fbpx
-3.3 C
София

И Русия като Китай: иска да заключи гражданите си зад защитна стена

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Едно от безспорните предимства на Интернет като пространство е неговата наднационална природа – пространство независещо от рестрикциите, налагани от националната държава днес. Световната мрежа си има разбира се своите писани (от организации като W3C и др.) и неписани правила, но свободата е основно благо в WWW – свободата на себеизразяване, свободата на достъп до информация и свободата да си това, което искаш да си – едно почти утопично демократично състояние, което офлайн понякога е невъзможно. Редица интернет активисти повтарят, че заключването на интернет пространствата зад граници и бариери, подобно на политическите граници, би нанесло непоправими щети за киберпространството. Има държавници обаче, които не престават с желанието си да си присвоят това, което не е тяхно, ограничавайки своите граждани онлайн, така, както го правят и офлайн. Примери за това са Китай и тяхната Great Chinese Firewall, която не дава достъп на жителите на Поднебесната империя до ресурси, които ние с вас посещаваме ежедневно, имаме и страни, като Иран и техният Halal Internet, Саудитска Арабия, Мианмар, Кувейт и други страни, в които управляващите искат контрол над живота на хората на всяка цена.

Поредната държава, която обмисля да „заключи” своите онлайн поданици е Русия, разбираме от „Ведомости”. Преди четири години, Кремъл започна да работи по-сериозно по капсулирането на Рунет-а (както е познато неофициално руското интернет пространство) с представянето на оруелски звучащия орган „Роскомнадзор”. Организацията бе представена като защитник на руските граждани и децата от опасностите в Интернет. Мнозина се противопоставиха на организацията, тъй като имаше много неизвестни по отношение на това как ще бъде осъществяван контрола, задълженията на интернет доставчиците, начина на блокиране на ресурсите и най-вече кой ще контролира контролиращите. Всъщност по отношение на начините на блокировка още в началото се разбра, че страховете на специалисти са оправдани – опит за блокиране на блог от Google или видео в YouTube доведе на няколко пъти до блокировка на достъпа до Google (и всички свързани услуги на компанията) за часове. От Москва се похвалиха, че системата работи и хиляди са блокираните педофилски, терористични и свързани с продажбата на опиати ресурси. Колко са съмнителните блокировки не е известно, но появата на ресурс като „Роскомсвобода” (игра на думи с името на „Роскомнадзор”) сочи, че не всичко е перфектно със системата. Отделно от това, нивото на заплаха от хакери за руските интернет потребители е все така високо. Сериозно брожение се създаде и около последвалия „закон за блогърите” – законова мярка, задължаваща администраторите на блогове и ресурси, чиито потребителски трафик е не по-малък от 3000 души дневно, да спазват ред условия, с което бяха приравнение на лесните за контрол стандартни медии – регистрация в единния регистър на „Роскомнадзор” и спазването на ред екзотични правила, като например носенето на наказателна отговорност за коментарите на посетителите на техните ресурси. Целта, на фона на едни бурни в политическо отношение времена, би трябвало да е ясна тук. И не на последно място, Кремъл въведе заедно с това използването на системата за оперативно-разследващи мероприятия (съкр. СОРМ). Отказът за инсталирането на машината за следене на Кремъл от интернет доставчиците беше отново обвързан с наказателна отговорност. Системата получава възможност за контрол над интернет и телефонните комуникации, възползвайки се от неограничен достъп до ресурсите на интернет и телекомните доставчици, интегриране на DPI (deep packet inspection) контрол, което дава достъп не само до трафичните данни, но и до обменяното съдържание, сбор на тази информация възможности за систематизирането ѝ в бази данни и задържането и за период от три години. Използването на DPI решения от страна на интернет и телеком доставчици е строго контролирано в Европа, но не е така в страни, като Саудитска Арабия да речем, където контрола над интернет и телекомуникациите е осъществяван строго и разбира се насочен към несъгласните с действията на кралската династия, управляваща страната.

В материал от страниците на руския „Ведомости”, озаглавен „Чиновници искат да подчинят целия руски Интернет” става ясно, че Кремъл има още по-амбициозни планове за РУНЕТ-а. По данни на източници на медията, Москва  смята да създаде своеобразен граничен контрол на всичко, което влиза в руското интернет пространство, регулирайки националните домейни ru и .рф, точките за обмен на трафик, всички автономни системи и държавната информационна система, отговаряща за устойчивостта на интернет трафика. Към настоящия момент, точките за обмен на интернет трафика в Русия се контролират от различни компании, макар че най-големият играч тук – MSK-IX – се контролира от държавния доставчик „Ростелеком”.

Примерен прозорец на контролния панел на един от модулите на „Сорм“.

Неизвестните около тайнствения законопроект са много, като официалните представители на организации и доставчици са отказали коментар по темата пред „Известия”. Това, което медията съобщава звучи смущаващо. „Освен това, законопроектът предполага установяването на контрол над интернет трафика, който излиза извън граница. Документът задължава собствениците на всички автономни системи, които обменят трафик с международни мрежи да установят средства за контрол на трансграничния трафик. Става дума за СОРМ, която предоставя достъп до данните на правоохранителните органи”, пише изданието. Към настоящия момент, Кремъл доставя третата версия на системата, която е значително подобрена от предишните, а в скоро време се очаква интегрирането на ново поколение СОРМ. Реалновремевият анализ на данните и систематизирането им в бази данни, заедно с усъвършенствани средства за инспекция на трафика и съдържанието са допълнени със сериозни подобрения, между които анализ на VPN трафика и наблюдение над системите, използващи Tor и VPN решения. Последното нововъведение е провокирано от сериозното увеличение в използването на VPN решения, I2P и Tor клиентите, за достигане на забранени за посещаване в Русия ресурси – отговор на усилия на Москва да контролиран руските онлайн потребители.

Законопроектът предвижда и създаването на руска система за IP-адресация и собствена DNS система, които да действат като резервна интернет система в случай на инцидент, който би оставил Русия без достъп до Световната мрежа и интернет свързаност. Задачата тук е ясна, коментира пред изданието специалист – създаването на автономно руско интернет пространство, което да работи независимо от Глобалната мрежа. Освен това, изданието цитира безпокойство на шефа на „Роскомнадзор” от по-рано, че голяма част от РУНЕТ-а е защитена с криптозащита и това е проблем за борбата на органа с тероризма и екстремизма. В интерес на истината е добре да се спомене, че екстремистка или терористична организация трудно ще се сдобие по легален път с цифров серификат от някой от известните CA (certificate authority) издатели и въобще огромна част от фишинг страниците, измамническите ресурси и други страници, поставяни в Интернет от престъпници нямат криптозащита. Ето защо законопроектът предвижда създаването на руски алгоритми за шифрирането и появата на национален CA издател. Ако може да спекулираме тук, може да предположим какво иска Кремъл.

„В техническо отношение, проектът на Министерството на комуникациите е несъстоятелно. Дори и да бъде реализирано на практика, то силно ще затрудни живота на мнозина, на бизнеса и на обикновените потребители”, споделя своето мнение по отношение на планираните в законопроекта промени висш мениджър в руска интернет компания.

СОРМ не е уникална за света система, но за разлика от аналозите ѝ в Европа, тук съдебното искане за достъп до информация за интернет потребител е по-скоро формално, като тя е разположена буквално навсякъде в Русия, коментира Андрей Солдатов от Amnesty International. Корените ѝ се крият в система, разработена от КГБ, която получава нови и по-мощни версии с времето. Звучи като система-мечта за Агенцията за национална сигурност на САЩ. Всъщност, документи, предоставени от Едуард Сноудън предполагат, че АНС имат достъп до подобен механизъм, който даже звучи по-просто – прехващане на данните направо от подокеанските интернет кабели.

Усилията на Кремъл се вписват идеално в усилията на техните западни колеги. Вече знаем за това какво прави Вашингтон и АНС с американците, европейски и американски политици пък вече повече от година настояват за получаването на своеобразен универсален ключ към криптозащитите в Мрежата. Разбира се, че имат предлог – защитата от терористични заплахи. Независимо, че се оказа, че АНС въпреки милиардите долари и нарушаването на изконни свободи не са осуетили нито един терористичен акт, благодарение на шпионажа си. И разбира се това са хора, известни, че деца разбиват защитите им. Та,те да пазят ключа към ключови защити в Интернет и достъпа до нашите самоличности, тайни, интереси, предпочитания, здравно и емоционално състояние, връзки и онлайн живот? Някой друг път.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини