Какво ново предлага графичната десктоп среда Cinnamon 4.6

23
1491

След шест месеца работа бе представена новата версия на десктоп средата Cinnamon 4.6, която се поддържа от общността на дистрибуцията Linux Mint и базирана на графичната среда GNOME Shell. Графичната среда Cinnamon включва мениджъра на прозорци Mutter, който предлага дизайн в класически GNOME 2 стил с най-удачните компоненти на GNOME Shell. Десктоп средата Cinnamon се базира на компонентите на GNOME, но тези компоненти са отделени и самостоятелни, и нямат външните зависимости на GNOME. Новата версия на Cinnamon ще се използва в дистрибуцията Linux Mint 20, която е планирана да излезе през месец юни тази година.

Нововъведенията и промените в графичната среда Cinnamon 4.6

Реализирана е възможност за дробно мащабиране, която дава възможност за подбор на оптималния размер на елементите на дисплеите с висока плътност на пикселите (HiDPI). Вече е възможно да се зададе мащаб 1,5, не само 2 както беше преди.

Преработен е програмният прозорец за настройка параметрите на мониторите. Добавена е възможност за задаване честотата на опресняване и коефициента на мащабиране за всеки отделен монитор, което решава проблемите при едновременното използване на стандартен и HiDPI монитор

В темата Mint-Y е предложена нова палитра, в която чрез манипулация на отенъците и наситеността са подбрани по-ярки и контрастни цветове, но без да се губи комфорта и лекотата на четене. Предложени са новите комплекти цветове Pink и Aqua.

В аплета XappStatusIcon е добавена поддръжката на API StatusNotifier (Qt и приложението Electron), libAppIndicator (Ubuntu) и libAyatana (Ayatana за Unity), което дава възможност за използването на XappStatusIcon като единен механизъм за минимизиране в таскбара, при който не се изисква поддръжката на различни API от десктоп средата. Тази промяна подобрява и ускорява поставянето на различни индикатори в таскбара, базирани на Electron и протокола xembed (GTK технологията за поставяне на иконки в таскбара). XAppStatusIcon изнася рендирането на иконките и изскачащите подсказки в таскбара към страната на аплета. За прехвърляне на информацията между аплетите се използва DBus, като се прехвърлят и данните за кликовете. Рендирането от страна на аплета осигурява показването на висококачествени иконки с различни размери и решава редица други проблеми.

Оптимизиран е кода за рендиране на малките иконки във файловия мениджър Nemo. рендирането на тези иконки сега става асинхронно и те се зареждат от процес с по-нисък приоритет в сравнение с навигацията по папките. По този начин значително е ускорена работата на цялото приложение за сметка на незначително по-бавното показване на иконките.

Представена е нова помощна програма за обмен на файлове между две компютърни устройства в локална мрежа, която осигурява надеждно криптиране на данните.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

23 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари