От вчера Джо Байдън официално положи клетва като 46-тият президент на Съединените щати. С новата администрация Байдън вече има силата да изглади екологичните проблеми и да извърши големи промени в автомобилната индустрия, транспортните екосистеми и цялостната инфраструктура на САЩ. Ето какво можем да очакваме от президента Байдън при стъпването му в длъжност.

Електрически превозни средства за масите

По време на кампанията си Байдън призова за промени в политиката и инвестициите, за да започне нова ера за американските производители на автомобили – такава, която вече е започнала да се възприема. Това започва с трансформирането на личния транспорт от автомобили, задвижвани единствено от бензинови двигатели към бъдеще, в което все по-голяма роля се пада на акумулаторните батерии и електрическите двигатели.

Според политиката, която Байдън изложи по време на кампанията си, неговата администрация има за цел да възстанови пълния федерален данъчен кредит за покупки на електрически превозни средства, въпреки че вероятно ще видим други промени по пътя. В допълнение към предоставянето на данъчни кредити към автомобилни производители като General Motors и Tesla, администрацията на Байдън ще продължи и с отстъпки за директните потребители, за да насърчи американските купувачи на автомобили да преминат от превозни средства, движещи се с изкопаеми горива към такива с нулеви емисии.

Байдън обаче иска федералното правителство да даде пример. Като част от кампанията на администрацията „Купете американското“, Байдън планира да включи покупки на нови държавни превозни средства в инвестиционен план за закупуване на американски стоки на стойност 400 милиарда щатски долара. Това трябва да насърчи американския бизнес да приеме и електрическите превозни средства, а в същото време ще бъде прокаран и проект за подмяна на над 500 000 американски училищни автобуса с ДВГ с такива с електрически батерии.

EV инфраструктура за зареждане

В допълнение към политиката, която прокламира електрическите превозни средства, в миналото Байдън призова за национална мрежа от 500 000 зарядни устройства за електрически превозни средства. Според прогнозите на кампанията на Байдън миналата година, тази инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства ще обхване нацията и ще позволи на всеки американец да пътува из цялата страна с електромобил до 2030 г.

Досега средствата за изграждане на инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства идваха под формата на инвестиции от частния бизнес, от време на време подкрепяни от самите производители на електрически автомобили. С федералната подкрепа електрическите превозни средства ще имат приятел в лицето на администрацията на Байдън.

Инвестиции в разработване на батерии и други технологии

Планът на Biden Build Back Better е насочен към агресивни федерални инвестиции в научноизследователска и развойна дейност, а автомобилният сектор няма да бъде пропуснат. На уебсайта си президентът призовава за инвестиция в размер на 300 милиарда щатски долара за научноизследователска и развойна дейност, обхващаща „технологиите на електрическите превозни средства до 5G и изкуствен интелект“, за да се разкрие висококачествен метод за отваряне на работните места в производството и технологиите с висока добавена стойност.

По-конкретно, 5 милиарда щатски долара в рамките на тази предложена инвестиция са предназначени в разработване на технологии за съхранение на енергия – като батерии, които могат да увеличат пробега на превозните средства в едно зареждане и да намалят себестойността на електрическите автомобили, както става ясно от информацията от официална сайт на Байдън.

Автомобилно производство

Миналата година президентът говори дълго за това как да се гарантира, че неговите планове за развитие на американската автомобилна индустрия ще процъфтят под негов надзор, а конкретни части от предложен, преработен данъчен кодекс ще възнаградят автомобилните производители за производството на автомобили в Америка. Предлага се 10% авансов данъчен кредит за компании, които правят инвестиции, които ще създадат работни места за служители в САЩ – например „Автомобилна компания, която реконструира съществуваща фабрика за производство на електрически превозни средства от следващо поколение, ще може да се възползва от предвидените данъчни кредити“, се казва на уебсайта на кампанията на Байдън. Възможни са и допълнителни безвъзмездни средства и финансиране за автомобилни производители, които искат да преустановят производството на превозни средства с ДВГ и да инвестират в местно производство в САЩ, тъй като Байдън цели да създаде един милион нови работни места в сектора на автомобилната индустрия, включително и в производството, веригата за доставки и инфраструктурата.

Основна реформа на стандартите за икономия на горивата и намаляване на емисиите

Администрацията на Тръмп финализира нови федерални регламенти за емисиите и икономията на горивата през 2020 г., но администрацията на Байдън е повече от вероятно да се опита да ги засили. Автомобилните производители вече започнаха да призовават новата администрация да използва доброволното споразумение в Калифорния като рамка за национален стандарт. Доброволното споразумение в Калифорния е разработено за увеличаване на горивната ефективност с 3,7% всяка година, започвайки от 2022 г. Тази цел е по-ниска от целите на администрацията на Обама, но все пак е далеч по-агресивна от целите, които досега имаше администрацията на Тръмп.

На уебсайта на кампанията си Байдън призова за преразглеждане на Закона за чистия въздух, подписан преди десетилетия и дори включи споменаването на всички превозни средства, продавани в САЩ, за да се осигури някаква форма на електрификация. Напомняне, че „електрификацията“ не се свежда само до електрически превозни средства с батерии – вместо това, тя включва всичко – от мек хибрид с 48-волтов мотор-генератор до пълен EV. Всяко от тези действия също преплита целта на новата администрация да се справи агресивно с продължаващата криза на климатичните промени.

Футуристична инфраструктура и разширен транспорт

Отделно президентът Байдън се стреми да направи големи инвестиции в инфраструктурата на САЩ, които могат да възлизат в предложените 2 трилиона долара инвестиции през първия му мандат. По-конкретно, през първата година на администрацията на Байдън ще бъдат заделени 50 милиарда долара за директна подкрепа на ремонта на пътища и магистрали във всички 50 щата.

Президентът обаче заяви също, че ще инструктира Министерството на транспорта и Министерството на енергетиката на САЩ да работят заедно, за да разследват и да придвижат напред идеята за „улици за всички“. Кампанията има за цел да помогне на шофьорите, пешеходците, велосипедистите и всички други да споделят безопасно един и същи път. Те могат също така подготвят САЩ за бъдещето на самоуправляващите се автомобили. В допълнение към „улици за всички“, инвестициите в инфраструктура могат също да бъдат пренасочени, за да включват тестване на води видове технологии за зареждане на електрически превозни средства, както и пътища, които могат да зареждат такива превозни средства в движение. Това със сигурност е една далечна технология, но разширените федерални инвестиции по посока на стимулиране на иновациите, са отличителен белег за настроенията на администрацията на Байдън в тази насока. За да осигури допълнителен тласък на интелигентната инфраструктура и планирането, Байдън по-рано призова за конкурентна програма за безвъзмездна финансова помощ на стойност 1 милиард щатски долара за текущото предизвикателство на САЩ за умни градове.

Може би най-големият извод от думите на Байдън за транспорта като цяло е тласък да се предостави най-накрая високоскоростната железопътна линия на гражданите на САЩ. В края на краищата връзката на 46-ия президент с Amtrak е добре известна. Извън железопътния транспорт ще има общ натиск за различни видове транспорт, тъй като администрацията осъзнава, че има други по-ефективни начини хората да се придвижват в рамките на даден район. Една конкретна цел призовава американците в общини с над 100 000 души да имат достъп до „качествен обществен транспорт“ до 2030 година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари