Какво означава победата на Байдън за ИТ индустрията? Част втора

13
791

Статията е продължение на „Какво означава победата на Байдън за ИТ индустрията? Част първа“

Интернет достъпа в провинциалните райони

По време на кампанията си Байдън нарече възстановяването на средната класа в Америка „моралното задължение на нашето време“. Той вижда съживяването на провинциална Америка като основен фокус на тези усилия. Голяма част от неговата стратегия за икономическо развитие на селските райони е да инвестира над 20 милиарда щатски долара за осигуряване на широколентов интернет достъп до региони, където към момента такъв липсва или е с ниско качество. Той също така призовава за партньорство между частните компании, доставящи този тип комунални услуги, и Правителството, за да осигури широколентови връзки с оптични влакна до почти всички провинциални райони в САЩ.

„Високоскоростната широколентова връзка е от съществено значение за икономиката на 21-ви век. Във време, когато толкова много работни места и фирми са разположение навсякъде, високоскоростният достъп до интернет трябва да бъде чудесен икономически изравнител за селските райони на САЩ, а не поредния икономически недостатък“, се казва в увода на политиката на Байдън за развитие на селските райони.

Линда Мур, президент и главен изпълнителен директор на лобистката група TechNet казва, че пандемията от COVID-19, пред която света се изправи, е „оголила“ проблема за дигиталното разделение, който се наблюдава в САЩ.

„Трудно е за бизнеса да продължи и да расте по начина, по който би трябвало, без широколентов интернет достъп. Разтърсващо е да се забележи, че учениците често трябва да посещават офиси на частни фирми или да се върнат обратно в сградите на училищата си, след като те бъдат затворени за онлайн обучение поради противоепидемични мерки, само за да могат да получат Wi-Fi достъп, за да си правят домашните. В Америка не би трябвало да е така.“

Кампанията на Байдън заяви, че 20 милиарда долара за финансиране на широколентовата инфраструктура има за цел да помогне за запълването на тези пропуски.

Дигиталното разделение е проблем, който републиканците също признават. Белият дом е работил съвместно с FCC по програма за развитие на селските дигитални възможности, която преразпределя 20,4 милиарда щатски долара финансиране за субсидиране за изграждане на широколентова интернет услуга в слабо обслужваните райони. Тръмп също така включи създаването на високоскоростни интернет услуги за всички като част от инфраструктурния план на САЩ на стойност 2 трилиона щатски долара.

Китай и митата на стоките

Демократите критикуват търговската война на Тръмп с Китай по всички показатели, която се отрази сериозно на вноса в САЩ на широк спектър от технологични и електронни продукти и изделия. Митата са данъци, плащани от вносителите на стоки, пристигащи от чужди страни, и Тръмп ги използва, за да оказва натиск върху китайското правителство по широк набор от търговски въпроси. Двата вида мита, включително 15 – процентовото облагане на продукти като телефони, лаптопи и таблети влезе в сила тази година, а второто мито, касаещо електрониката, трябваше да влезе, но беше избегнато при сключването на търговска сделка „фаза I“.

Ако тръгнем по следите на предизборните кампании на демократическите кандидати, включително Байдън и Харис, те предлагат някои конкретни и подробно разяснение решения как да се справят с Китай. Но Байдън даде да се разбере, че вярва, че решенията и ходовете на Тръмп по отношение на търговската война с Китай, според него са нанесли вреда на американците. Той също казва, че САЩ се нуждае от „нови правила“ и „нови процеси“, на базата на които да се диктуват търговските отношения с другите страни.

За онлайн поверителността

Байдън не казва особено много за поверителността на данните и отговорността, която Правителството ще търси на частните компании по отношение на третирането и съхраняването на личните данни на техните потребители. През годините си на американски сенатор и като председател на Сенатската комисия по съдебната власт обаче той въведе и съфинансира няколко законодателни акта, за да улесни ФБР и правоприлагащите органи на САЩ за наблюдение на комуникациите, в това число и Закона за подпомагане на прилагането на закона от комуникациите, който позволява на правоприлагащите органи да наблюдават кореспонденцията на определени лица, в това число и гласови и IP разговори и дори интернет трафика, получавайки специална съдебна заповед, която частните предприятия, доставящи тези услуги, трябва да уважат.

 

2.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари