fbpx
20.5 C
София

Какво да очакваме от ребрандирането на Facebook?

Най-четени

Facebook планира да промени името на компанията си през следващата седмица, за да отрази фокуса си върху изграждането на своята фокусирана върху виртуалната реалност екосистема, както става ясно от популярния портал The Verge, който цитира свой добре осведомен източник.

Предстоящата промяна на името, за която главният изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг планира да говори на годишната конференция на компанията Connect на 28 октомври, има за цел да отрази амбицията на технологичния гигант да бъде известен с нещо повече от социалните платформи, които поддържа, както и всички разразяващи се напоследък скандали около тях. Ребрандирането вероятно ще позиционира познатото приложение Facebook като един от многото продукти на компанията майка, която контролира приложения като Instagram, WhatsApp, Oculus и други. Представител на Facebook, към когото са се обърнали от The Verge със запитване за допълнителен коментар, е отказал да коментира на този етап.

Компанията вече има повече от 10 000 служители, които работят по разработването на различни потребителски устройства като AR очила, за които Зукърбърг вярва, че в крайна сметка един ден ще станат повсеместно използвани, досущ като смартфоните. През юли той каза в интервю пред The Verge, че през следващите няколко години компанията му „ефективно ще промени образа си пред хората, които я смятат предимно като компания за социални мрежи, към компания, която изгражда метавселена“, както обича Зукърбърг да нарича маркетингово работата по еко системата за виртуална реалност на компанията.

Ребрандирането може да послужи и за показването на по-големия фокус върху футуристичната работа, на която се е посветил Зукърбърг, като помогне за изместването на цялото внимание от интензивния контрол, на който Facebook е подложена в момента за начина, по който оперира. Припомняме, че много правителства и регулатори по света в момента са втренчили поглед във Facebook, особено след последните разкрития от бившия служител Франсис Хауген.

Facebook не е първата известна технологична компания, която е решила да смени името си, тъй като амбициите ѝ се разширяват. През 2015 г. Google се организира в изцяло нова холдингова компания, наречена Alphabet, отчасти за да даде индикация, че не е просто търсачка, а конгломерат от компании, произвеждащ от технологии за самоуправляващи се автомобили до системи за революционизиране на здравеопазването. И Snapchat се ребрандира на Snap Inc. през 2016 г., когато започна да работи по очилата си Spectacles.

Към момента се казва, че новото име, което Facebook ще приеме е строго пазена тайна и не е известно широко, дори сред служителите на висше управленско ниво. Възможно е новото име да има нещо общо с Horizon, каквото е името на все още непредставената официално VR версия на Facebook Meet Roblox, която компанията разработва през последните няколко години. Името на този проект наскоро беше променено на Horizon Worlds малко след като Facebook демонстрира версия на платформата за сътрудничество на работното място, която се нарича Horizon Workrooms.

Освен от коментарите на Зукърбърг, можем да извадим индикации и от много други източници за това, че социалната мрежа постоянно полага основите за по-голям фокус върху следващото поколение технологии. През миналото лято компанията създаде специален екип, който да се занимава с проекта ѝ за „метавселена“. Съвсем наскоро тя обяви, че ръководителят на AR и VR отдела ѝ, Андрю Босуърт, ще бъде повишен в главен технологичен директор. И само преди няколко дни Facebook обяви плановете си да наеме още 10 000 служители, които да работят по проекта за метавселена в Европа.

Въпросният проект „ще бъде голям фокус и мисля, че това ще бъде следваща глава от историята на развитието на интернет, също толкова значима, колко например беше появата и масовизацията на мобилния интернет“, каза Зукърбърг пред Кейси Нютън от The Verge това лято. „И мисля, че това ще бъде следващата голяма глава от историята на нашата компания, която наистина планира да направи експанзия в тази област“.

Може би на този етап е трудно да проследим точно какви са ключовите амбиции на Facebook, по които ще работи в близките години, особено когато ги забулва в маркетинговия термин „метавселена“, тъй като не е ясно дефинирано какво точно се влага в това понятие. Терминът е въведен първоначално от автора на научна фантастика Нийл Стивънсън, за да опише виртуален свят, в който хората бягат от антиутопичния, реален свят. В момента Facebook има публичния образ на една от най-противоречивите компании в света – и наистина ще ѝ отнеме доста комуникационни усилия да обясни защо си струва потребителите да се потопят в нейния виртуален свят.

На този етап няма никаква яснота също така и дали Facebook ще ребрандира основната си социална мрежа, което всъщност изглежда доста слабо вероятно, като очакванията са по-скоро, че компанията ще направи това, което направи Google преди няколко години – ще се обедини под една нова обща шапка, под формата на нов холдинг, който ще обедини настоящите услуги и платформи, както и ще даде тласък в развитието на дългосрочните планове и проекти, към които се е устремила. Също така ще бъде интересно дали ще се промени и името на компанията, търгуваща се на публичната стокова борса, както и абревиатурата на акциите. Предстои да разберем повече по всички неотговорени към момента въпроси скоро.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини