fbpx
23.8 C
София

Какво е общото между технологията, изкуството и човечността?

Един IT експерт потопил се в дебрите на дигиталната фотография. Цветелина Димитрова е родена през 1989 г., работи и живее в гр. София. Преоткрива себе си и през 2017 г. започва да експериментира с различни фотографски теми. По професия програмист, тя интерпретира технологията като изкуство. През 2018 г. стартира първата си сериозна тема - Хомо техникус

Най-четени

А, кой е Хомо техникус?

Хомо техникус е средноголям вид, бозайник, живеещ в симбиоза с технологиите и машините. Той е ходещ изправен примат от семейство Човекоподобни. Има силно развито желание да притежава машини и да е в крак с новите технологии. ДНК анализите показват, че се е появил в началото на 20 век за първи път в малки популации в цял свят. Днес обитава всички континенти, а популацията му през 2021 г. се оценява на около 7.9 млрд. души.“

В момента има 24 фотографии, като всяка една от тях илюстрира 24 отделни части или органи от човешкото тяло. Хомо техникус печели Голямата награда от конкурса за фотокниги „DIY Photobook“, организиран от Фотосинтезис и Европапир България през 2021 г.

Откъде дойде идеята за проекта?

Идеята е вдъхновена от работата ми като програмист и страстта ми към фотографията.  Исках да представя как хората и технологиите са свързани чрез изкуството. И тогава дойде идеята за Хомо техникус.

 Според теб как технологията влияе върху изкуството?

 Бих казала положително. С напредъка на технологиите се появяват нови начини да се създава изкуство. С помощта на програми се дигитализират изображения, създават се 3D форми и много други. Появи се даже нова валута NFT.

 Съвременното общество “страда ли от човечност”?

В общи линии развитието на технологиите и Интернет подобрява качеството на живот на съвременния човек. В днешно време 60% от популацията на Земята ползва Интернет. Бързо намираме информация, ставаме нетърпеливи, ако уеб сайта не се отвори бързо, станали сме безпомощни, ако батерията на телефона ни падне. Не е нужно да се срещаме на живо – може и онлайн. Може и да не си говорим, а да си чатим. Дали губим човечност или е нормален ход на еволюцията?

Как намери частите от компютъра?

Основно от приятели и познати. Повечето знаят, че разработвам проекта от няколко години и се свързват сами с мен, за да предложат “органи” и “части” за Хомо техникус.

Какво те вдъхновява?

 Импулс, който ме кара да творя.

Какво е твоето послание към подрастващите?

Истината е в баланса:

– важно е да използваме новите технологии и предимствата, които те ни предоставят,

– но да не забравяме и личното общуване.

Какви са бъдещите ти планове? Ще има ли още органи?

 Имам доста идеи. Все пак Хомо техникус тъкмо се „роди“. Тепърва му предстои да опознае света – да разбере как работи кода.

Относно органите – да. Надявам се да има още. Планирам workshop по време на изложбата в галерия Синтезис, където можем заедно с децата да обсъдим, а защо не, и измислим още органи и части. Децата са изключително креативни.

Изложбата Хомо техникус в галерия Синтезис е от 27.01.22 до 26.02.22 с куратори Надежда Павлова и Никола Михов.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

HUAWEI Mate X3: най-тънкият сгъваем смартфон е в ръцете ни

В началото на надпреварата при сгъваемите смартфони изглеждаше, че HUAWEI винаги ще има свой собствен прочит на този вид устройства. Докато конкурентите залагаха на...

Подобни новини