Какво е QAnon – теория на конспирацията, която се разпространява все по-бурно в Интернет

7
4973

QAnon е група, която отъждествява една от най-популярните теории на конспирацията в последните месеци. Засяга въпроси свързани с дълбоката държава и глобалното правителство. Обвинява много хора в страшни престъпления. Обвита е и с много мистерия. Започва като доста „подземна“ теория, но в един момент става толкова публична, че вече не се разпространява само онлайн.

Тя е засягана и от редица важни и значими хора – някои я подкрепят, други я заклеймяват.

Кои са Q?

Ами в по-голямата си част, те са анонимни. Никой не знае кои са реално и със сигурност. Никой не знае и защо се занимават с това. Всичко започва от небезизвестния форумен портал 4chan. През октомври 2017 година. Там правят публикации с криптирани съобщения, които са свързани с доста обширната им теория на конспирацията.  Първата е със заглавие „Calm Before the Storm“ (Затишие пред буря), подписана от някой с псевдонима “Q Clearance Patriot”.

Понякога публикациите са като пъзели. Предлагат се подсказки и целта е повече хора да се включат в разгадаването им. Други са по-конкретни и отправят конкретни обвинения, към конкретни хора и с конкретно и много подробно описание.

Някои хора вярват, че Q е един човек, основоположник на движението, но групата винаги се представя като „ние“.

Името е референция към разрешение от клас Q. То се дава от Министерството на енергетиката на САЩ и служи за достъп до секретна информация.

Какво твърдят?

Техните публикации са с тенденция да се фокусират върху президента Доналд Тръмп и нещата, които се случват около него. Q изглеждат като върли негови поддръжници. Те смятат, че дълбоката държава прави всичко възможно да провали и омаловажи неговата работа, която е от важност за спасението на САЩ и целия свят.

В твърденията си понякога засягат конкретни хора. Доста често се говори за Хилъри Клинтън. Или пък за Робърт Мюлер, който водеше разследването за руска намеса в предишните президентски избори.

Случва се да заемат и от други теории на конспирацията. Много се заимства от Пицагейт например, където група известни лица се обвиняват в наистина ужасяващи деяния.

Едно от най-значимите твърдения на QAnon е свързано именно с Робърт Милър. Те публикуват, че той всъщност не разследва Доналд Тръмп. Неговото разследване е било срещу Хилъри Клинтън, Джон Подеста и Барак Обама.

Често говорят и за по-класически и популярни теории, свързани с масоните и илюминатите. В писанията им човек може да прочете за различни фамилии от ранга на Ротшилд, за дявола и какво ли още не.

Ето едно от споменатите криптирани съобщения, които се превръщат в сензация:

—27-1—yes—USA94-2

—27-1—yes—USA58-A

—27-1—yes—USA04

—Conf—BECZ—y056-(3)—y

The—Castle—Runs—RED—yes

До къде е стигнала теорията днес?

Има известни личности, които публично я подкрепя. На събития на Доналд Тръмп са забелязвани очевидни поддръжници на QAnon, и то не в единични случаи. Намества се все по-твърдо и на традиционните платформи – YouTube, Facebook, Twitter и т.н.

Има десетки хиляди последователи, които са се записали за страници в Reddit за QAnon и свързани Twitter акаунти.

Групата и нейните конспирации със сигурност ще станат още по-популярни след безредиците, които се случиха във Вашингтон при атаката срещу Капитолия. Там се открои един интересен човек, представящ се за шаман от QAnon. Него ще обсъдим накрая.

Има немалко конгресмени, които подкрепят теорията преди тазгодишните избори за президент. Доналд Тръмп не изразява пряка подкрепа за QAnon, но е споменавал, че последователите на групата обичат САЩ и са патриоти.

Актрисата Роузан Бар дори e била уволнена, заради следване и разпространение на идеите. Тя е писала неколкократно за Q в социалните мрежи и е споделяла публикации от QAnon акаунта в Twitter. През ноември, 2017 пита в Twitter кой е Q и го моли да се свърже с нея. В последствие прави негативни коментари по адрес на бившия съветник в Белия дом Валъри Джарет, която присъства в някои от конспирациите. В отговор на това, телевизията ABC спира нейното шоу.

Вярват ли се на всичко това?

Със сигурност има вярващи, но не са толкова много. Все пак не може да се отрече наличието на хора, които с ръка на сърцето твърдят, че всичко това е истина. И са готови да отстояват мнението си до край.

За десерт, кой е шаманът?

Той има рога и е облечен в кожа. Казва се Джейк Анджели и е на 32 години. Той е един от най-ярките поддръжници на групата и според Arizona Republic го наричат „QAnon шаманът“. За първи път се появява в публичната среда през февруари. Тогава е заснет да държи знак с надпис “Q ме изпрати“.

Репортери от AZCentral обясняват, че той е викал на минувачи „Знаете ли кой е Q? и им обяснявал, че той е „правителствен агент, който иска да изтръгне страната от ръцете на престъпниците и глобалистите“.

Г-н Анджели се е нарекъл „многоизмерно или свръхмерно същество“ и твърди, че може да „види в тези други висши измерения, че тези субекти“ (много високопоставени престъпници и глобалисти) почти успяват да се скрият в сенките. Той обаче успява да ги види, защото е шаман.

1.9 12 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари