Разкриха нечестни практики от страна на Web of Trust

2
70

Миналата седмица, екип от немски журналисти от хамбургската телевизия Norddeutscher Rundfunk (NDR) разкри, че популярната приставка за брузъри Web of Trust (WoT) събира данни за онлайн навиците на своите потребители и продава тази информация на рекламни компания. Макар и авторите на WoT да твърдят, че събираната от тях и продавана информация е напълно анонимизирана, журналистите са успели относително лесно да идентифицират над 50 потребители на услугата от предоставен им информационен масив от трета страна.

Сред данните, които успели да деанонимизират, журналистите открили информация за текущи полицейски разследвания, данни за осъществени финансови транзакции, както и за сексуалната ориентация на съдия, предава The Register. Сериозните разкрития, направени от страна на NDR станаха причина главните браузъри, които я предлагат (Chrome, Opera и Firefox) да я премахнат от магазините си с добавки. Mozilla обясняват пред медията, че са премахнали добавката от страницата с разширения за Firefox, след като са установили, че WoT нарушава политиките за конфиденциалност, които изисква компанията от авторите на този тип софтуер. Макар и да обяснили пред Register, че не знаят WoT да нарушават политиките за конфиденциалност, Opera също вече не предлагат инсталирането на добавката.

В официално изявление за пресата, цитирано от El Reg, WoT съобщават всичко възможно, за да изчистят от данните, които продават на рекламни агенции, персонално идентифицираща потребителите информация. След обстоен анализ обаче, проведен наскоро, те установили, че анонимизирането на данните не сработвало по начина, по който те желаели за една малка част от потребителите (разбира се). Това, което предприели и решили да направят в бъдеще е изтегляне на „шпионската версия“ и изправянето на грешките.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
B-boy/StyLe/
B-boy/StyLe/

Никога не съм я харесвал, защото дори да е добра като идея е лоша като реализация. Рейтинга се базира главно на ползвателите, а те не всичките са експерти…Радвам се, че не съм я ползвал никога, макар да знам за нея от началото на съществуването и.

TNT
TNT

аз гласувах доверие на тази добавка от доста години но вече мразя компанията която ме подведе.