fbpx
13.8 C
София

Какво може да научи САЩ от забраната на TikTok в Индия

Най-четени

Политическите лидери в САЩ се приближават все повече към общонационална забрана на TikTok, подтикнати от опасения относно компанията майка на приложението – китайската ByteDance. През първите седмици на новия Конгрес законодателите внесоха законопроект за въвеждане на общонационална забрана, а главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Зи Чу се очаква да предотврати това, когато свидетелства пред Камарата на представителите през следващия месец. Не е ясно кога и дали правителството ще предприеме по-агресивни действия, но тази възможност предизвика оживен дебат за евентуална забрана в цялата страна на една от най-популярните социални мрежи в момента.

Забраната в САЩ може да изглежда безпрецедентна, но има важен прецедент, който мнозина пренебрегват. През юни 2020 година TikTok имаше повече от 200 милиона индийски потребители (тогава най-големият пазар на ByteDance извън Китай), когато индийското правителство внезапно го забрани, позовавайки се на въпроси, свързани с неприкосновеността на личния живот и националния суверенитет. Решението беше взето две седмици след като китайска военна агресия на северната граница на Индия причини смъртта на най-малко 20 индийски войници. TikTok беше едно измежду над 200 китайски приложения, които бяха блокирани на територията на страната.

„Не мисля, че някой се е оплакал, че му липсва TikTok.“

Опитът на Индия с TikTok е особено важен, тъй като създателите на политики в САЩ се борят с потенциалните икономически и политически последици от забраната. Забраната на Индия наистина доведе до дългосрочно откъсване от китайските технологии, както се опасяват някои в САЩ, но иначе индийците до голяма степен приеха ограниченията с лекота и нямаше значими политически усилия за отмяната им. На някои инфлуенсъри все още им липсва радостната ера на TikTok, но инвеститорите и потребителите до голяма степен са продължили напред и са се адаптирали към алтернативите.

„Не сме се сблъсквали с никакви негативни последици“, казва Ананд Луния, основател на индийската фирма за рискови капитали India Quotient и виден технологичен критик. „Не мисля, че някой наистина се е оплакал от липсата на TikTok.“

Най-големите печеливши от индийската забрана са Instagram и YouTube и техните платформи наподобяващи TikTok, съответно Instagram Reels и YouTube Shorts, които отбелязаха значителен ръст на потребителите след забраната. Две години след стартирането си YouTube Shorts има 1,5 млрд. месечно регистрирани потребители, а Reels съставлява над 20% от времето, което потребителите прекарват в Instagram. Meta задели над 1 млрд. долара за инвестиции в създатели, значителна част от които са предназначени за създателите в Индия.

Потенциалният неочакван приход за американските платформи е негласен фактор в продължаващите дискусии около забраната на TikTok. По-специално Марк Зукърбърг отправи смесени послания относно евентуална забрана, като според съобщенията се е застъпил за по-агресивни действия от страна на САЩ на срещи в Белия дом, а на срещи на всички служители е нарекъл пълната забрана „наистина лош дългосрочен прецедент“.

Някои рискови капиталисти в Индия се опитаха да се възползват от забраната със свои собствени конкуренти – но създаването на заместител на TikTok се оказа по-трудно, отколкото изглеждаше. Малко повече от четири месеца след забраната се появиха поне 13 стартъпа за кратки видеоклипове наподобяващи TikTok, но днес само три от тези приложения са значими играчи на пазара: Moj, Josh и Glance. Те са набрали значително финансиране и са увеличили оценките си, но все още се мъчат да се преборят с доминацията на Reels и Shorts.

Забраната предизвика проблеми и за индийските звезди на социалните медии, които са натрупали последователи в TikTok и трудно намират същата аудитория в други платформи. Авал Мадаан беше суперзвезда на TikTok с близо 6 милиона последователи, когато TikTok беше спрян през юни 2020 година. От един от най-следваните учители по английски език в TikTok в Южна Азия, за една нощ Мадаан загуби достъп до платформата с най-широк обхват.

„TikTok може и да е чуждестранна компания, но тя помагаше на хора тук, в Индия, които иначе никога нямаше да получат шанс да станат звезди“, казва Мадаан пред Rest of World, по време на разговор през февруари 2022 г.

По време на забраната нямаше значителни алтернативни платформи за кратки видеоклипове и Мадаан разчиташе на дългометражни видеоклипове в YouTube, където беше натрупал няколко милиона последователи, които учеха английски фрази на хинди. Когато два месеца по-късно Instagram стартира Reels, Мадаан я приема като основен канал и оттогава увеличава броя на последователите си до над 600 000. Това е достатъчно, за да го задържи в полезрението на обществеността, но е това все пак е по-малко от една десета от аудиторията, която е имал в TikTok.

„Така, както бях привързан към TikTok, вероятно в момента не съм привързан към Instagram“, казва Мадаан, чиито акаунти Reels и Shorts вече се управляват от екипа му за социални медии.

Още по-тревожно е състоянието на творците от работническата класа, които са намерили слава в TikTok, но са изпаднали в немилост, без да могат да възстановят популярността си в по-нови платформи. „Забраната отне славата на много хора, които живеят в градовете и селата“, казва Мадаан. „Нямаше друга платформа, която да ги превърне в звезди.“

Сред американските наблюдатели най-големите пречки пред забраната са политически. При цялата загриженост около TikTok няма убедителни доказателства, че китайското правителство е получило достъп до данните на потребителите на приложението и още по-малко, че ги е използвало за шпионски или пропагандни цели. Кейтлин Чин, сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания, казва, че тази неяснота представлява сериозно правно и политическо предизвикателство за критиците на платформата.

„В една демократична страна правителствата не могат просто да забраняват форми на изразяване, защото не харесват страната им на произход“, казва Чин пред Rest of World. „Трябва да има много ясна заплаха и целенасочени мерки за справяне с тази заплаха.“

За индийците през 2020 година заплахата, която представлява Китай, е явна. Забраната идва след седмици на ескалиращо напрежение на общата граница на страните, последвано от ожесточени и смъртоносни сблъсъци. Притеснена от военните дела на Китай, Индия се насочва към икономически мерки и през следващите месеци забрани редица приложения – включително WeChat, TikTok и стотици други. През 2022 година ByteDance лансира идеята за повторно навлизане в Индия, но обществените настроения все още бяха насочени негативно срещу Китай, тъй като преговорите на военно ниво бяха стигнали до задънена улица.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини