Телекомуникационният инженер Дейвид Сноудън се връща в микробуса си след поправянето на базова станция, когато кола минава покрай него, заобикаля го и спира точно насреща. Двама мъже излизат от превозното средство и го питат дали има нещо общо с 5G клетките.

„По-добре да нямате или ще си имате сериозни проблеми“, казва един от мъжете, преди да ритне вратата на микробуса на Сноудън, да удари огледалото и да си тръгне.

Първоначално 56-годишният мъж от Бирмингам в британския регион Мидландс смята, че това, което е преживял, е частен инцидент. Тогава той решава да направи някои проучвания.

„На следващия ден влязох във Facebook и там всичко беше залято с конспирации около 5G“, информира той в телефонен разговор със CNET. „Помислих си, че е по-добре да докладвам това и когато го съобщих на нашия екип по сигурността, те се заеха:“ Да, има доста.“, потвърдиха те.

През последните четири месеца телекомуникационните инженери в Обединеното кралство са подложени на вербален и физически тормоз, включително и онлайн тормоз.  Министерството на вътрешната сигурност на САЩ издаде предупреждение на оператори за потенциалната заплаха за безжичното оборудване. Всичко идва от това, че мнозина вярват и разпространяват конспиративни теории, че 5G има вина за коронавируса. Връзката между двете, конспираторите започнаха да правят, когато заболяването се разпространи извън Китай през януари.

5G отдавна е водеща тема на конспираторите, точно както при 4G и 3G преди него. Но това, което е различно сега е, че хората започнаха да го свързват по различни начини с COVID-19, казвайки или че технологията отслабва имунната система, или дори че тя е отговорна за прякото предаване на вируса.

Учените по света са съгласни, че всички подобни твърдения са категорично неверни.

Другият аспект на връзката между 5G и коронавируса беше, че определени лица, които инвестират в сектора, биха спечелили от изолиране на обществото в такъв мащаб, какъвто никога не е имало досега. Редица известни знаменитости подкрепиха тези конспирации, в това число и Уди Харелсън и Джон Кюсак, британският рапър M.I.A. и Wiz Khalifa в публикации в Twitter относно 5G.

По-широкото приемане на тази конкретна теория беше отразено по-мащабно от обществеността на Обединеното кралство във всички видове конспиративни теории около коронавируса.

Проучване, проведено от Университета в Оксфорд сред повече от 2500 души, предполага, че 25% от британското общество е показало поне степен на одобрение към коронавирусните конспирации.

Според професора по клинична психология от Оксфорд – Даниел Фрийман, който  ръководел проучването, пандемията е създала „почти перфектни условия“ за разцвет на конспиративни теории.

„Много хора имат повече време за себе си, в изолация и с интернет под ръка“, каза той. „Конспиративните убеждения ще възникнат от забързаната фаза на неизбежната заплаха, насилствената промяна, несигурността, изолацията и социалните медии.“

Просто си вършат работата

 Лесно е да се предположи, че споделянето на конспиративни теории онлайн няма последствия в реалния свят. Но историите, които ще Ви разкажат работниците в телекомуникационната индустрия, показват, че ситуацията е сериозна.

CNET говори със Сноудън и няколко други инженери, които работят за Openreach, отговарящи за телефонните линии и мрежата на Обединеното кралство, и които са били тормозени заради работата  през последните месеци. Никой от тях няма нищо общо нито с монтажа, нито с поддръжката на 5G оборудването.

Рис, който е помолил да не се използва второто му име, е работил в подземна съвместна станция, когато е бил словесно тормозен на улицата. Тогава чува как случаен минувач изразява недоволството си към екипа.

„Надигнах си главата“, казва 26-годишният младеж от Уелс. „Очаквах някой просто да ми зададе въпрос или нещо друго. Но след това бях обвинен, че съм причинител на коронавируса и рака при децата. Наистина, аз съм последният човек, който би могъл да причини такива заболявания.“

Хората на близката автобусна спирка се присъединиха към човека, споделя Рис, но в крайна сметка автобусът идва и те си тръгват, оставяйки го да свърши работата си – нещо, което другите инженери в подобни ситуации често не успяват.

Инженерът на Openreach  Стивън Гибни, на 38 години, е работил в Бристол, когато жена от близкия имот влиза в конфронтация с него. Тогава тя премахва една от антените и заплашва служителите. Гибни, заедно с колегата си, които по това време са работили напътя, усещат, че трябва да напуснат мястото. Поради заплахите на жената, се е наложило да извикат полицията.

Малък брой хора, които се занимават с конспиративни теории, са взели каузата си наистина на сериозно, извършвайки вандалски прояви и дори подпалвайки базови станции. Според последните данни, събрани от Mobile UK, досега има доклади за 273 сблъсъка между гражданите и работниците в телекомуникационните компании и 121 инцидента с палежи или саботажи през тази година.

Разчистване на кашата

 Често първият човек, който трябва да огледа мястото, след пожарната, е електротехник като Лиъм, който е интервюиран от CNET (чието име е променено, за да запази анонимността му). Лиъм работи като техник за мобилната мрежа EE и неговата работа е да гарантира, че станциите са безопасни и никой, който влиза в тях, няма да бъде застрашен от токов удар.

Лиъм най-често докладва за случаи на врязал се автомобил в телекомуникационното оборудване. Напоследък обаче той е зает да действа като първи реагиращ след атаките, причинени от конспираторите.

Първата подобна атака е отвела Лиъм в Ливърпул, където той е шокиран, когато вижда, че някой се е опитал да изгори телекомуникационна клетка. „Бихте могли да видите къде са запалили шкафовете и след това са полели горивото през полето и накрая са го подпалили в далечината“, съобщава той в интервю.

Оттогава Лиъм се връща в някои страни, които са подложени на многократни атаки. Най-лошият инцидент е свързан с клетка в Дерби, която е била на път да бъде унищожена. „Евакуираха района и затвориха пътищата“, казва той. „Това беше истинска каша.“

При обичайни обстоятелства Лиъм работи сам, но не се случва така напоследък. „Придружени сме винаги от колеги“, казва той. „Те ни карат да се чувстваме много по-сигурни. Не знаете кой дебне наоколо, след като е извършена атаката.“

Лиъм вече не ходи сам.

Действия и последици

 Мобилните оператори и други телекомуникационни компании е трябвало да предприемат редица предпазни мерки, за да защитят своя персонал, който продължава да предоставя основни услуги, докато останалата част от Обединеното кралство е по домовете си. Мерките включват премахване на фирмените табели от микробуси, подсигуряване на някои обекти и гарантиране, че инженерите не работят сами и имат колеги с тях. Междувременно полицията е извършила редица арести, но засега е издадена само една присъда.

На 8 юни 47-годишният Майкъл Уити е бил осъден на три години в затвора, след като се призна за виновен за подпалването на клетката на Vodafone близо до Ливърпул, причинявайки щети на стойност между 10 000 и 15 000 паунда. Уити е атакувал клетката, след като преди това е прочел в интернет доста конспирации относно 5G. Клетката, която е подпалил, е била една от 13-те, които са били нападнати в района на Ливърпул, което представлява само част от общия брой инциденти в Обединеното кралство.

Атаките срещу клетки са имали сериозен ефект върху потребителите, които обслужват, казва Ема Евънс, ръководител на мрежовия отдел в O2. „В целия сектор мобилните клиенти може да са имали проблеми с обажданията, съобщенията и мобилния интернет вследствие на спорадични атаки върху мрежовата инфраструктура напоследък“, докладва тя в имейл.

Една от клетките на Vodafone, която е станала жертва на палеж, обслужвала полевата болница NHS Nightingale в Бирмингам, която е създадена, за да се грижи за пациенти заразени с COVID-19.

„Достатъчно сърцераздирателно  е, че семействата не могат да бъдат до леглото на любимите хора, които са критично болни“, споделя изпълнителният директор на Vodafone – Ник Джефри в публикация в LinkedIn, в която той моли палежите да спрат. „Още по-смущаващо е, че дори и малкото утешение по телефона или на видео разговор може да им бъде невъзможно поради егоистичните действия на няколко заблудени автори на конспиративни теории.“

Иронията на всичко това е, че в по-голямата си част 5G мрежите са до голяма степен невредими.

„При повечето случаи повредените клетките не са 5G“, съобщава Евънс. „Обикновено това са клетки, които позволяват на местните жители и фирми да използват нашите 2G, 3G и 4G мрежи, които са били от съществено значение по време на продължаващата пандемия, за да поддържат уязвимите хора свързани с близките си и да позволяват на основните услуги и доставчици да отговарят на нуждаещите се. „

Период на затишие

 Мобилните компании, проследяващи инцидентите, както и инженерите и лицата оказващи първа помощ, са съгласни, че атаките са достигнали пик в Обединеното кралство приблизително по същото време, през което и коронавирусът  през април. Оттогава те постепенно намаляват.

Телекомуникационните инженери също са наясно с намаляването на инцидентите, но това не означава, че те не са все още нащрек.

„Това те кара да се чудиш дали ще бъдеш в безопасност да си вършиш работата“, казва Гибни. „Заплахата непрекъснато гложди ума. Някой, който просто върви по пътя, може изведнъж просто да се обърне и да започне да вика и Вие да не знаете какво ще последва.“

В годините си на работа като инженер, Рис казва, че е свикнал хората да се приближават към него и да му задават въпроси, на които в миналото той винаги е бил щастлив да отговаря, тъй като взаимодействията обикновено са положителни преживявания. Но сега, когато хората се приближават към него, той става предпазлив.

Той е склонен да се връща редовно в същите райони, но го притеснява да срещне хора, които отново да злоупотребяват с него. „Този човек ми крещи, когато ме види отново да правя същото, Дали ще направи нещо друго с мен?“ пита се Рис.

За Сноудън това е допълнителен стрес за инженерите в момент, когато работата им вече е засегната. Те не са успели да влязат в къщите на хората, така че е трябвало да се опитват да решават проблеми отвън. Тогава има възможност да влязат в контакт с коронавируса, докато са на работа. „Това е просто още едно нещо, с което трябва да се справим, освен предизвикателствата в момента.“

Сега нещата са затихнали малко, споделя той, но се притеснява, че скептичните настроенията около 5G, които все още бълват в определени кътчета на интернет, могат да създадат още един проблем. „Всичко необходимо за подновяването на атаките, е някой да започне отново да разпространява фалшивите новини,“ споделя той.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари