Какво ново в PowerPoint 13?

0
326

Независимо дали го харесвате или не, PowerPoint е неизменна част от арсенала на бизнес-потребителя на Майкрософт.

Подобно на Word и Excel, PowerPoint е прилжение със широки функции. Фокусът в PowerPoint 13 е върху неговата по-голяма ефективност в извършването на действия в реално време и извличане на по-голяма полза от инструментите с които приложението вече разполага, а не толкова върху въвеждането на нови функционалности и допълнения.

Подобно и на другите приложения от офисния пакет на Майкрософт, първото, което прави впечатление на човек е новият външен вид на приложението и интеграцията с облака на Майкрософт.

Освен задължителният Metro облик и нова икона, веднага след като го стартирате виждате набор от темплейти, от които да избирате за създаване на своята презентация. И докато темплейтите не са нищо ново за използващия приложението в предните му издания, то тук, в Office 13, ще разполагаме със съотношение на страните на изгледа 16:9, което е зададено по подразбиране.

Повечето от промените в PowerPoint 13 ще бъдат концентрирани около това да правим нещата по-бързо и лесно, с поглед към крайния продукт.

Така например, от Майкрософт са установили, че потребителите на PowerPoint често използват приложението, за да създават форми и диаграми.

И тъй като не е тук мястото да обсъждаме дали Visio не е по-добрата програма за целта, то е нужно да се подчертае, че инструментите с които ни се предоставя възможността за изграждане на форми са се увеличили и са придобили нови възможности.

Едно от новите неща е промяната в начина по който съчетаваме цвета на текста и фона. За целта, ще разполагаме с функция като eyedropper, който ще ни позволи използването на цвета на картина или фон навсякъде.

Друга често използвана функция, която е значително подобрена е тази за внасянето на таблици.

Вече ще може да внасяме таблици, графики и диаграми от Excel директно в презентациите си, без да загубим тяхната функционалност. В допълнение на това, PowerPoint 2013 ще поддържа повече видео формати за целите на вграждането на мултимедийно съдържание.

Възможностите за онлайн-сътрудничество с нашите колеги са значително разширени в PowerPoint. Една такава възможност представлява възможността за коментиране. Видът на коментарите е вече като този на Word 13 и освен това те ще са интегрирани в облака. Кликайки върху името на някой от коментиралите, вие може да започнете онлайн разговор в реално време посредством Lync или да му изпратите имейл.

Така също, с помощта на облака, в PowerPoint 13 ще може да търсите и влагате изображения от Office.com, Facebook, Flickr и други сайтове без да трябва да ги запазвате на своя компютър първо.

И накрая може да споменем за изгледа Presenter, който е значително подобрен. Слайдовете се показват на една част от екрана, докато друга информация (като бележки, следващ слайд и др.) са разположени в съседство в друга част на екрана.

Представящият ще има възможността да увеличи част от екрана с която да фокусира вниманието на зрителите върху определена част от слайда (да речем определена част от графика).

В общи линии, може да се каже, че PowerPoint 2013 няма да направи революция в разбирането на хората за това, кои приложения са подходящи за създаването на презентации, но новото издание на програмата е получило значителни подобрения и устойчивост на функциите и свикналите да го ползват ще са приятно изненадани от тези му нови възможности.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари