fbpx
4.2 C
София

Какви са трендовете в резултатите от търсенето на Google, показани на събитието Search On

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

На годишното си събитие Search On, компанията Google показа много нови начини за търсене в мрежата. Въпросите към търсачката могат да бъдат зададени във вид на снимка или чрез изговарянето им в микрофона на телефона, а резултатите от търсенето престават да бъдат емисия с връзки: новите начини за представяне на информацията могат да заинтригуват потребителя, дори и без да е необходимо да уточнява въпроса.

TikTok и Instagram промениха имиджа на съвременния интернет по много начини и затова Google трябва да се промени в съответствие с новите тенденции, опитвайки се да създаде своеобразен аналог на емисията с препоръки в TikTok. Разработчиците на услугата за търсене на Google все още нямат точен отговор как може да изглежда подобна лента, но работят активно в тази посока.

Прабхакар Рагхаван (Prabhakar Raghavan), вицепрезидент на компанията, който ръководи услугата за търсене, отбелязва, че Google се опитва да се отдалечи от класическия модел, при който трябва да съставите най-правилния въпрос, за да получите желаните резултати при търсенето. Последните постижения в областта на изкуствения интелект, машинното обучение и компютърното зрение ще помогнат нещата да се променят.

Отличен пример за това е услугата Google Lens с новата функция за мултитърсене: можете да търсите по изображение и след това да коригирате заявката в текстов формат. Google описва работата на системата с примера: направете снимка на зелено, допишете „лилаво“ и натиснете търсене. Класическата лента от връзки също започва да се променя, допълвайки се с мозайка от снимки и различни информационни уиджети. Друг пример е функцията Immersive View в Google Maps, която позволява разглеждането в детайли на мястото, където човек иска да отиде.

С други думи, съвременното търсене престава да бъде система от въпроси и отговори – превръща се в система за изследване и изучаване на информацията, инструмент за открития и опити за изясняване на това, за което просто няма директни отговори. Повечето потребители все още идват в Google, за да намерят „Facebook“ или „Времето“, но има и такива, които отварят търсачката без конкретни намерения: чули са нов за себе си термин, искат да научат повече за някаква атракция или за певицата Адел. Това са хора, които могат да започнат търсене в TikTok и са склонни да възприемат мрежата като инструмент с естествен визуален интерфейс.

Подсказките са друго средство за подобряване качеството на търсенето: системата се опитва да разшири областта за търсене, като замества различни варианти в съответствие със съдържанието за конкретен потребител – услугата за търсене „разбира“ по-добре съдържанието и контекста на заявките. В същото време класирането на резултатите по релевантност непрекъснато се подобрява: колкото повече потребителят превърта страницата, толкова по-малко резултатите отговарят на неговата заявка.

Най-важният въпрос е достоверността на информацията от източниците. Г-н Рагхаван казва, че Google обещава на потребителите универсален достъп до информацията, която не е забранена от закона и не е обект на никакви ограничителни политики. Работата на услугата за търсене е да предлага полезна информация на потребителите, но крайното решение остава на потребителя. Има и въпроси, на които няма еднозначен отговор и работата по тези направления от страна на компанията никога не спира.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини