Всичко старо трябва някога да си замине. А когато става дума за сигурност, това не е пожелание, а задължение. Така, след версия 3.0 на Tails, любимото Линукс дистро на Едуард Сноудън вече няма да работи на вече остарелите 32-битови архитектури, разбираме от Beta News.

Tails е „жива“ и десктоп операционна система, която помага на своите потребители да запазят правото си на конфиденциалност и анонимност, както и да обезпечат своята сигурност. Системата на основата на Debian включва заздравено ядро, предварително конфигурирана мрежа, която превежда интернет трафика през мрежата на Tor, нейният клиент (на основата на Firefox), инструменти за защитено споделяне на файлове и комуникация и др. Вероятно най-голямата реклама на Tails я направи бившият сътрудник на АНС Едуард Сноудън, който я използва да скрие присъствието си и да копира хиляди секретни документи на американските шпиони, правейки ги достъпни до широката общественост.

„Ние чакахме години, докато не почувствахме, че е точния момент да направим промяната. Все пак, това не беше лесно решение за нас“, обясняват създателите на Tails на страниците на проекта. Те обясняват, че са се решили тази стъпка не само, заради това, че 64-битовата система е по-сигурна и защитена срещу експлоатиране, но и заради резкия спад на потребители на 32-битови процесори, използващи Tails в последните години. Така от 13.06.2017г. Tails няма да работи с 32-битови процесори.

Припомняме, че създателите и на друга Линукс дистрибуция – Arch Linux – обявиха прекратяването на вече остарелите архитектури, от тази година.

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Анонимен
Анонимен
4 години

Сигурно си вътрешно убеден, че някой друг е отговорен за собствената ти некадърност, ама няма кой. Вместо да обвиняваш света, че никой не ще да отговаря на глупави въпроси, да беше отделил 30 секунди за справка в Гугъл – търсената от теб функция е на неизискващи особен интелект няколко кликвания с мишката, ама… вече всички разбрахме, че при теб той е в дефицит…

гого
гого
Отговор на  Анонимен
4 години

ами то и форума там е на такова дередже, защото когато не могат да ти помогнат се нахвърлят като теб. Такива като теб опорочават форумите, и те препращат към Гугъл.

Анонимен
Анонимен
Отговор на  гого
4 години

Да бе попитал като нормален човек, бих му казал на драго сърце. Но като се нахвърля с обиди, сам си е виновен, че остава без отговори. Апропо, толкова ли е трудно наистина, да намериш десния клавиш на мишката…

pix3l
pix3l
4 години

Избягвай да питаш за технически неща в български форуми… или най-добре, избягвай да пишеш в каквито и да е български форуми, освен ако не смяташ да тролиш, като мен. ;D

Гриша
Гриша
4 години

linux-bg.org наистина стана коака на форумите. Там има една клика която го проваля безцеремонно. Не знам защо така се отнасят към всеки излъгал се да попита там.

Буш
Буш
Отговор на  Гриша
4 години

Ако пита като първия тук, не бих се учудил. Много рядко съм се обръщал към linux-bg.org, но когато е ставало, хората са реагирали адекватно. Във форумите никой за нищо не ти е длъжен – бъди учтив, ползвай търсачката и не питай за неща, които са дъвкани милион пъти и ще ти се отговори 🙂