И Саудитска Арабия преминава към слънчева енергия

1
25

На територията на Саудитска Арабия се намират 24% от всички разкрити запаси от нефт в света. Нефтът осигурява 90% от експорта и 75% от доходите в бюджета. Изглежда невероятно, че тази държава започва да развива слънчева енергетика. Малко е трудно да се повярва, но в списание The Atlantic са публикувани плановете на саудитите да излязат на първо място в света по производство на слънчева енергия.

 

Близо до Рияд започва строежа на голям завод за производство на слънчеви панели, а на брега на Персийския залив съвсем скоро ще започне строежа на завод за производство на големи количества полисилиций. Още от следващата година държавните компании Saudi Aramco и Saudi Electricity Company ще започнат строителството на десетки слънчеви електростанции в цялата държава.

В Саудитска Арабия литър бензин струва 13 цента, а 1 KWh електрическа енергия – 1 цент. Това е рай за биткойн-фермите. Добивът на барел петрол струва едва $4 и всъщност това е един енергиен рай. Но правителството счита, че трябва да се продължи напред и да се мисли за бъдещето.

 

В тази държава климатиците на практика никога не се изключват, а електричеството се получава изключително неефективно от изгаряне на нефт. При население едва 30 милиона Саудитска Арабия заема 6-то място в света по консумация на нефт.

Финансовите изчисления показват, че страната изгаря 25% от получавания нефт и консумацията на този нефт нараства с 7% годишно. За да се запази първото място като износител на нефт, вече е време за преминаване към алтернативни източници на енергия. Седем процентното увеличение може да принуди страната към 2037 година да импортира нефт отвън. При тази ситуация държавата би се разпаднала.

 

Територията на Саудитска Арабия е идеална за слънчеви електростанции, с изключение на пясъчните бури. Напълно е възможно тази държава в съвсем близко бъдеще да стане образец за другите по добив на слънчева енергия. А нейните жители да продължат да живеят, без да има се налага да плащат данъци.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари