fbpx
-3.2 C
София

Какво не е наред в новите иконки на Google

Оригиналът е на Devin Coldewey

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Google ‘преосмисли’ G Suite като Google Workspace И създаде една удивителна фамилия от разноцветни логотипи вместо познатите на всички лесно разпознаваеми иконки, като в случая с Gmail може да се каже дори култови иконки. Вместо тях се появиха малки цветни капки, които сега ще трябва с всички сили да се опитваме да различаваме една от друга в разделите на уеб браузъра. Компаниите обичат надълго и нашироко да говорят за свой фирмен дизайн, а аз като контрапункт ще опитам съвсем простичко да обясня, защо тези нови иконки са лоши и защо няма да се задържат дълго.

Първо, аз разбирам намеренията на Google. Те се опитват до унифицират визуалния език на своите различни приложения. Това може да се окаже важно, особено за подобна голяма корпорация, която се отказва от редица приложения, онлайн услуги, езици за проектиране и други подобни, сякаш изхвърля баласта от снижаващ се въздушен балон (всъщност, това е едно удивително точно сравнение).

През изминалите години Google показа толкова много стилове на иконки, че даже е трудно да си представим, че може да има някакви още по-нови. Ако перифразираме Сун Дзъ, може да кажем, че  ако достатъчно дълго чакате край реката, то телата на вашите любими Google продукти ще минат покрай вас. По-добре е да не се привързвате към тях.

Но понякога специалисти на Google правят нещо толкова безсмислено, че дори всеки, на който изобщо не му е интересно това, би трябвало да изкаже своето мнение в прав текст и да заяви, че този път явно не им се е получило. По подобен начин се чувствах след спирането на Google Reader. И тъй като на мен и на още стотина милиона други хора ще се наложи да гледаме тези уродливи нови иконки постоянно по цели дни, докато не ги подменят, напълно е възможно малко шум да ускори този процес.

Извинете за прямотата, но това е абсолютно необходимият антидот срещу безкрайните дизайнерски истории, които съпровождат появата на почти всички тези твърде противоречиви редизайни. Нека да ограничим обсъждането на грешките в тези логотипи само в три отношения: цвят, форма и бранд.

Цветът

Цветът е един от най забележимите атрибути – потребителите лесно разпознават цветовете дори и с периферното си зрение. Тоест, точният цвят в много отношения е важен за текста и за дизайна. Как мислите, защо компаниите се побъркват по всички тези оттенъци на синьото?

Цветът е една от причините така лесно да се разпознават иконките на най-популярните приложения на Google. Червеният цвят на Gmail е познат от над 10 години, синият Календар също е доста стар. Оперението на чайката на Meet вероятно трябваше да си остане зелено, какъвто бе цветът на неговия предшественик Hangouts. По същия начин можехме да познаем Keep (помните ли Keep?) и някои други по-незначителни онлайн услуги.

Има две проблеми в цветовете на новите иконки. Първо, те всъщност нямат цветове. Това е сбор от различни ярки цветни петна – дъга от цветове, която затруднява тяхното различаване от пръв поглед. Запомнете, че никога няма да ги видите толкова големи, като в най-горното изображение. Най-често те ще бъдат приблизително със следния размер:

А може би дори и по-малки. И никога така близо една до друга. Не знам как е при вас, но аз не мога да ги различа, ако не ги разглеждам съвсем отблизо. Какво всъщност търсите? Във всяка иконка са използвани различни цветове, с различно подреждане и направление. Цветовете в някои иконки са подредени по следния начин: червен, жълт, зелен, син, а в друго приложение подредбата е червен, жълт, син, зелен. При Gmail например, има три промени на цветовете по посока на часовниковата стрелка и две промени срещу часовниковата стрелка. Изглежда неособено важно, но човешкото око самостоятелно улавя подобни неща и в крайна сметка потребителите се объркват още повече.

Може би е най-добре всичко да се започне с червения цвят в горния ляв ъгъл или нещо от подобен род. Нали ние не считаме, че в главния логотип на Google цветовете се променят по случаен начин? В крайна сметка тези малки късчета изглеждат като играчки или като смачкани бонбонени хартийки. Изглежда навлизаме в територията на Slack.

Първоначално си мислех, че добър визуален индикатор биха могли да бъдат малките червени триъгълничета в ъглите, но незнайно защо развалиха и тях. Тези подобни на малки езичета триъгълничета можеха да бъдат разположени в различните ъгли на иконките, но в Календара и Диска те са в десния долен ъгъл. Добре поне че са с различна форма и размери. Но явно това се е получило случайно от самата геометрия на фигурите.

Може би сте забелязали, че новите иконки са някак наведени настрани. Това се получава защото на светлия фон, различните цветове имат различна визуална значимост. По-тъмните цветове по-силно се появяват на бял фон в сравнение с жълтия цвят или с малкото късче червен цвят, заради което иконките започват да приличат на дебели букви L отляво на Gmail и Календара, и долу вдясно в Docs. Но в неактивните раздели светлият цвят е по-забележим и тези L се оказват на противоположната страна.

Предполагам че дизайнерите дълго време са разглеждали големите размери на тези логотипи и явно не са се замислили как ще изглеждат тези иконки на екрана на един евтин хромбук или Android телефон. Това е така, защото тези иконки имат съвсем малки детайли, които ще изчезнат при ширина на логотипите от около 20 пиксела.

Формата

Постепенно се приближихме до проблемите с формата, понеже възприеманата от потребителите форма на иконките се променя в зависимост от фона. Оригиналните иконки решаваха този проблем чрез своята уникална целева форма и фонът не оказваше особено голямо влияние. Да си припомним че в старата иконка на Meet дори ‘отворът’ с форма на камера си имаше текстура и сянка.

Към прозрачните фрагменти трябва да се отнасяме много внимателно, понеже те създават негативно и позитивно пространство. Ако в част от логотипа се вижда задния фон, то на ситуацията може да окаже влияние произволен UI или някоя фирмена тема. Дали тези логотипи ще изглеждат добре на фона на тъмносивия неактивен раздел? Или отверстието винаги ще остане бяло, с което ще се създаде положително пространство на тъмния фон и отрицателно на белия фон? Не казвам, че тук може да има 100% правилен отговор, но Google можеше да направи нещо по въпроса.

Каквото и да казвам, формата на тези иконки е лоша. Те са някак ‘кухи’, а четири от тях са правоъгълни, ако включим и отрицателното пространство на Gmail (правим го, защото Google ни научи на това). Общата форма на контейнера понякога е идеална за използване, но на пръв поглед четири от петте нови иконки на практика са едни ъгловати букви ‘О’. Трябва ви висока О, заострена или една с две квадратни О и с леко различаващи се цветови отенъци. Отдалече не се разбира и трябва много внимателно вглеждане.

А да, сега като помислих за това, се сетих, че тези форми наистина напомнят на Office и Bing, нали? Това не е добре.

След като сме започнали тази тема, нека отбележим, че тънкия шрифт в отвореното пространство в иконката на Календара е твърде анемичен в сравнение с голямата и плътна граница, нали така? Може би е трябвало да се избере по-плътен шрифт.

И последно, припокриването на цветовете също създава проблеми. Първо, логотипът на Диск-а е започнал да прилича на символ за биологична опасност. Второ, това твърде много усложнява нещата и става трудно различаването на подробностите при малък мащаб. Да си припомним, че в оригиналния логотип на Диск-а имаше три уверени цвята и малка сянка, като по този начин, се виждаше, че това Мьобиусова лента, която обозначава безкрайността и не е просто триъгълник. Сега цветовете се припокриват в ъглите на триъгълника и вече никакъв Мьобиусов лист не се вижда – лентите на този нов триъгълник изглеждат сгънати, но как? Окото на потребителя усеща, че нещо не е наред, а формата на логотипа би трябвало да е само една опростена схема, намек за това, което съответното приложение може да върши.

Брандът

Google не за пръв път слага кръст на някои наистина ценни неща. Но понякога всичко върви удивително добре – логотипът на Gmail бе чудесен. Признавам че повече ми харесваше старата ъгловата иконка, но когато преди няколко години се появи по-закръглената, харесах и нея и постепенно свикнах. Това бе толкова естествено: логотип във форма на пощенски плик с буквата М отгоре, като червено-бялата комбинация от цветове мигновено се разпознава. Това бе логотипът, който използвахме толкова много години.

Проблемът сега е, че Gmail стана отделен и съвършено непобедим бранд от вече над 10 години, които са цяла ера в света на компютрите и логотипите. Към днешен ден Gmail е поставен на една и съща лавица с други подобни онлайн услуги, на които хората нямат чак толкова голямо доверие или които не се използват толкова много.

Днес логотипът на Gmail е просто още една форма с цветовете на дъгата в морето на много други подобни дъги. Новата иконка сякаш подсказва на потребителя, че тази услуга вече не е нещо особено, а само един палец от ръката на гиганта иче те няма да могат да гледат на него, без да си помислят за другите.

Същото се отнася и за другите малки цветни колелца и зъбчатки: вие никога няма да забравите, че всичките те са част от един и същ механизъм, който знае всичко, което търсите, всеки сайт, който посещавате, а сега и всичко, което вършите, когато отивате на работа. Да, те са много вежливи, но с новото ребрандиране вече знаете, че не сте само Gmail потребител, а сте в дома на Google – всеки ден, цял ден.

‘Настъпи моментът, когато се освобождаваме от определенията за различните структури, които са измислени от някой друг, в една друга ера’ – каза в интервю за Fast Company вицепрезидентът а Google Хавиер Солтеро.

Идеята изглежда ясна: да бъде приключено със старите времена, когато бе изградено и получено взаимното доверие и да се навлезе в едно ново време, в което от това доверие ще се извлича полза.

Абонирай се
Извести ме за
guest
16 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Срещу наркотиците
Срещу наркотиците
1 година

Тия мизерни и ку ни бяха монопол отдавна да ги нямаше.

10 стинки
10 стинки
Отговор на  Срещу наркотиците
1 година

какъв пък монопол са Гугъл?

Веселин Бенев
Веселин Бенев
1 година

Нищо им няма, освежение от Google, открояват се добре, като основният им цвят е доминиращ от останалите във всяка икона.

TGR
TGR
1 година

Съгласен съм до някъде със статията, но:
Можеха да се постараят повече с „дизайна“ да приличат/запазят поне малко визията на старите икони и лесното им асицииране.
Само GMAIL и DRIVE иконите са лесно разпознаваеми. Останалите са ….

Стоян
Стоян
1 година

А ти кой беше!

Чип за зеле
Чип за зеле
1 година

Грозни са, нямат стил, ориенталска шарения.

Мартин
Мартин
1 година

Направили са ги RGB ( Red ,Green ,Blue ) като само са добавили оранжево.

Stupid
Stupid
1 година

Другите горе-долу стават, ама това М е пълна трагедия на дизайна!

Михаил Станински
Михаил Станински
1 година

Дооообрее е не е лошо

Михаил Станински
Михаил Станински
1 година

Озавэн

Portal
Portal
1 година

Дизайнерска диария

Нови ревюта

Подобни новини