, не могат да ги хванат през tuta.io.
Това е криптиран имейл, пък и да им стигнат до ип адреса, ще ползват прокси на ратнат компютър

val10
val10

обикновения юзър трябва да е подготвен за подобни ситуации с пълен бекъп на системата на външен носител…за корпоративни клиенти и фирми за тях изхода е ясен…но потребители вземете мерки за вашата информация.