fbpx
15.5 C
София

Какво означава NASA и защо първо е имало NACA?

Най-четени

Малко са акронимите, които са толкова широко разпознаваеми и емблематични, колкото NASA. Прочутата космическа организация постави човечеството на Луната през 1969 г. Не може да има по-възвишена амбиция от това да се стремим да научим повече за планетите и небесните тела, които ни заобикалят.

И това е една от основните цели на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (National Aeronautics and Space Administration). От самото си създаване организацията е в челните редици на аерокосмическите технологии. Пионер е в проектите, които разширяват познанията ни за собствената ни планета и за регионите далеч отвъд нея.

NASA се появява на бял свят през 1958 година. 

До раждането на новата организация се стига след подписването на Закона за националната аеронавтика и космонавтика в САЩ от същата година. Изявление, публикувано от президента Дуайт Д. Айзенхауер, отбелязва историческото събитие, което се случва на 29 юли.

Приемането на този закон е историческа стъпка, която допълнително подготвя Съединените щати за лидерство в космическата ера. Бих искал да похваля Конгреса за бързината, с която създаде организацията и предостави правомощията, необходими за ефективни национални усилия в областта на аеронавтиката и изследването на космоса.

Почти 70 години по-късно, както обеща Айзенхауер, НАСА остава гигант и световен лидер в своята област. 

Учени, техници, астронавти, заедно с широка гама от други таланти, продължават да въвеждат иновации и да постигат успехи. 

За да се появи NASA обаче, преди това основите се полагат с NACA

Технически погледнато, историята на НАСА не започва през 1958 г. Предишната глава от историята на организацията започва през далечната 1915 г. Това е годината, в която е създаден NACA, или Националният консултативен комитет по аеронавтика (National Advisory Committee for Aeronautics). Според НАСА ръководителите на тази предшестваща организация са били избирани от президента и на свой ред са ръководели различни аспекти от работата на NACA. Това е ставало в аеронавигационната лаборатория в Лангли, изследователския център „Еймс“ и изследователския център „Люис“. 

Този консултативен съвет в крайна сметка ръководи изследванията, извършвани в различни области, които в бъдеще попадат в компетенциите на NASA.

Когато повече от 40 години по-късно е създадена NASA, това бележи края на NACA.

При поглъщането на организацията тя разполага с фантастичен набор от знания и гореспоменатите изследователски центрове, с които да се развива новият проект.

Това е смелата представа на НАСА за бъдещето, която може би скоро ще види човечеството да каца на Марс. Иновации като спътниковата програма EOSDIS WorldView продължават да ни учат на все повече неща за Земята. Благодарение на NACA съвременната NASA получава основите и е достигнала до тези висоти.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини