Какво е Индустрия 4.0 или Третата индустриална революция?

3
955

Няма съмнение, че технологиите играят огромна роля в нашето ежедневие, но е забележително как индустрията започва да бъде все по-неразривно свързана и да оказва влияние върху културата и начина ни на живот.

Добре дошли в Индустрия 4.0, името на нарастваща комбинация от традиционни производствени и индустриални платформи и практики и най-новите интелигентни технологии.

Концепцията се фокусира върху използването на широкомащабното внедряване на M2M технологиите (Machine to Machine), Интернет на Нещата (Internet of Things (IoT), за да осигури подобрена автоматизация, комуникация и мониторинг, както и интелигентни машини и технологии, които могат да анализират и диагностицират проблеми, без да е необходима човешка намеса.

Индустрия 4.0 вече е в ход и помага на фабриките да стават все по-автоматизирани и самоуправляващи се, тъй като машините в тях имат възможност да анализират информация и комуникират помежду си. Това освобождава човешките им колеги и предоставя на компаниите много по-плавни процеси, които оставят служителите достъпни за други задачи и дейност.

Защо Индустрия 4.0 ? Къде са Индустрия 2.0 и 3.0?

Индустрия 4.0 не е нито нова форма на технология, нито нов бизнес идеал, но всъщност е обновен подход, вдъхновен от новите постижения за постигане на резултати, които биха били невъзможни преди 10 години.

Освен това е обозначен като „четвъртата индустриална революция“, но какво точно означава това?

Първата индустриална революция видя Великобритания при преминаването от земеделие към манифактурата (фабричното производство) през 19 век. Втората революция обхваща периода от 1850-те до Първата световна война и започва с въвеждането на стоманата, като кулминацията е в ранната електрификация на фабриките и първите заводи за серийно производство.

Втората индустриална революция се отнася до промяната и прехода от аналогова, механична и електронно-механична технология към цифрови и дигитални средства, датираща от края на 50-те до края на 70-те години.

Третата революция следователно е преминаването към синхронизация. Индустрия 4.0 използва Интернет на Нещата и киберфизични системи като сензори за събиране на огромно количество данни, които могат да бъдат използвани от производителите за производствен анализ и подобряване на тяхната работа.

Неотдавнашен напредък в големите платформи за данни и анализи показа, че системите могат да обработват огромни количества информация и да стигат до заключения, хиляди пъти по-бързо, отколкото всеки един друг конвенционален метод би могъл да достигне.

Интелигентните фабрики, които ще бъдат в основата на Индустрия 4.0 ще вземат борда на информационните и комуникационните технологии за еволюцията във веригата на доставки и производствената линия, която носи много по-високо ниво както на автоматизация, така и на цифровизация. Това означава машини, използващи самооптимизация, самоконфигуриране и дори изкуствен интелект за изпълнение на сложни задачи, за да осигурят значително по-висока ефективност на разходите и по-качествени стоки и услуги.

Кой започна Индустрия 4.0?

Индустрия 4.0 е различна по това, че произтича не от едно доминиращо под някаква форма предприятие, а вместо това от правителството – през 2013 г. германското правителство бе признато за едно от първите, което споменава „Индустрия 4.0“.

Документът за високотехнологичната стратегия очертава план за почти пълно компютъризиране на производствената индустрия, без да е необходимо човешко участие. Идеята наистина удари бизнеса, като канцлерката Ангела Меркел говори ярко за концепцията през януари 2015 г. на Световния икономически форум в Давос, като я нарече съвсем конкретно – „Индустрия 4.0 – начин да се справим бързо със сливането на онлайн света и света на индустриалното производство.“

Към днешна дата германското правителство инвестира около 200 милиона евро (около 146 милиона британски лири, 216 милиона долара или 278 милиона щатски долара), за да насърчи научните изследвания в академичните среди, бизнеса и правителството, а Германия не е единствената страна, в която се постига напредък.

Съединените щати имат Smart Manufacturing Leadership Coalition (SMLC), организация с нестопанска цел, съставена от производители, доставчици, технологични фирми, правителствени агенции, университети и лаборатории, които всички имат за цел да напредват в мисленето ни за Индустрия 4.0

Целта е да се изгради отворена, интелигентна производствена платформа за индустриални мрежови приложения. Надеждата е, че в крайна сметка ще бъде дадена възможност за производствените предприятия от всякакви размери са получат лесна достъпност до моделиране и аналитични технологии, които могат да бъдат персонализирани според нуждите им.

Колко струва Индустрия 4.0?

Всичко, свързано с Интернет на Нещата, което увеличава автоматизацията, има своята цена, като Индустрия 4.0 не се различава от това.

По последни данни на KPMG, пазарните компоненти на Индустрия 4.0 се оценяват на стойност над 4 трилиона долара до 2020 г.

Това е над очакваната стойност на пазара на Интернет на Нещата (IoT), който Gartner изчисли, че до 2020 г. ще струва почти 3,7 трилиона щатски долара.

Счита се, че предприятията от целия свят ще могат да се възползват от навлизането на Индустрия 4.0, като в неотдавнашен доклад на правителството се твърди, че използването на тази напреднала концепция може да доведе до увеличаване на печалбите на производствения сектор с около 445 милиарда британски лири и да отвори около 175 000 работни места.

Голяма част от това се свежда до жаждата за висока производителност и намаляване на разходите чрез използването на данни в реално време. Това може да бъде и в друг област, в която технологиите на бъдещето, като например 5G, ще имат ефект и ще се гарантират, че нещата са максимално ефективни.

Каквато и да е цената, стойността на Индустрия 4.0 идва от подобряване на производителността и премахване на неефективността на всички нива, което я прави една от най-ценните идеи на нашето време.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
(*)
(*)

Статията е преведена/редактирана/съчинена с помощта на бот от индустрия .0

Dada85
Dada85

Нещо учудващо? Повечето неша в Калдата са такива. За съжаление съдържанието на сайта става ужасно и тотално се развали добрата идея и старт на проекта.

Радослав
Радослав

А ние тук се върнахме задружно преди Първата индустриална революция в света на неандарталците. И все напред към древността. Ама в Германия какво било. Отпадъците от там смърдят по пътищата ни. И ставаме все по примитивни. Това сме ние.