И Microsoft под съд за събиране на геоданни

0
34

В съда на окръг Вашингтон е била подадена жалба срещу корпорацията Microsoft. Тя е обвинена в неразрешено събиране на данни за местоположението на собствениците на устройства, базирани на мобилната операционна система Windows Phone 7, съобщава ресурсът TGDaily. Компанията съхранява на своите сървъри геолокационни данни дори ако потребителите са изключили тази опция в настройките на своите апарати.

Жалбата се отнася до всички смартфони, работещи под управлението на операционната система Windows Phone 7. В иска се твърди, че разработчикът умишлено е включил съхраняването на информацията, получавана от GPS модулите на устройствата, в своята платформа.

В тази ситуация Microsoft е очернена в още по-голяма степен от факта, че корпорацията сама заяви за наличието в операционната й система на функция, предвиждаща изключване на събирането на информация за местоположението на потребителите. Ще припомним, че по-рано подобни жалби бяха подадени и срещу останалите големи разработчици на мобилни операционни системи – компаниите Apple и Google.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за