fbpx
14.4 C
София

Какво е HDR10+? Всичко, което трябва да знаете

Най-четени

През 2017 година Samsung и Amazon обявиха нов формат на технологията за висок динамичен обхват, наречен HDR10+.

В него се твърди, че се подобряват усилията на индустриалния стандарт HDR10, като се добавя слой допълнителна информация за всяка сцена, за да се помогне на телевизорите да се справят по-добре с възпроизвеждането на HDR.

Поддръжката на HDR10+ е налична в редица устройства – от телевизори, смартфони, проектори до 4K Blu-ray плейъри. За да научите повече за това какво означава HDR10+ за вас, ето всичко, което трябва да знаете за конкурента на Dolby Vision.

Какво е HDR10+?

HDR10+ е по-усъвършенстван динамичен HDR формат в сравнение с HDR10. HDR10 е стандартната версия на HDR, която трябва да се поддържа от всички съвместими с HDR устройства. Той обаче представя съдържанието само с една стойност на яркостта, която се прилага през цялото време на излъчване на това, което гледате.

Това означава, че ще получите едно и също ниво на яркост през цялото време, както и едни и същи нива на черното, като телевизорът ви ще поеме основната тежест на обработката на тоновата карта, за да извлече възможно най-много детайли и цветове от HDR изображението.

HDR10+ добавя слой от метаданни върху HDR10, по същество поредица от инструкции, които информират екрана колко ярък трябва да бъде, колко тъмни да са нивата на черното, какъв цвят трябва да има този обект и т.н. HDR10+ може да прави това сцена по сцена или кадър по кадър, за да оптимизира картината за дисплея.

На практика би трябвало да получавате по-добро качество на картината на телевизора, когато гледате в HDR10+

Кой е създал HDR10+?

HDR10+ беше създаден като безплатен конкурент на Dolby Vision HDR. Създаден е от Samsung и тъй като е безплатен, всяка марка може да го използва, без да плаща за това. За сравнение, за да се използва Dolby Vision, трябва да се плати такса за лиценза.

Първоначално единствената обявена подкрепа идваше от Samsung от страна на хардуера и Amazon Prime Video от страна на съдържанието. Нещата се промениха, когато се появи HDR10+ Alliance.

Съставен от трима основатели – Samsung, Panasonic и 20th Century Fox, той доказа, че големите хардуерни играчи и едно голямо холивудско филмово студио са готови да подкрепят формата.

Samsung и Panasonic представляват значителна част от световния пазар на телевизори, а 20th Century Fox – сега 20th Century Studios и дъщерно дружество на Disney – предлага огромна библиотека със съдържание.

След първоначалното обявяване Warner Bros стана партньор по съдържанието, а не след дълго към тях се присъедини и Universal Pictures. Съществуват няколко услуги за видео стрийминг, които поддържат HDR10+, като Prime Video, Paramount+, YouTube и Hulu, стабилен поток от 4K Blu-ray дискове, които го поддържат Inglorious Basterds, Godzilla vs Kong, Elvis и Back to the Future, въпреки че имайте предвид, че повечето от тези заглавия поддържат и Dolby Vision на диска си.

Какви са предимствата на HDR10+?

HDR10+, би трябвало да подобри качеството на HDR картината. Както беше споменато по-рано, с HDR10+ създателите на съдържание могат да използват допълнителен слой данни, за да осигурят оптимално представяне на картината.

Твърди се също, че той е по-малко препоръчителен от Dolby Vision, което оставя повече възможности за различните HDR дисплеи да адаптират картината към собствените си предимства и възможности за обработка. При Dolby Vision дисплеите са принудени да правят това, което им е „наредено“, което може да доведе до случаи, в които телевизорът не може да достигне изискваното от Dolby ниво.

Това води до друго предимство, тъй като HDR10+ може да осигури по-равномерно HDR изживяване на всички телевизионни екрани. Мисълта зад това е, че по-евтините телевизори с по-ниско качество не разполагат с достатъчно мощност за обработка на картината, за да се справят правилно с HDR, използвайки ограниченото количество информация, налична при HDR10, чрез добавяне на динамични метаданни отгоре, би трябвало да се премахне част от обработката на тоналните картини на телевизора за по-добро HDR изживяване.

Последното предимство на HDR10+ е от гледна точка на мастерирането, тъй като то не отнема толкова много време, а процесът на работа е по-малко сложен от този на Dolby Vision.

Как мога да гледате съдържание с HDR10+?

Разбира се, уловката при HDR10+ е, че телевизорите и 4K Blu-ray плейърите трябва да разполагат с фърмуер за работа с него, а съдържанието трябва да бъде създадено в него. И така, как изглежда пейзажът на HDR10+?

Телевизорите на Samsung от 2017 година нататък имат HDR10+ възможности в цялата гама. Добре оценените 4K плейъри UDP-203 и UDP-205 на Oppo са с актуализиран фърмуер за формата.

Panasonic мина към стандарта HDR10+, но телевизорите ѝ поддържат и Dolby Vision. Ще забележите обаче, че поддръжката на Dolby Vision не е в цялата гама и че HDR10+ присъства в по-евтините телевизори.

Philips, подобно на Panasonic, поддържа комбинация от Dolby Vision и HDR10+ в своята гама телевизори. Това оставя LG и Sony в ъгъла на Dolby Vision, а Samsung е единственият задържащ се на фронта на Dolby Vision.

Що се отнася до съвместимите 4K плейъри, UB9000, UB820, UB450 и UB150 на Panasonic поддържат HDR10+. Samsung се оттегли от пазара на 4K плейъри, така че от тях няма да има никакви плейъри. Reavon и Magnetar пуснаха нови 4K плейъри, въпреки че Magnetar е единственият, който включва HDR10+ сред спецификациите си.

Има проектори, които поддържат формата HDR, основно от Samsung и JVC – DLA-N7 от втория и The Premiere от първия. Тези проектори не са това, което бихте описали като евтини, като и двата струват по няколко хиляди. HDR не е толкова видим при проекторите, колкото е при телевизорите, но HDR10+ се радва на по-добра поддръжка в тази област от Dolby Vision.

Какво ще кажете за HDR10+ в смартфон?

Докато Dolby Vision направи впечатление при смартфоните и мобилните устройства, същото не може да се каже за HDR10+.

Това се промени с пускането на пазара на Samsung S10 и S10+, които ги превърнаха в първите смартфони в света, разполагащи със сертифицирани за HDR10+ екрани за 4K HDR видео, както и с възможност за запис в HDR формат.

Оттогава към Samsung се присъединиха компании като Xiaomi, Oppo, Honor, Realme, OnePlus и Nothing, за да осигурят поддръжка на екраните на своите смартфони. Apple, Huawei и Sony се отличават с отсъствието си.

С включването на HDR10+ можете да очаквате по-осезаемо усещане за по-добра яркост, по-живи цветове и по-добро усещане за контраст при AMOLED екраните. Насочете се към платформи за стрийминг като Prime Video и YouTube, за да разберете как изглежда това на смартфон.

Какво е HDR10+ Adaptive?

Там, където Dolby Vision отива, HDR10+ Adaptive го следва неотлъчно. След като Dolby обяви Dolby Vision IQ, при който производителността на HDR се оптимизираше за яркостта в помещението с помощта на сензора за светлина на телевизора, HDR10+ Adaptive повтаря същия трик.

HDR10+ Adaptive не се поддържа от толкова много телевизори. Например при телевизорите на Samsung нейните Neo QLED телевизори понастоящем са единствените модели, които поддържат тази адаптивна версия.

Aдаптивната версия на HDR10+ се опитва да гарантира, че замисълът на създателите ще бъде пренесен независимо от яркостта на помещението или времето на деня.

Контрастът и яркостта трябва да бъдат балансирани, за да можете да видите всички възможни детайли в най-светлите и най-тъмните части на изображението. HDR10+ Adaptive работи и с режим Filmmaker, който балансира яркостта според условията в помещението, а режимът Filmmaker се поддържа и от Prime Video; двама от основателите на формата работят заедно, за да разпространят обхвата му.

HDR10+ при гейминг?

Точно така, има и версия за игри.

Обявена през 2021 година, тя се включва в 4K и 8K Neo QLED екраните на Samsung, като има за цел да осигури по-богато, точно и последователно HDR изживяване, без да е необходимо ръчно калибриране на екрана.

Освен това редица геймърски монитори на Samsung поддържат формата HDR, а графичните процесори GeForce серия RTX 30, RTX серия 20 и GTX серия 16 на Nvidia също включват поддръжка за HDR10+ Gaming.

Той все още е сравнително нов в сравнение с игровия режим Dolby Vision и изглежда, че в момента е насочен към гейминг пространството на персоналните компютри, отколкото към поддръжката за игровите конзоли.

Струва ли си HDR10+?

Цифрите, които Samsung посочва за HDR10+, са впечатляващи: 120 свързани партньори с над 3100 телевизора и проектора от повече от 20 марки, които поддържат формата.

Според опита на Trusted Reviews, които подготвиха този материал, ефективността зависи от панела и нивото на максимална яркост, което екранът може да достигне. Забелязва се, че разликата между HDR10 и HDR10+ не е толкова драстична, колкото между HDR10 и Dolby Vision.

Но в зависимост от екрана са се наблюдавали положителни резултати по отношение на по-широка и по-богата цветова гама, подобрен контраст и нива на черното, които имат по-голяма дълбочина и детайлност.

Съобщава се, че той предлага по-голяма свобода на действие по отношение на собствената обработка и философия на панела по отношение на качеството на картината, а при някои по-евтини съвместими телевизори няма съществена разлика в това, което може да се види. В някои случаи тя е малко по-ярка, нюансите на цветовете са коригирани и може да се открият повече детайли, но това не винаги е най-очевидната промяна.

И още, налице е Dolby Vision, който се радва на по-широка подкрепа и като цяло е форматът, който се налага в нови области. Все повече 4K плейъри поддържат Dolby, има повече марки, които избират Dolby Vision, а всички големи стрийминг услуги подкрепят HDR формата, дори Prime Video, така че, въпреки че HDR10+ си заслужава заради ползите, които носи, той не е толкова съществен, колкото Dolby Vision, който е стандартът на филмовата индустрия за класификация и мастеринг на филми. Dolby Vision има сериозна преднина пред своя съперник и изглежда, че разликата все още не намалява.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини