Какво да очакваме на Microsoft Build 2020?

3
470

Конференцията за разработчици Microsoft Build 2020 ще бъде много по-различна от всички издания досега, за добро или лошо. Изказвайки опасенията си относно обществената безопасност, напълно разбираемо предвид върлуващата коронавирусна епидемия, Microsoft реши тази година да промени формата на събитието и то ще се проведе изцяло онлайн в рамките на 48-часов стрийминг.

Първоначално планирано да се проведе в Сиатъл за четири дни, мащабното изложение на най-новите промени и разработки, които планира компанията, сега ще бъде превърнато в „48-часов стрийминг“. Това означава, че Microsoft e решила да излъчва непрекъснато събитието, което навярно вече е предварително записано в рамките на 48 часа от 08.00 на 19-ти март. Наблюдаването на конференцията е напълно безплатно и отворено за всички желаещи.

Макар и за много разработчици и любители промяната да е доста разочароваща, трябва да бъде благодарни, чe Microsoft все пак намери вариант за провеждане на Build 2020, като имаме предвид, че много други събития за разработчици на големи компании вече бяха отменени – като например I / O 2020 на Google или F8 на Facebook.

За съжаление, изглежда, че Microsoft няма да има много за споделяне относно своите продукти, което да касае потребителите на това събитие. Въпреки че Microsoft Build винаги е била конференция за разработчици, компанията от Редмънд неведнъж е съобщавала в нея важни новини и събития от технологичния свят, които потенциално могат да касаят потребителите. Тази година обаче се носи слух, че Microsoft Build 2020 ще бъде по-фокусиран към разработчиците от всякога. И ако съдим по предварително изтеклата програма на конференцията, то изглежда това в действителност е така.

В тази статия събрахме всичко, което трябва да знаете за Microsoft Build 2020 от това, което Microsoft вече е потвърдила до момента и всичко, което сме разбрали от неофициални източници.

Кога ще се проведе Microsoft Build 2020?

Вместо типичното четиридневно събитие, Microsoft вече провежда Microsoft Build под формата на 48-часов непрекъснат видео стрийминг. Предвижда се събитието да започне днес, на 19-ти май, в 08:00 часа по PST и да приключи на 21-ви май в 08:00 по PST, като първият ден стрийминг ще започне с встъпително обръщение от изпълнителния директор на компанията Сатя Надела.

Какво означава това?

По принцип Microsoft провежда конференцията по четири дни, като в тях влиза и дискусионен панел, в който гостите могат да задават въпроси на презентаторите. Сега обаче такава възможност няма да бъде включена и 48-часовият стрийминг ще бъде непрекъснат.

Добрата новина е, че всички, които искат да се присъединят, сега ще могат да го направят дори без да напускат леглото, ако искат – необходимо е просто да отидете на страницата на Build 2020 в официалния уебсайт на Microsoft, за да се регистрирате безплатно за участие в събитието.

Microsoft Build 2020 – Какво да очакваме?

Изглежда, че тази година Microsoft няма да представи съществени нововъведения за потребителите. Миналата година компанията представи в рамките на събитието някои подобрения в Cortana, представи новата версия на своя уеб браузър Microsoft Edge, базиран на Chromium и пусна слухове, че работи върху нова AR версия на Minecraft, която придоби преди няколко години.

Въпреки това, преглеждайки програмата на събитието тази година, Build 2020 ще бъде фокусиран към разработчиците повече от всякога, като основните теми ще бъдат Al, Cloud Al и машинно обучение, както и най-новото вграждане на изкуствен интелект в собствената наемна облачна услуга на компанията Microsoft Azure. Продуктите за крайни потребители са оставени на последен ред.

Все пак се надяваме Microsoft да сподели малко новини за настолната операционна система Windows 10, която предстои след броени дни да получи голямото си пролетно обновяване, също така и подробности за следващата версия на Microsoft Office и може би Windows 10X.

Актуализацията Windows 10 May 2020

Тъй като предишните версии на последната майска актуализация на Windows 10 2020 бяха достъпни за бета тестери от вътрешния Insider Preview кръг на Microsoft, още в края на 2019 г., ние вече знаем някои от новите функции и промените, които сега компанията ще направи масови. Очаква се актуализацията Windows 10 May 2020 да бъде пусната някъде между 26 и 28 май. С датите разполагаме благодарение на това, че Microsoft напълно случайно ги разкри чрез твърде ранно оповестяване на своя график за актуализиране на драйверите на системата.

Предвид колко е близо датата на представяне, Microsoft със сигурност ще използва конференцията си за разработчици, до която сега ще има достъп целия свят, за да сподели част от новините за новия ъпдейт, а вероятно дори да го анонсира официално. Според популярния технологичен портал Digital Trends, Microsoft ще има специален модул посветен само на Windows в тазгодишната си конференция. Освен това екипът на вътрешния кръг за предварително тестване Windows Insider вече обяви в социалната мрежа Twitter, че ще бъде домакин на две от презентациите в рамките на събитието, което означава, че без съмнение ще има представяне на пролетната актуализация на системата.

Microsoft Office

В стремежа си да подпомогне работата от вкъщи и да ни позволи да продължим да живеем, учим и работим с ежедневния си ритъм, Microsoft разкри две нови услуги – Microsoft 365 Personal и Microsoft 365 Family през март. След това, по-рано през месец май, компанията представи актуализацията на Office 365 с нови функции, доста коригирани грешки и надграждания по сигурността.

Така че, въпреки че ще има някои семинари, свързани с Office пакета на конференцията за разработчици Microsoft Build 2020, като ocus Group: Office Extensibility и Automate електронни таблици с Office Scripts в Microsoft Excel няма голяма вероятност Microsoft да направи някакви големи съобщения или нововъведения в пакета.

Surface Duo, Android и Windows 10X

Може би най-големият въпрос в съзнанието на всеки е дали най-сетне Microsoft ще представи предстоящото си устройство с двоен екран, Surface Duo, което ще работи с Android 10, както и новата версия на операционната система за устройства със сгъваеми дисплеи Windows 10X.

Със слуховете, с които разполагаме за потенциалното скорошно излизане на Duo и възможните му технически характеристики, определено очакваме Miccrosoft да се възползва от тази възможност да сподели вълнуващи новини и да привлече внимание около новата си разработка в рамките на събитието. Също така е силно вероятно компанията да оповести повече подробности за плановете си за поддръжка на устройства с двоен екран чрез новата си предстояща операционна система предназначена за системи с повече от един дисплей Windows 10X.

В програмата на събитието не се разкриват особено много подробности за тях. Въпреки това, запознати източници твърдят, че можем за очакваме и нововъведения и в тази област от продуктовата линия на компанията.

Ще се решат ли най-сетне проблемите с Windows 10?

Както вероятно вече знаете, ако следите редовно ИТ новините, Windows 10 имаше тежка 2019-та. След миналогодишното голямо майско обновление на операционната система, тя започна да се превръща в амалгама от постоянни дефекти, бъгове и сривове, които засягаха едни или други компоненти и аспекти от работата на потребителите, влошаваха производителността на компютърните конфигурации и принуждаваха Microsoft да пуска ъпдейт след ъпдейт, с които да коригира създадените проблеми. В един момент, независими проучвания дори стигнаха до извода, че поради непрестанните проблеми с Windows 10, доверието на бизнес партньорите на Microsoft е намаляло. И много потребители сега залагат големи надежди на Windows 10 May 2020, от който очакват да коригира безброй създателите се дефекти в операционната система след също толкова безбройните кумулативни актуализации, които поправяха едни и отваряха други проблеми. Очакваме Microsoft да анонсира подробно кои масови проблеми в Windows 10 ще бъдат коригирани във версията May 2020.

Ще следим активно събитието и ще ви известяваме за всякакви нововъведения и новини, които ще бъдат разкрити в рамките на конференцията за разработчици, свързани с продуктите и разработките на Microsoft. Ако искате да следите събитието в реално време, можете да се присъедините тук.

 

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари