fbpx
2.3 C
София

Какво не е наред в днешните клавиатури? Защо QWERTY е най-използваната подредба?

Най-четени

Знаете ли кой държи рекордът на Гинес за най-бързо писане на компютърна клавиатура в света? И знаете ли всъщност с каква скорост е писал титулуваният? Това е Барбара Блекбърн – по времето, в което е взела рекорда, тя е писала толкова бързо, че дори компютрите не са можели да смогнат на нейното темпо. Нейната учителка Линда Люис от сиатълското училище по компютърно писане Keytime, което съществува и до днес, разказва следното:

„Тя пишеше толкова бързо и се налагаше да изчакваме компютрите две – три минути, за да успеят да смогнат и да възприемат това, което тя въвеждаше“.

Споменът е за едно събитие от началото на 90-те на миналия век, когато Барбара Блекбърн поставя рекорд в книгата на Гинес със своите 150 думи в минута, което темпо е успяла да задържи без прексъсване в продължение на повече от 50 минути. Във връхната точка на поставянето на рекорда тя е успяла да набере 212 думи за една минута. Тази скорост е по-бърза отколкото някои хора говорят. Вие може да проверите колко бързо пишете тук.

Но Блекбърн всъщност не е поставила рекорда на компютър, а на компютъризирана пишеща машина. С една дребна подробност – нейната клавиатурна подредба не е била тази, която всички по цял свят днес познаваме и използваме по целия свят – QWERTY, с която е написан и текста, който чете в този момент. Барбара е използвала една наистина много слабо позната подредба за писане – Dvorak.

Този тип подредба на буквите и клавишите е боготворен от своите ползватели, които за добро или зло не са никак много. Ентусиастите, които имат интереса към тази подредба разкриват, че с нея се пише с до около 70% по-бързо отколкото с наложената днес QWERTY. Съществуват дори научни изследвания, които доказват превъзходството на Dvorak.

Но всичко това до някъде е празнословие – QWERY е лидер в клавиатурните системи и то не защото е най-добрата измисляна някога, а просто защото е толкова трайно навлязла, че промяната ѝ в световен мащаб би била толкова скъпа откъм финанси и усилия, че направо гранични с невъзможното – почти не се срещат днес хора, които да могат да боравят с клавиатура различна от QWERTY и би им отнело наистина много време, ако решат тепърва да се учат.

QWERTY не е единствената

На графиката виждате различни клавиатурни подредби, които в един или друг момент са се опитали да се наложат, но за жалост неуспешно. Дали някоя от тях е била по-добра от днешната QWERTY, едвали някога ще разберем.

Началото на QWERTY е поставено съвсем логично в 19-ти век. Алек Лонгстрет, известен сатирик от Ню Мексико дори е създал фен уеб сайт на клавиатурната подредба Dvorak, където боготвори подредбата и дори усмива хората, които използват QWERTY.

Създателят на системата Dvorak е Аугусус Дворак, чието име тя и носи. Тя вижда бял свят през 30-те години на миналия век. Дворак си отива разочарован от факта, че неговата иновация не само остава неразбрана, но и среща само отхвърляне по света. Въпреки всичко обаче, той си остава човек, който променя играта и неговия труд дава възможност да бъдат написани статии като днешната.

През 1985-та година Washington Post пише, че държавни служители ползват такава система и се планира смяна на QWERTY с Dvorak в администрацията на още няколко щата.

Apple също са показвали интерес към Dvorak. Технологичната легенда и съосновател на най-скъпата компания в света Стийв Возняк също ползва тази система. В наши дни почти всяка една съвременна компютърна операционна система има възможност за промяна на подредбата. Единствено ви трябва физическа клавиатура с подредба Dvorak. Изглежда и не са много производителите, които произвеждат такава периферия. Най-голямата компания, която предлага такива продукти е базирана в Канада и се казва Matias. Годишните ѝ отчети на продажбите показват, че за година успява да достави не повече от 1000 клавиатури.

Защо QWERTY е толкова популярна?

Всички знаем за пишещата машина. Тя е легендарна иновация, измислена през 1868-ма година от машинния инженер Кристофър Лейтъм Шулс. Той разработва и QWERTY системата на писане, с която почти всички пишещи машини и в последствие компютърни клавиатури по света вървяха. Обяснението за нея може да ви потресе – Шулс просто разделя най-често използваните бутони в един блок, а най-малко използваните бутони в друг блок, за да предотврати забиването на клавишите, което е характерно за пишещите машини тогава. Разбира те ли? Нулева практичност в компютърните системи.

Японски историци обаче твърдят, че QWERTY всъщност е вдъхновена от телеграфната система, но при всички положения, тази система не е избрана, защото впечатлява с най-висока бързина или е най-лесна за научаване.

Днес QWERTY е незаменими за всички. В изминалите десетилетия са били наемани единствено машинописци, които могат да боравят с QWERTY – такъв е бил пазарът на труда, а както добре знаем в капитализма индустрията диктува това, което трябва да можем и знаем. Всеки един смартфон по подразбиране работи с QWERTY. Появяването на Dvorak като по-добра и по-бърза система изглежда безсмислено.

Проучване на американското държавно предприятие General Services Administration (GSA) показва, че за да бъде обучен един служител да ползва тази система, трябва да липсва от работа 4 часа на ден в продължение на 5 седмици и в крайна сметка пак няма да е по-ефективен.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини