fbpx
0 C
София

И Android-системите се включиха в BOINC структурата

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Много от нас смятат, че смартфоните са жизнено важна технология, а ето че сега те могат да помогнат в борбата срещу СПИН. Или да съдействат при изучаването на Глобалното затопляне. Или да откриват пулсари.

Това става благодарение на структурата за разпределени изчисления BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing), която отдавна използва аналогична програма за персонални компютри, координираща работата на над 600,000 доброволци, които позволяват на изследователските центрове да използват част от изчислителната мощ на своите компютри за построяването на виртуален суперкомпютър.

Така например, за последните 24 часа общата изчислителна мощност на проекта бе равна средно на 6,2 петафлопса. Ако това бе самостоятелна компютърна система, то тя би заела шесто място в класацията на на-мощните в света суперкомпютри.

Чрез BOINC се поддържат няколко мащабни проекта. Един от тях е поддържаната от IBM изследователска група, изучаваща различните лекарства, призвани да блокират ключовите ензими, използвани от СПИН.

Друг известен проект е разкриването на радио пулсари, които могат да се окажат ценно навигационно средство при бъдещото изучаване на космоса.

Вчера (23-ти юли) BOINC представи в Google Play новата потребителска версия на приложение за Android, чрез което потребителите могат да споделят част от изчислителната мощност на тези устройства. С цел максимална икономия, програмата използва смартфона когато той се зарежда или е зареден над 90%. Не се използва мобилна връзка, а резултатът от изчисленията се предават към сървърите на BOINC, когато смартфонът се включи към Wi-Fi.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини