Какво означават визовите ограничения за служителите на Huawei в САЩ?

1
165

Както стана ясно по-рано днес, държавният департамент на САЩ наложи визови ограничения за някои служители на Huawei и предупреди партньорите на компанията, които поддържат бизнес с нея за промените.

Huawei отдавна попада в черния списък на САЩ със компании, с които правителството забранява местните предприятия да имат бизнес отношения. Мотивите са, че според Вашингтон, дружеството представлява заплаха за националната сигурност и има тясна свързаност с китайското правителство.

Компанията отрича всякакви твърдения за неправомерни действия. От друга страна, почти година и половина след налагането на забраната, САЩ все още не са представили никакви доказателства в подкрепа на твърденията си.

Американска виза за служителите на Huawei

Въпреки вече наложените ограничения, през последните месеци Вашингтон активира своята дългогодишна кампания срещу Huawei, която е част от по-дълбоката търговска война между САЩ и Китай. Новите санкции, които кабинетът на президента Доналд Тръмп налага, повлияват правото на фирмата да участва в доставянето на компоненти за мрежовото оборудване на мобилните оператори на територията на Щатите, докато дипломатическият натиск на САЩ доведе до издаването на същата забрана от Великобритания. Така британските мобилни оператори вече също нямат право да използват базови станции, антени и всякакво друго оборудване произведено от Huawei при изграждането на 5G мрежите.

Припомняме, че още миналата година, британският оператор Vodafone алармира и предупреди, че ако Великобритания обмисля въвеждането на подобна забрана, трябва да предвиди, че това ще доведе до забавяне на масовото въвеждане на 5G в страната, както и ще оскъпи значително изграждането и поддръжката на мрежовата инфраструктура, което от своя страна ще доведе до поскъпване на услугите за крайните клиенти.

И двете действия на американското правителство са големи удари за бъдещето и бизнеса на Huawei и сега САЩ допълнително утежнява положението.

Държавният секретар Майк Помпео казва, че визовите ограничения ще засегнат само „определени“ служители на китайските технологични компании (тъй като ограничението не е само за Huawei, а обхваща персонал и на други предприятия), които са „под материална подкрепа на комунистическия режим в Китай и извършват нарушения на правата на човека по целия свят.“

В категоричното си изказване Майк Помпео отново потвърди убеждението на Вашингтон, не Huawei има връзки с китайското правителство и обвинява компанията в нарушения на правата и свободите на човека.

„Компаниите, засегнати от днешното действие, включват Huawei, която е част от китайското правителство, и цензурира политически дисиденти и създава условия за масови стажантски лагери при лоши условия на труд в Синдзян под опеката на държавата, както и подпомага следенето и подчиняването на населението, както и лошите условия на труд в Китай и други страни. Някои служители на Huawei от своя страна също осигуряват материална подкрепа на режима на комунистическата партия в Китай, която винаги е извършвала нарушения на правата на човека.

Телекомуникационните компании по света трябва да се съобразяват с предупреждението: Ако правят бизнес с Huawei, те правят бизнес с нарушители на човешките права.“

Междувременно Huawei отново отрече недоказаните предположения, че има връзки с Пекин или Партията.

„Huawei работи независимо от китайското правителство. Ние сме частна фирма, собственост на акционери и служители. Разочаровани сме от това нечестно и произволно действие за ограничаване на пребиваването и транспорта на нашите служители чрез визов контрол. Те работят неуморно, за да допринасят непрекъснато за технологичните иновации в САЩ и по света.“, заяви говорител на компанията пред журналисти от популярния технологичен портал TechRadar.

Помпео също изрази своето удовлетворение от неотдавнашното прието решение на Обединеното кралство, което по-рано също беше подкрепено и от Доналд Тръмп.

„Не само Великобритания, но и още 190 страни по света, всяка от тях иска да се увери, че данните на техните граждани не са в ръцете на Комунистическата партия на Китай (КПК)“, казва той в препис от интервю, публикувано от САЩ в журнала на държавния департамент.

„Доволни сме от разумното решение на Обединеното кралство. Смятаме, че те стигнаха до него, след като прегледаха същите данни и се запознаха със същата база от доказателства, които видяхме ние по отношение на риска за нарушаване на неприкосновеността и личното пространство, данните на потребителите и всичко останало, което преминава през системите на Huawei, което рано или късно неизбежно бива предоставено на ЦКП.

Обединеното кралство заключи, че това е най-доброто, което да защитава интереса на тяхната страна, и взе решението, на което всички станахме свидетели тази седмица. Бяхме щастливи от този резултат, защото смятаме, че той помага и на Съединените щати, защото има много американци, които често пътуват до Острова. Ако Huawei участваше в изграждането на 5G мрежите на Обединеното кралство, това би означавало, че тяхната информация също ще бъде шпионирана, тъй като щеше да преминава през информационни системи и мрежово оборудване, произведено и доставено от Huawei“.

На този етап, все още остава разрешението на по-малките мобилни оператори в САЩ в извън градските райони, да използват мобилно мрежово оборудване от Huawei. Често собствениците на тези предприятия настояват това право остане неотменено, тъй като оборудването на Huawei в повечето случаи, поради ниската си цена, е единственото, което могат да си позволят, за да изграждат и поддържат мрежите си, където имат малко клиенти и съответно малки приходи.

4 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари