Какво да очакваме от ВАР технологията на Мондиал 2018?

0
548
Снимка: Pixabay

Лято е, температурите се покачват и летните спортове взимат превес. Тази година обаче е малко по-специална, тъй като всички фенове на футбола ще имат причина за радост, защото минаха точно четири години от световното в Бразилия през 2014-та. Това означава, че съвсем скоро ще можем да гледаме футболния спектакъл озаглавен Мондиал 2018, който пък за първи път ще се проведе в Русия.

А от гледна точка на технологии, то това световно ще е първото, на което ще се използва така наречената ВАР (виртуален асистент рефер) технология. Това вече е официално обявено, като разбира се идеята е арбитърските грешки да се сведат до минимум. Този новаторски подход в света на футбола обаче има, както своите привърженици, така и своите опоненти.

Нагледно, ВАР представлява още един асистент рефер, който обаче не се намира на самия терен, а пред голям монитор, с помощта, на който той има възможност да гледа повторения на спорни ситуации. Всички знаем, че във футбола такива винаги е имало и ще има, като според ФИФА това ще доведе до по-справедливи двубои и съответно резултати. Интересно е да се отбележи, че самия виртуален асистент рефер пък има три асистент рефери до него, които да му помагат в прегледа на повторения и правилните отсъждания.

Това няма как да не се отрази на настроенията в отборите, които ще вземат участие на този Мондиал, а също така и на техните шансове за победа в турнира. Ако погледнем към конкретни онлайн залагания от bet365 свързани с това световно, то ще видим, че най-добър коефициент за победа има отбора на Бразилия – 5.00, следван от Германия с 5.50, Испания с 7.00 и Франция с 7.50. Тези четири отбора имат най-голям шанс да вдигнат големия трофей, но предстои да разберем до колко ВАР ще се отрази на представянето им и съответно на техните коефициенти за победа.

Естествено, добавянето на тази технология няма да повлияе в негативен финансов план на ФИФА или на самия Мондиал в Русия, тъй като да бъдем чести, закупуването на няколко хед-сета (най-вероятно не и безжични), монитора и лаптопа или компютри, със сигурност няма да разори никой. Остава да видим до колко ще е надеждна самата технология и дали няма да станем свидетели на проблеми с апаратурата.

Вече стана ясно, че не само реферите, но и самите зрители по стадионите на това световно ще могат да гледат повторения на спорни ситуации. Това, което ще виждат хората по стадионите ще бъде едно към едно с това, което са видели и виртуалните асистент рефери. Но все пак, хората от ФИФА са взели логичното решение да не излъчват кадрите по същото време, когато се преглеждат от съдиите, тъй като това естествено би довело до бурни реакции, които евентуално могат да повлияят на решението, което ще вземе главния рефер. Съответно, зрителите ще видят повторение на дадена ситуация, само след вече официално взето решение от съдията.

Освен футболен спектакъл, Мондиал 2018 ще ни донесе още един интересен и технологичен елемент, наречен ВАР. Предстои да разберем до колко ще е надеждна тази технология и дали действително ще доведе до по-голяма справедливост в отсъжданията или отново ще гледаме недоволство по трибуните и намръщени футболисти, след поредния гаф на главния съдия.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за