Какво ново предлага десктоп средата Cinnamon 3.8

11
1136

Излезе десктоп средата Cinnamon 3.8, в рамките на която разработчиците на популярната дистрибуция Linux Mint усъвършенстват и развиват свои версии на обвивката GNOME Shell, файловия мениджър Nautilus и прозоречния мениджър Mutter.

Cinnamon се базира на компонентите на GNOME, но тези компоненти се предоставят като периодично синхронизиран форк, който не е свързан със зависимостите на GNOME.

Новата версия на Cinnamon е планирана да излезе със следващото обновяване на дистрибуцията Linux Mint. Но потребителите с Linux Mint и Ubuntu Linux могат да инсталират Cinnamon 3.8 от PPA хранилището (засега не е обновено).

Основни нововъведения:

  • Възможност за задаване на максималната сила на звука. В момента, аплетът за управление на звука дава възможност за регулиране на неговата сила от 0 до 100%. Но в настройките максималната сила на звука може да се постави на 150%. В новата версия на Cinnamon е възможно задаването на максимална сила на звука. По този начин се ограничава максималната сила на звука, а в избрания диапазон той продължава да се регулира от 0 до 100%. В звуковия аплет е добавена възможност за прехвърляне към предишния или следващи трак с помощта на колелцето на мишката.

  • Извършена е миграцията на палетите, скриптовете и различните десктоп компоненти от Python 2 към Python 3.
  • Интерфейсът на превключването към различните задачи (app-switcher) е унифициран с Alt-tab интерфейса. Има нов режим на цикличното превключване между програмните прозорци. Предлагат се и нови стилове за предварителен преглед на работещите програмни прозорци
  • Добавена е синхронизация на времето чрез съответната услуга на Systemd
  • Модернизирана е програмата Xreader за преглед на PDF файлове. Отстранени са проблемите при работата с ePub документи. Подобрен е плавният скрол.

  • Добавена е възможност за извеждане на уведомленията в долната част на екрана. Поддържат се коректни уведомявания при системи с няколко монитора.
  • В настройките на възможните действия при затваряне капака на лаптопа и при критично разреждане на батерията, е добавена опция за незабавно записване и завършване на работата
  • Добавена е възможност за инсталиране на допълнения от локалния диск, а не само от сайта cinnamon-spices.linuxmint.com
  • Прекратено е използването на помощната програма gksu за повишаване на привилегиите
  • Увеличена е скоростта за стартиране на приложенията. Измерването на времето за отваряне на 200 програмни прозореца показа, че в Cinnamon това се извършва съществено по-бавно, отколкото при използването на Metacity. В Metacity това става за 1 секунда, а при Cinnamon – за цели 4 секунди. Сериозно е подобрена работата на използвания в Cinnamon прозоречен мениджър Muffin, оптимизиран е кода за обработка на списъка с прозорци. Бързодействието достига това на прозоречния мениджър Metacity.
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Линукс
Линукс
3 години

Преди някой да издриска нещо за Windows-а – моля ви, уважавайте се! Всеки има предпочитания. Живеем в демокрация и всеки може да избира какво да ползва. Точка.

сад
сад
Отговор на  Линукс
3 години

Фактите са факти. Няма значение дали на някой не му харесват.

Евреин
Евреин
3 години

Колко стотин човека ползват това?

AxOx
AxOx
3 години

С нетърпение очаквам да излезе и да я тествам.
Найстина е невероятно удобен и дори за инсталиции на програми – все едно си имат Гугъл Плей Магазин 🙂
Смятам това да е ОС която да замени моя Уин. компютър в бъдеще, защото след 25 години фен на Майкрософт продукти вече не мога да кажа, че имам свобода на избора и се чувствам сигурен.
Това беше причината да избера Уин пред Мак навремето, а сега дори Андроид също почна да краде често данни и не зная какво ще бъде изсмукано.

Евреин
Евреин
Отговор на  AxOx
3 години

Избрал си УИН пред Мак, защото УИН е био по-свободен за теб? Тъпо хлапе, даже нямаш общи технически познания.

Хаха
Хаха
Отговор на  Евреин
3 години

Поне пенисът му не е обрязан като твоя.

AxOx
AxOx
Отговор на  Евреин
3 години

До „Евреин“ – наричаш “ Тъпо хлапе“ почти 50 годишен който работи с компютри от 15 годишен. Почнах с компютри когато аудио касета беше записващото устрайство, а сега работя с облачни сървъри.
На улицата е смешно да наречеш един дядо „Тъпо хлапе“ 🙂

Евреин
Евреин
Отговор на  AxOx
3 години

ЕПА изкуфял дъртак си начи

М4А1
М4А1
Отговор на  Евреин
3 години

По добре дъртак, изживял мъдро живота си, отколкото сополив коделдак като теб!

М4А1
М4А1
Отговор на  Евреин
3 години

А ти какви технически познания имаш?

Дебилиън
Дебилиън
3 години

Ей чикиджия поне докато лъскаш се научи да пишеш мастУрбатор грамотно.