fbpx
17 C
София

Какво е Wi-Fi 6? Дата на пускане, новини и слухове

Най-четени

Какво е Wi-Fi 6? Казано накратко, това е следващото поколение безжична технология, която беше известна под името 802.11ax докато Wi-Fi Alliance не реши да го прекръсти на нещо по-кратко. Wi-Fi 6 наследява 802.11ac (сега известен като Wi-Fi 5), под който работят повечето рутери и устройства.

Основната цел на това преименуване е да направи стандарта по-лесен за запомняне и разбиране. Вместо да ни бомбардират с безсмислена поредица от цифри и букви, които повечето хора ще забравят, получаваме нещо, което е сравнимо с 3G, 4G и 5G при телефоните.

Но какво по-различно предлага Wi-Fi 6 на потребителите освен новото име? Естествено, предлага по-бързи безжични скорости – което никак не е лошо. Но по конкретно е предназначен да предлага много по-добра Wi-Fi производителност в пренаселени от устройства места, както и да предложи някои подобрения в ефикасността.

Ако искате да научите повече за този безжичен стандарт и какво означава той за дома и офиса ви, продължете да четете нататък за всичко, което знаем досега.

Да започнем с най-важното

  • Какво е това? Wi-Fi 6 е следващото поколение безжична технология, която ще замести 802.11ac (Wi-Fi 5)

  • Кога ще излезе? Към края на 2019

  • Колко ще струва? Предварителните цени за Wi-Fi 6 рутери започват от $200 (~350 лв)

Кога ще излезе Wi-Fi 6?

Според Wi-Fi Alliance, нестопанската организация, отговаряща за Wi-Fi по света, Wi-Fi 6 ще излезе „по-късно през 2019“. По всяка вероятност, това ще се случи към края на годината (ако дотогава не изскочи нещо неочаквано). Сертифицираща програма започна през януари, за да се подсигури това, че устройствата с етикет Wi-Fi 6 ще могат да поддържат посочените скорости, а тази схема се очаква да започне в третата четвърт на 2019.

В този момент може да се запитате „Чакай малко: вече няма ли Wi-Fi 6 рутери на пазара (въпреки че повечето все още са с етикет 802.11ax)?”

И бихте би ли прави – наистина има Wi-Fi 6 рутери вече на пазара. Някои от рутерите, които поддържат новия стандарт включват Netgear Nighthawk AX8 и AX4, TP-Link Archer AX6000 и Asus RT-AX88U (всъщност Asus има и mesh рутер с Wi-Fi 6, който предстои да излезе).

Само че, тук има някои уловки. Не забравяйте, че тези ранни устройства са базирани на най-ранната версия на стандарта Wi-Fi 6, който още не е финализиран (и няма да е до края на годината). Това означава, че на тези рутери може да им липсват някои свойства, които сертифицираните Wi-Fi 6 са задължени да имат.

Естествено, това зависи от това дали характеристиките, които производителите трябва да следват ще се промени между тогава и официалния анонс на новия стандарт. От това, което сме чули, всякакви потенциални разлика ще са дребни. Но преди Wi-Fi 6 официално да излезе, не можем да знаем конкретни подробности.

Още повече, дори и да притежавате рутер, който поддържа (ранният) Wi-Fi 6, ще ви трябват и съвместими с Wi-Fi 6 клиент-устройства от другия край на връзката, за да видите ефект от новия стандарт. Устройства с толкова ранна поддръжка на новия стандарт са много редки, поне засега, като едно от тях е смартфонът Samsung Galaxy S10.

Въпреки това, на CES бяха обявени немалко лаптопи от всички големи марки, които поддържат Wi-Fi 6, така че няма да трябва да чакаме много преди да ги видим по рафтовете на магазините (едни от първите ще са новите Alienware на Dell.)

След официалния анонс на Wi-Fi 6 към края на 2019, през 2020 ще можете да очаквате драстично увеличаване на броя на поддържащите го рутери и клиент-устройства, които ще са сертифицирани според финализирания Wi-Fi 6 стандарт.

Рутерът Asus RT-AX88U е един от най-ранните претенденти за Wi-Fi 6 в момента.

Wi-Fi 6 рутери и цени

За да добиете представа за цените на Wi-Fi 6 рутерите, нека набързо погледнем цените на някои от гореспоменатите рутери, които вече се произвеждат според началната версия на Wi-Fi 6 характеристиката, но тепърва ще излизат по магазините.

Archer AX6000 на TP-Link е Wi-Fi 6 рутер, който в момента струва около $350 (~610 лв), докато RT-AX88U на Asus ще струва $325 (~560 лв).

От друга страна, Nighthawk AX8 на Netgear може да се намери за $300 (~520 лв), а Nighthawk AX4 е най-евтиният вариант засега на цена от $200 (~350 лв).

Естествено, с течение на времето ще видим да се предлагат и по-бюджетни Wi-Fi 6 рутери.

А за Wi-Fi 6 клиент-устройства, Galaxy S10 на Samsung започва от солените 1250 лв.

Wi-Fi 6 характеристика и производителност

Wi-Fi 6 работи през 2.4GHz и 5GHz (и повече честоти в бъдеще) – за разлика от Wi-Fi 5, който е само през 5GHz – и, както може би очаквате, ще е по-бърз от предшественика си. За колко по-висока скорост не можем да говорим със сигурност докато не сме видели официалния анонс (а и тя ще се променя според работните условия).

На теория, Wi-Fi 6 увеличава пиковите скорости с 37% в сравнение с Wi-Fi 5 (когато се използва едно устройство). Въпреки че вероятно няма да постигнете максималната скорост – тъй като е малко като „колко е бърз конеца вързан за задната броня на движеща се кола“ – пак ще получите значителна част от нея и ще забележите значително повишение в производителността.

Обаче, за разлика от предишните Wi-Fi 6 стандарти, новата версия не е фокусирана само върху по-високи скорости. Основната цел на Wi-Fi 6 е да обезпечи много по-добра производителност в пренаселени места, където има много безжични устройства. Такива пространства са блок с апартаменти, публично съоръжение като стадион или дори дома ви, ако членовете на семейството ви притежават по няколко мобилни устройства и компютри.

Освен това стандарта ще цели и да намали натоварването на връзката, което се получава от растящия брой IoT (Интернет от неща) устройства и smart home джаджи.

Wi-Fi 6 използва различни технологии за да постигне всичко това, като ключова част от тях е OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access). Това позволява на повече хора да използват един и същ безжичен канал за много по-ефикасна работа, като не забравяме и по-добра пропускливост и по-малка латентност (като по този начин връзката ще стане по-пъргава).

Wi-Fi 6 също така използва и MU-MIMO, който вече е вграден в Wi-Fi 5 хардуера и позволява по-голямо количество информация да се пренася наведнъж – като също така се подобрява и работата при множество клиент-устройства вързани наведнъж. При Wi-Fi 6 технологията е подобрена, за да се удвои номера на пространствените потоци, които могат да се предават наведнъж, от четири на потенциално осем. Също така тя добавя и поддръжка за качване – трансмисии от клиент-устройство – както и за сваляне.

За подобряването на скоростите на разстояние има и други трикове, един от тях, който е използването на 1024-QAM (вместо 256-QAM при Wi-Fi 6) за по-добра пропускливост.

Като оставим акронимите и технологичния жаргон настрана, ефектът върху производителността от Wi-Fi 6, когато става въпрос за задръстени безжични пространства (където има много устройства на линия), е четирикратно (или по-голямо) увеличение на пропускливостта. Това си е значително подобрение в местата с голям трафик и е подкрепено от обещано четирикратно подобрение в мрежовата ефикасността.

С повече и повече устройства, които влизат на линия – особено с растящата популярност на smart home джаджите, интернет уредите и IoT устройствата, като цяло – тези подобрения ще са ключови за бъдещото развитие. Ако останем с Wi-Fi 5, ще останем заседнали в едно безжично блато.

Друго подобрение при ефикасността на Wi-Fi 6 е по-добър живот на батерията при клиент-устройствата. Това се постига чрез технология наречена Target Wake Time (TWT), която ще позволи на рутера и клиента да говорят помежду си, за да определят кога клиентския хардуер ще трябва да се събуди, за да предаде (или получи) информация. В резултат от това клиентския хардуер няма да трябва непрекъснато да слуша за безжични сигнали, което на свой ред означава по-малка употреба на батерията.

Това ще е особено по-лесно за IoT джаджи, които комуникират с интернет от време на време, както и за смарт часовници, телефони , таблети и лаптопи. Подобренията в мрежовата ефикасност на Wi-Fi 6 (с четирикратен множител), за които говорихме по-горе също биха помогнали на батерията, защото това малко ще намали разхода на енергия.

Когато съберем всичко досега – по-бързи Wi-Fi скорости, много по-добра производителност в пренаселени безжични среди и подобрения в ефективността на батерията – има доста неща, които ще можем да очакваме с нетърпение за следващото поколение на Wi-Fi стандарта – Wi-Fi 6.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини