Казахстан започва да използва ракетите на SpaceX за своите сателити

2
592

Властите на Казахстан сключиха договор с космическата компания SpaceX на Илън Мъск за извеждане на своите сателити в орбита. Досега Казахстан работеше само с Русия, но се отказа, понеже използването на руските ракети „Союз“ е твърде скъпо.

Първото извеждане в космоса на казахстански сателит е планирано за края на този месец. Ракетата носител Falcon 9 ще изведе в орбита научния сателит KazSaySat, като и сателитът KazistiSat с технологично предназначение.

Изстрелването ще бъде осъществено от военната база Ванденберг в Калифорния. Информацията официално съобщи прессекретарят на министерството на отбраната и аерокосмическата промишленост на Казахстан Асет Нуркенов. Той не изключва възможността в близко бъдеще Казахстан да се върне към своя договор с Русия и да извежда в орбита своите сателити от космодрума Байконур.

Защо този път с Falcon 9? Защото е по-евтино. Сумата е търговска тайна и не можем да я съобщим – такова е желанието на американската страна“ – каза Асет Нуркенов.

Неотдавна SpaceX за първи път приземи първата степен на ракетата Falcon 9 в калифорнийската база Ванденберг. Дотогава бустерите кацаха върху автоматичната платформа в Тихия океан или в Кейп Канаверал във Флорида. Повторното използване на първата степен силно намалява цената на космическите услуги.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
ШишоВатенкий Рогозин Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ватенкий Рогозин
Ватенкий Рогозин

Отиде ми комисионата…

Шишо
Шишо

че ипутин техния лидер намазваше за нещо западно