fbpx
5.1 C
София

Какво означава завземането на Чернобил от страна на Русия?

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Изданието The Verge  е на мнение, че най-лошият сценарии е малко вероятен.

Военният конфликт между руските и украинските сили близо до Чернобил породи сериозни опасения, че мястото на най-тежката ядрена катастрофа в човешката история може да бъде използвано за военни цели. Там все още има радиоактивни късове и резервоари с отработено гориво, които отдавна лежат под стотици тонове бетон. Дали наистина е така?

Според различни източници на информация, която бе официално потвърдена от съветника на украинския президент Михайло Подоляк, преди няколко часа руските войски са превзели бившата атомна електроцентрала. Те вече са в Чернобил и в града призрак Припят.

„След тази атака на руснаците е невъзможно да се каже дали атомната електроцентрала в Чернобил е напълно безопасна… Днес това е една от най-сериозните заплахи за Европа“ – заяви Подоляк пред Reuters.

Международната агенция за атомна енергия също направи изявление, с което съобщи, че регулаторните органи на Украйна са докладвали, че в този регион няма жертви и няма видими разрушения на промишлената площадка.

The Verge проведе разговори с експерти в тази област и ги запита какво можем да очакваме да се случи в Чернобил при тази бързо променяща се ситуация. Според специалистите, най-лошият сценарий е малко вероятен, но ако покритието на тези ядрени реактори бъде разрушено, то това ще доведе до ужасяваща техногенна катастрофа – нещо от което Европа се притеснява и не би допуснала. И наистина, това може да се окаже един изключително силен коз, без да се налага употребата на ядрено оръжие.

В останките на реактора в Чернобил все още има около 200 тона силно радиоактивен материал останал от експлодиралата през 1986 година атомна електроцентрала в Чернобил. Този реактор се взриви по време на все още неизвестни руски специфични тестове. Излъчиха се огромни потоци радиоактивни частици, последва експлозия и пожар. Тогава официално бе съобщено за смъртта на 50 души, но десетки хиляди хора бяха засегнати от радиоактивните облаци и прах, които станаха причина за огромен брой ракови заболявания, увреждания на щитовидната жлеза и т.н.

В опитите си да предотврати разпространението на радиоактивен материал бе  изграден железобетонен саркофаг, под който бяха погребани останките на реактора. След 10 години бе решено да се изгради едно по-сигурно покритие – гигантска стоманена арка, която блокира радиацията. Тя бе завършена през 2017 година, като нейното изграждане струваше 1,7 милиарда щ. долара. Тя е конструирана по такъв начин, че е възможно дистанционното управление на вградения вътре кран, както и да е различно друго оборудване, което дава възможност от разстояние да се демонтират останалите компоненти на реактора и да се премахне радиоактивното гориво.

Ако тази структура се повреди или вътре в нея по някакви причини възникне силна експлозия, то остатъчният радиоактивен материал ще излъчи огромно количество вредни емисии в атмосферата. Това е мнението на Джеймс Актън, физик и съдиректор на Програмата за ядрена политика на фондация Карнеги за международен мир. Тази арка е проектирано да издържи торнадо, но ще се повреди при концентриран взрив или директен удар.

Още по-голямо безпокойство предизвиква отработеното ядрено гориво от другите три реактора в Чернобил, които бяха извадени от експлоатация, но нямаше как да бъдат ликвидирани и продължиха да работят години наред след катастрофата през 1986 година. Според Актън и професор Шерил Рофър, вече използваното ядрено гориво в тези реактори е много по радиоактивно от това, което е изолирано в гигантската арка. Това е така, защото то сравнително скоро бе извадено от реакторите и прехвърлено към близките охладителни басейни за временно съхранение. Към днешна дата все още никъде не е имало сериозен инцидент с отработено ядрено гориво. Но ако се случи нещо, при което слабо защитените охладителни басейни се повредят и изтекат, това гориво може да започне да се топи и да излъчи в атмосферата радиоактивни газове и частици.

Част от това отработено гориво вече е прехвърлено в по-новото и по-постоянно сухо хранилище, което бе завършено през 2020 година. Предполагаше се, че всичкото вече използвано ядрено гориво трябва да се прехвърли на новото място през следващите няколко години. Сухите съоръжения за съхранение на подобни ядрени вещества не изискват водно охлаждане, като при тях се използват стоманени или циментови резервоари със специално подбрани размери.

„Тези резервоари не са проектирани да издържат на атаки, въпреки че са много здрави“ – твърди Актън. „Въпреки това, ако по някакъв начин бъдат повредени и счупени, те ще започнат да излъчват силна радиоактивност“.

Актън е на мнение, че вероятността за възникването на подобен сценарий на „Страшния съд“ е твърде ниска. Той сподели пред The ​​Verge, че руснаците нямат никаква причина да атакуват и повреждат реактора. Това би било твърде рисковано за целия регион, особено за Беларус, която граничи с Чернобил и е съюзник на Русия. При случайно стечение на обстоятелствата може би е възможно тези резервоари да бъдат повредени, но време за реакция има – достатъчно е това вече използвано гориво обилно да се полее с вода и да се охлади.

Да напомним, че почти целият регион около Чернобил е напълно пуст. Там няма никакви хора, които биха осъществили някаква по-мащабна операция. Всички са евакуирани след бедствието през 1986 година и това е една напълно изолирана зона.

В този регион все още има радиоактивен материал в почвата, листата и всичко останало около атомната електроцентрала. Този радиоактивен материал се е разпаднал до такава степен, че не е непосредствено опасен за хората, но ако някой остане там за по-дълго време може да бъде сериозно облъчен.

Но при провеждането на военни действия от подобен мащаб получената информация може да бъде много подвеждаща. Така например, уеб изданието regnum.ru съобщи, че в региона на Чернобил наскоро е забелязана неголяма военна групировка на една от страните на НАТО. Навярно нещата ще бъдат изтълкувани по съвсем друг начин, като например руските войски са искали да предотвратят възникването на Чернобил-2. За обикновените хора това няма особено значение. Европа много добре знае какво е Чернобил и помни ядрения облак, който се образува след катастрофата в тази атомна електроцентрала и по какъв начин той засегна Стария континент.

Всичко това тревожи Кейт Браун, изтъкнат професор по история на науките в Масачузетския технологичен институт. Според него зоната около Чернобил е специално проектирана и изградена по такъв начин, че да държи хората далеч от нея. Всички човешки или природни намеси в тази зона могат да имат много лоши последствия. Браун се тревожи, че ако възникват пожари, какво остава да говорим за взривове, то веднага ще станем свидетели на бързо разпространяваща се радиоактивност извън зоната – нещо, което може да се окаже следващият Чернобил.

Малко по-късно и премиерът на Украйна Шмихал официално заяви, че руските военни са поели контрола върху атомната електроцентрала в Чернобил и че жертви няма.

Има и други мнения. След като Украйна няма ядрено оръжие и не може бързо да направи атомна бомба, то ще прибегне до нещо друго. Руските медии започнаха да публикуват информация, че Украйна е била на крачка да направи така наречената Мръсна бомба. Казано най-общо, може да се вземе смес от специално подбрани химични елементи, които да бъдат поставени в бойните глави на ракетите. Подобен снаряд може да бъде потопен примерно за една година в горивото на ядрен реактор и след това при дозареждане с гориво, той да бъде внимателно изваден и изстрелян с помощта на обикновена военна ракета. По този начин може да бъде нанесена немалка вреда. Може би е всичко това има някаква връзка със събитията в Чернобил. Твърде малка е вероятността да разберем какво наистина се случва там.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

21 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини