Фразата „съвременен Интернет е остаряла“ и може да изглежда малко странно, тъй като за някои мрежата все още е малък символ на прогреса и новите технологии. Всъщност само преди няколко години натоварването върху мрежата беше съвсем различно – без тонове видео-файлове, съобщения и гигантски онлайн-светове. Промени се не само обемът на информацията, но и броят на потребителите – а всичко това изисква обновяване на системите.

За адаптиране на възможностите на мрежата към настоящите нужди са необходими нови стандарти на телекомуникационните технологии – именно петото поколение мобилни мрежи попада под тях. Именно към новото пето поколение принадлежи и 5G технологията, която може да направи Интернет по-достъпен, по-бърз и по-надежден.

С настоящия 4G, любимият Ви филм ще се прехвърли на смартфона Ви за 10 минути, но с 5G процесът ще отнеме само няколко секунди. В същото време 5G изисква по-малко консумация на електроенергия, което прави технологията привлекателно икономична.

5G-инквизиция

За съжаление, към момента съдбата на 5G е изключително сходна с тази на многото други революционни технологични иновации. Обществото все още кипи от примитивни страхове и често възприема непонятното нововъведение в най-добрите традиции от Средновековието – обвинявайки го за всички грехове и хвърляйки го в огъня. Абсолютно безумни теории за опасностите от 5G се разпространяват в социалните мрежи по целия свят, като те дори се опитаха да превърнат технологията в причина за пандемията от коронавирус.

Слуховете за 5G опасностите за здравето дори спечелиха наградата за „най-лоши фалшиви новини“ през 2020 г. Специално за феновете на теорията на конспирацията Международната комисия за защита от нейонизиращо лъчение (ICNIRP) представи доклад за изследване на въздействието на мобилните мрежи върху хората, според който 5G не може да причини заболяване.

Но 5G може да причини други промени – сред тях са развитието на бизнеса, технологичната революция и многомилионните приходи в хазната. Според проучване на Business Insider до края на годината 5G ще заработи в 18 страни, а през следващите 15 години технологията ще донесе на световната икономика 2,2 трилиона долара.

Излишно е да говорим за удобствата – 5G е не само много по-бърз от предшественика си, но също така е в състояние да обслужва до 1 милион устройства, докато 4G може да свърже максимум 400 души. Осигуряването на глобално използване на 5G е национален приоритет за много страни, тъй като се очаква най-успешната държава в този труден бизнес да получи конкурентно предимство поне за десетилетия.

Революция за бизнеса

5G наистина може да се превърне в мощен стимулатор на развитие за много сектори на икономиката. На първо място, ултрабързият трансфер на данните и големия брой връзки са обещаващи за роботиката и цифровизацията на индустрията. Технологията се въвежда и за създаване на комуникационни мрежи по пътищата с по-нататъшното развитие на автономния транспорт – безпилотни превозни средства.

За AR/VR направленията също ще бъде даден нов тласък, предоставяйки възможност за създаване и работа с виртуална и разширена реалност. Това ще изведе не само развлекателната индустрия на ново ниво, но и ще създаде нови възможности за образование и медицина. С 5G виртуалното обучение и телемедицината ще получат липсващия ресурс.

5G също ще може да отговори на нуждите на финтех и електронната търговия чрез въвеждането на цифрови финансови услуги от ново поколение. Компании като Uber, Alibaba, WeChat и Amazon вече използват изкуствен интелект, блокчейн-системи, IoT и мигновени плащания. С 5G тези области ще станат доминиращи на пазара.

По данни на 5G Americas до 2035 г. инфраструктурата на 5G мрежите ще създаде 22 милиона работни места по целия свят. Всяка година все повече индустрии по един или друг начин се интегрират с ИТ, а преди около десет години беше трудно да си представим плащането на сметки от смартфона или видеоконференция със 100 души в стила на стария Skype. Също така с 5G – перспективите на технологията са толкова големи, че след десет години ще бъде трудно да се повярва в свят, в който скоростта на интернет не надвишава 1 GВ/s.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари