Казахстан започва да използва ракетите на SpaceX за своите сателити

2
691

Властите на Казахстан сключиха договор с космическата компания SpaceX на Илън Мъск за извеждане на своите сателити в орбита. Досега Казахстан работеше само с Русия, но се отказа, понеже използването на руските ракети „Союз“ е твърде скъпо.

Първото извеждане в космоса на казахстански сателит е планирано за края на този месец. Ракетата носител Falcon 9 ще изведе в орбита научния сателит KazSaySat, като и сателитът KazistiSat с технологично предназначение.

Изстрелването ще бъде осъществено от военната база Ванденберг в Калифорния. Информацията официално съобщи прессекретарят на министерството на отбраната и аерокосмическата промишленост на Казахстан Асет Нуркенов. Той не изключва възможността в близко бъдеще Казахстан да се върне към своя договор с Русия и да извежда в орбита своите сателити от космодрума Байконур.

Защо този път с Falcon 9? Защото е по-евтино. Сумата е търговска тайна и не можем да я съобщим – такова е желанието на американската страна“ – каза Асет Нуркенов.

Неотдавна SpaceX за първи път приземи първата степен на ракетата Falcon 9 в калифорнийската база Ванденберг. Дотогава бустерите кацаха върху автоматичната платформа в Тихия океан или в Кейп Канаверал във Флорида. Повторното използване на първата степен силно намалява цената на космическите услуги.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари