fbpx
8.6 C
София

Какво влияние ще има стартирането на китайския ядрен реактор „Изкуствено Слънце“?

Най-четени

Китай за първи път успешно захрани своя реактор за ядрен синтез „Изкуствено слънце“, съобщават от Франс прес.

Реакторът, който е най-големият в страната, един ден може да генерира енергия, без да има риск от ядрен взрив или отделяне на парникови газове. Съществената разлика между атомните и ядрените реактори е, че при ядрените производството на енергия се осъществява чрез сливане на атомите, за разлика от принципа на атомния разпад при атомните реактори.

Техническите предизвикателства обаче са огромни. Реакторът носи пълното име HL-2M Toakamak трябва да достигне температура до десет пъти по-висока от температурата на сърцевината на Слънцето, или около 150 милиона градуса по Целзий, според информацията в държавния китайски вестник People’s Daily – именно оттук идва и тривиалното име на реактора „Изкуствено слънце“.

Чиста енергия

„Развитието на енергията от ядрен синтез е не само начин за разрешаване на стратегическите енергийни нужди на Китай, също така има и голямо значение за бъдещото устойчиво развитие на енергетиката и националната икономика на „Китай“, се казва още в People’s Daily, цитирани от Франс прес.

Въпреки че новините представляват значима стъпка напред, постигането на ядрен синтез все още изисква много повече енергия от количеството, което ще бъде генерирано – да не говорим за космическите разходи, свързани с експлоатацията и поддръжката на такъв реактор.

Независимо от огромните трудности обаче, международната общност инвестира в разработването на термоядрени реактори, които един ден могат да се превърнат в осъществим източник на енергия. Наскоро инженери започнаха строителството на най-големия реактор в света, което се осъществява с международно сътрудничество между 35 държави, наречено ITER, в Южна Франция.

Реакторите на принципа на ядрения синтез имат потенциала един ден да решат проблема с парниковите емисии и свръхконсумацията на изкопаеми и изчерпаеми горива от човечеството. Ако развойната дейност стигна до повратната точка, в която разходите намалеят, то може да се окаже, че човечеството е открило една сравнително безопасна и чиста технология за производство на електричество. Статистиките сочат, че като изключим ядрените катастрофи (Чернобил, Фукушима I и други), то работата на атомните централи на година взема над 8,7 пъти по-малко жертви от работата на ТЕЦ. Мръсният въздух причинен от последните обаче, има много по-големи и донякъде неизмерими щети върху общото здраве и живота на хората. Тук говорим за ядрени реактори, които се очаква да бъдат по-безопасни от атомните.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини