fbpx
3.8 C
София

Какво освен пари ви взеха онлайн търговците

Всеки сайт, който посещавате е гладен за личните ви данни

Най-четени

Ако сте шокирани да разберете, че Интернет не е добро място що се отнася до вашата поверителност, добре дошли в онлайн реалността! Компаниите проследяват всичко, което правите когато сърфирате в Мрежата, като понякога дори се следят клавишите, които натискате, кликовете на мишката ви и освен това поглъщат колкото могат от личната ви информация. Когато пазарувате в Интернет, преди и по време на коледните празници, или когато и да е, трябва да знаете, че освен парите си, също така давате и данните си.

Проблемът с пазаруването онлайн е, че има много моменти, когато можете да загубите данните си. От една страна са самите магазини, които събират всичко от вас докато разглеждате сайтовете им. От друга страна са тракерите, които ви следват от страница на страница и правят профил на навиците ви на сърфиране. Тракерите отчитат вашата активност където и да отидете в онлайн пространството. Ако това ви се струва за измислица можете много лесно да се уверите в това ако използвате браузъра Safari. В неговата секция Privacy Report може да видите, колко тракера са се опитали да ви профилират след посещението на определена страница.

Но какво искат да разберат за вас тези тракери?

Всичко! Вашата онлайн активност е безценна за търговците и рекламодателите. Пред тях е възможността да видят как реагирате във всяка търговска ситуация. Тракерите могат да видят, че сте кликнали върху една блуза за сметка на друга, че сте избрали червен цвят вместо зелен, или че сте си тръгнали без да закупите нищо, когато това, което ви интересува не е намалено.

Поради тези причини профилирането е толкова голям бизнес. Не е достатъчно да се знае как случаен клиент се държи в сайта на търговеца. Ако обаче могат да разберат информация за точното лице, например 28-годишен адвокат, който предпочита да се облича в спортно-елегантен стил, това ще даде възможност да ви таргетират с определени реклами.

Това се случва през цялата година, но компаниите знаят, че шансът да пазарувате по време на Черен петък, Кибер понеделник и около Коледа е доста голям. Това не е само голяма възможност да ви продават разни неща, но е и идеален момент да съберат колкото се може данни за вас, докато пазарувате от тях.

Помислете колко от вашите данни споделяте доброволно, когато пазарувате онлайн. В зависимост от магазина вие представяте името си, адрес за доставка, имейл адрес, телефонен номер, възраст и разбира се платежна информация. Това е изключително много, но пък е нужно за улесняване на транзакциите.  Това, което не е нужно е тези данни да се споделят с трети страни.

Какво може да направите, за да запазите поверителността си, когато пазарувате?

Тук опираме до самата същност на Интернет. Ако не предприемате сериозни стъпки, за да се защитите когато сте онлайн, вие сте изложени на прицел и няма начин да предотвратите изтичането на данни, когато пазарувате онлайн. Все пак има стъпки, които може да предприемете, за да държите компаниите настрана от вас, доколкото това е възможно.

Като за начало използвайте интернет браузър с предварително зададени настройки за поверителност. Safari е добър избор за блокиране на тракери по време на пазаруване и докато посещавате други сайтове. Ако сте Мac потребител може да използвате и iCloud Private Relay, който крие IP адреса ви  от уеб страници, дори ако те го изискват в политиката си за поверителност. Ако не използвате Mac, или не харесвате Safari, то пред вас има и други опции като Firefox и Brave. При желание да бъдете още по-сериозни в това отношение може да се доверите на услугите и на VPN, който ще скрие данни като локация, IP адрес и данни за сърфирането от наглите тракерите.

Ако пазарувате чрез фирмено приложение от телефона си може да разчитате на различни функционалности, за да се предпазите от проследяване. За iPhone може да отидете в Settings > Privacy & Security > Tracking и да се уверите, че „Allow Apps to Request to Track“ е изключено. По този начин апликацията за пазаруване няма да може да следи активността ви в други апликации и сайтове. Android потребителите могат да намерят подобни функции в приложението DuckDuckGo.

За да спрете трети страни да се сдобият с имейл адрес ви, може да използват услуги като „Hide My Email“. Тези услуги предоставят на интернет страниците уникален имейл-заместител, който вече препраща към вашата реална поща. Така никой не вижда реалния ви имейл, а вие продължавате да получавате всички важни съобщения. При Apple тази услуга е вградена в iCould+, а DuckDuckGo също предлага своя версия.

Общо взето трябва да се опитвате да намалите количеството данни, които предоставяте на компаниите. Не попълвайте никакви полета, които не са задължителни. Обръщайте внимание на настройките за поверителност на сайтовете и където може се откажете от продаването на вашите данни на трети лица.

В крайна сметка опазването на поверителността в Интернет изисква големи усилия. Доста по-лесно е да се кара с опциите по подразбиране и така да позволите на компаниите и тракерите да събират данните ви, докато пазарувате. Но ако отделите малко повече време и усилия ще може да възпрете до известна степен разпространяването на личните си данни и да се посветите на едно от основните дейности по време на празниците: да изхарчите и последните си стотинки!


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини