Кадафи подслушвал народа си с модерна техника от Запада

9
13

Муамар Кадафи е поддържал режима си, използвайки устройства, които са били последна дума на техниката. Цялото оборудване на диктатора е било закупено от западни държави, а самото инсталиране също е било извършвано от специалисти на така наречените „стари демокрации”. Журналисти на Wall Street Journal са влезли в един от най-модерните центрове за следене на комуникациите, виждани някога. Подробна информация за наскоро изоставения център за подслушвания е публикувана в един от последните броеве на вестника.

Той е бил локализиран в приземния етаж на шестетажна сграда, намираща се в либийската столица Триполи. В него агенти на Кадафи са осъществявали мониторинг на електронната поща и чат съобщенията на нищо неподозиращите либийски граждани. Журналистите на Wall Street Journal са видели, че логото на Amesys, подразделение на френската компания Bull SA, е присъствало навсякъде из контролния център. То е видяно върху информационните табла и наръчниците за употреба на мониторинговата техника. Още на вратата на центъра е имало съобщение, пак с логото на Amesys, което гласяло:

„Помогнете да запазим секретната ни работа в тайна. Не обсъждайте класифицирана информация извън зоната на този център.”

В рамките на цялото звено за подслушване са забелязани следи от помощта на западни компании, които са си сътрудничели с полковника, който управляваше Либия с твърда ръка цели 42 години. Най-ранните документи с подслушана информация във въпросния център датират от месец февруари на тази година. Това означава, че вероятно той е сформиран малко след началото на бунтовете в страната.

Журналистите са видели разпечатка на чат през клиента на Yahoo, където мъж се обяснява в любов на млада жена и между другото й споделя, че вероятно е станал мишена за атаки, защото е настроен опозиционно към режима на Муамар Кадафи. Накрая той е казал на жената да не го забравя, каквото и да стане. Името на мъжа не се споменава, а съдбата му също е неизвестна.

Този тип шпиониране е станало приоритет за либийското разузнаване след началото на бунтовете и вероятно това се е запазило така до самия край, който дойде преди дни. Има данни, че Либия се е свързала в началото на годината с различни високотехнологични компании от Запада за да се сдобие с техника, която позволява подслушването на криптирани разговори по Skype, цензурирането на отделни клипове във видеопортала YouTube и блокирането на всякакви прокси сървъри, позволяващи заобикаляне на филтрите.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ivankrivodol
ivankrivodol

От само себе си се разбира, че тая техника е произведена в един екземпляр, понеже никъде другаде в „демократични“ страни на никого не би и хрумнало да я използва – все пак „нашите демократични“ държави нямат нищо общо с режими като тоя на полк. Гадафи!!!

muteman
muteman

Много знаеш ти! Всичко се слуша навсякъде. Щом Бойко записаха…

Bfaf
Bfaf

Няма цифрова услуга, която да не може да се подслушва по някакъв начин, аналогова също. Защитена услуга е само тази, в която аз си нося съобщенията лично до получателя. При всички други случаи (или поне тези, за които мога да се сетя) има вероятност съобщението да не остане в тайна.

umen umen
umen umen

Най добре се виждат свръх звуковите технологии на третата снимка.

tyrmyk
tyrmyk

Дори и в този случай може да се „подслуша“ по подходящия начин – залавяне на куриера/участника в разговора, разпит, измъчване, високочувствителни микрофони с фокусиране на обекта и т.н. така че забравете за абсолютната сигурност и за тайната на общуването…

mIRCata
mIRCata

Тъкмо и аз исках да ги изкоментирам тия снимки. Бюра, картонени кутии и стари дискети. Ойееее.

ivankrivodol
ivankrivodol

@ sliderum – Не си чувал май за т.нар. ирония – мисълта ми по- точно е, че сме се оправили ние у нас, ами тръгнали да съдим другите какви били или не били!!!

sliderum
sliderum

П.П. Забравих да сложа емотикон в коментара си, сорри!

Melmak ®
Melmak ®

Слайд, пак не си разбрал за какво става дума. 😀