Какво ново предлага първата бета версия на Android Q

Google представи бета версията на следващото голямо обновяване на своята мобилна операционна система. Android Q е достъпен за всички смартфони на Google от серията Pixel и съдържа много нововъведения. За разработчиците е достъпна и предварителната версия на новия SDK, с помощта на който могат да се създават приложения, използващи новите възможности на Android Q

4
1101

Новата версия На ОС Android дава на потребителите по-голям контрол върху приложенията, които искат достъп до местоположението. Сега е възможно да се избере, кога да се дава достъп на приложенията до данните на GPS системата: през цялото време, един път по време на текущата сесия или никога.

Безопасност

Добавена е възможност за контрол и на други опции по безопасността, като например потребителят може да реши дали да позволи на съответното приложение достъпа до снимките или папката с изтеглените файлове.

Друг нов момент е, че Android Q не позволява на приложенията да закриват текущо отворените програмни прозорци. Ако приложението иска да привлече вниманието на потребителя (например да покаже, че някой звъни), може да направи това чрез уведомление с по-висок приоритет. И още, на приложенията е забранено да имат достъп до чувствителни данни – IMEI, серийния номер на мобилното устройство и други подобни идентификатори. Нов момент е и, че MAC адресът на мобилното устройство за всяка Wi-Fi мрежа се генерира по случен метод. Поддържат се новите стандарти за мрежово криптиране, включително WPA3 и Enhanced Open.

Нов форм фактор

В Android Q е добавена поддръжката на сгъваеми смартфони. Операционната система променя интерфейса в зависимост от габаритните размери на екрана и може моментално да прехвърля приложенията от единия екран към другия.

По-лесно изпращане на съдържание

Тези промени засягат прехвърлянето на съдържание от едно устройство към друго. Появила се е опцията SharingShortcuts, даваща възможност за споделяне на препратки, чрез които мигновено се споделя информация.

Бърз достъп до системните настройки

Новата Android Q дава възможност на разработчиците да добавят в своите приложения достъп до системните настройки, като например Wi-Fi, Bluetooth, регулиране силата на звука и т.н. По този начин отпада необходимостта да се излиза от приложението и да се търси необходимата функция в настройките. Например, възможно е да се изключва и включва обмена на данни без да се излиза от браузъра.

Интересна е и функция за адаптивна Wi-Fi връзка, която намалява забавянията и повишава качеството на мобилната връзка – полезно при онлайн игрите и видеочата. Не се уточнява как работи тази функция и ще е интересно да разберем повече подробности.

Снимки

Приложенията могат да искат от камерите информация за дълбочината на сцената и да получават JPEG файл, включващ XMP метаданните. По този начин външните приложения могат да правят снимки с боке ефекта и да създават, например триизмерни карти на помещенията.

Видео и звук

Android Q поддържа новия видео кодек AV1 с по-висококачествен стрийм при по-малък трафик. Вградена е и поддръжката на аудио кодека Opus, както и HDR10+ режима за дисплеите, които са съвместими с него. Мобилните устройства с Android Q вече поддържат MIDI и могат да се използват за професионална музикална работа.

ART и Vulkan

В Android Q е ускорено стартирането на приложенията чрез използването на технологията ART, която предварително компилира и оптимизира кода. Енджинът Vulkan за 3D графика сега се използва не само в игрите, но и в приложенията.

Приложенията

Android Q е съвместим както с 64-битовите, така и с 32-битовите приложения, но след няколко месеца Google ще започне да изисква от потребителите да се отказват от 32-битовите, а в Google Play ще се приемат само 64-битови проекти.

Десктоп режим

Този режим засега може да се включи само форсирано. Необходимо е към смартфона да се свърже външен монитор и да се изпълни следната команда:

adb shell am start -n "com.google.android.apps.nexuslauncher/com.android.launcher3.SecondaryDisplayLauncher"

В този режим изображението от смартфона се извежда към външен монитор чрез обикновен кабел (без док станция). Приложенията се стартират в отделни прозорци, в горната част на екрана се вижда лентата на състоянието, а долу са навигационните иконки.

Допълнителни опции за уведомленията

При по-дълъг клик върху уведомлението се появяват няколко опции: блокиране, показване без звук или да продължат да се показват. След плъзгане наляво се появяват иконки за изключване на съответните уведомления за определено време – 15 минути, половин или един час.

Новото приложение Files

Подобно на всички други приложения, добавена е темата Material Theme. В горната част има ред за търсене, а с помощта на филтри е възможно сортиране на файловете.

Тъмна тема

Зачатъци на тъмна тема имаше още в Android Pie, но в Android Q тя обхваща почти целия интерфейс. Включва се от настройките на екрана. Някои приложения са останали светли – картите, търсачката и други.

При някои потребители липсва опцията за избор на тъмна тема. В този случай тя може да бъде активирана и деактивирана чрез ADB командите:

adb shell settings put secure ui_night_mode 2
adb shell settings put secure ui_night_mode 1

Фон за музиката

Още от версия 4.4, при възпроизвеждане на музика Android може да показва като фон съответния албум. Но при Android Q се показва някакво размито изображение със сложен светлинен ефект. Фонът има някакво отношение към обложката на албума, но цветовете се променят – например при чернобяло изображение се появяват зелени отенъци.

Шрифтове

Разработчиците имат възможност да избират шрифт на интерфейса в своите приложения. Предлагат се шрифтовете Google Sans, Roboto, Noto Serif и Source Sans Pro.

Икономия на енергията

Android Q може автоматично да задейства режима за икономия на енергия в зависимост от особеностите на използване на устройството и навиците на потребителя. Това означава, че смартфонът може да влезе в режим на хибернация, например докато потребителят си почива.

Версиите на Android Q

Google ще представи шест последователни версии на Android Q, като финалният вариант е планиран за третото тримесечие на тази година.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
115saentistОняAndroid Boy Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Android Boy
Android Boy

Много интересни и страхотни промени! Но как ли ще се казва android Q? (゚Д゚ ?)

Оня
Оня

Според мен логото ще бъде обект на търговски спор, освен ако Apple не са се отказали от Quick Time .

Двете икони са много сходни.

saentist
saentist

“ MAC адресът на мобилното устройство за всяка Wi-Fi мрежа се генерира по случен метод. “

Това го има в Windows и е най сигурния начин да не ти тръгне интернета, особено при хотспот.

115
115

А премахнали ли са възможността приложенията, тайно от потребителя да изпращат смс-и по 7лв? 😀