Не е тайна, че отвъд продажбата на коли, целта на Tesla е да промени начина, по който светът произвежда и използва електричество. Да си припомним какво каза самият Илон Мъск през 2016 година, когато обясни генералния план на компанията.

„Целта на това беше и остава ускоряване настъпването на устойчивата енергия, за да можем да виждаме, че животът е добър, когато надникнем далеч в бъдещето. По дефиниция в един момент трябва да постигнем икономика на енергетиката, която е устойчива. Все някога изкопаемите горива ще свършат и цивилизацията може да се срине.“

През 2016 година Tesla закупи Solar City за $2.7 милиарда. Година по-късно се появиха соларните керемиди на компанията. Тяхното предназначение е да използват слънчевата светлина за генериране на електроенергия. Продуктът има модерен външен вид и не се отличава от другите решения в строителството по неприятен начин.

Как стои въпросът с цената?

Electrek споделя оферта, която евентуален клиент е получил.

Той иска да изгради система с капацитет 9.45 kW. Покривът му е 173 квадратни метра. Компонентите за соларния покрив струват $64 634, батерията Powerwall струва $10 050, а строителните дейности са $10 630. Общата сума възлиза на $85 314 – $493.14 на квадратен метър.

Определено е доста скъпо, също така е с около 50% по-високо от първоначалната цена, която Tesla обяви. Дори, ако вземем предвид, че конкретната поръчка е с голяма плътност на соларните клетки, то пак сметката излиза солено.

Хубавото е, че Мъск наскоро обяви на акционерска среща каква ще е цената на следващото поколение соларен покрив. Той смята, че то вече ще се приближи много близко до цената на стандартен покрив с битумни керемиди. По американските стандарти това ще рече 40-50 долара на квадрат.

19
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
17 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
115
115

„По американските стандарти това ще рече 40-50 долара на квадрат.“
Според сметките по-горе, само строителните дейности са с такава цена.
Иначе цивилизацията ни, в този си вид, няма как да просъществува без евтините фосилни горива. Когато намалеят, ще има тежък период на адаптация.

Капитализъм
Капитализъм

Те са изключително евтини, просто Българина е фокусиран върху разходната, а не приходната част. И не, светът се изменя.

115
115

И каква е приходната част? Защо не е спомената? Покрива в най-добрия случай може да отдава 9 киловата, колко голяма е батерията и колко години ще издържи, не е ясно. Цената на тока в САЩ е около 12 цента, след колко десетилетия ще се изплати инвестицията от 85 000$ ?

assa
assa

Ако имаш електрмобил и можеш да се възползваш от цялата електроенергия да приемем, че на ден от тези 9.45kw можеш да се възползваш в продължение на 6-7 часа това ще ти докара ≈ 65 kw за един ден при цена 0.12 = 7.8$ на ден или за около 30 години ще си върнеш инвестицията. Сега може и да е скъпо и не чак толкова привлекателно, но ако стигнат цена от дори 100$ на квадрат инвестицията ще се върне за около 6 години.

115
115

За 30 години, батерията сигурно ще трябва да се смени три пъти. Панелите издържат около 20г и те също ще трябва да се сменят. Значи отиваме към 50-60г и то само за да си върнем инвестициите. Безумна работа към момента. Иначе, като/ако достигнат някакви разумни цени, даже няма да има нужда от платени публикации и реклами, защото хората сами ще ги търсят за да си ги купят 😉

assa
assa

115, май си нямаш и на представа от батериите на тесла- след 160 000 мили деградацията на батериите е по-малко от 10 процента, а ако знаеше малко повече, щеше да знаеш, че колкото по-състарена е една батерия толкова по-бавно губи от капацитета си. На практика няма да доживееш момента, когато тези батерии ще трябва да се сменят, при соларните панели ситуацията е подобна. Иначе китайците продават 1kw за 5.5 м^2 при цена около 600-700лв, което е 3 пъти повече енергия за същата площ от тесла. Единствено сигурно няма да издържа толкова, но въпреки това е впечатляващо.

115
115

Айдеее почна се с фантазиите… 😀

assa
assa

Айдеее почна се с безмозъчните брътвежи на некомпетентните тролове. Ако не си съгласен с нещо, опровергай ме с факти, ето ги моите, къде са твоите тролчо?

https://electrek.co/2018/04/14/tesla-battery-degradation-data/
https://cleantechnica.com/2018/04/16/tesla-batteries-have-90-capacity-after-160000-miles-may-last-for-500000-miles/
https://www.quora.com/Is-it-true-that-after-8-years-the-Tesla-battery-range-is-only-about-50-of-a-new-battery
http://speakerspeakermusic.com/tesla-car-battery-life/

115
115

Най-интересен ми беше третия линк „after-8-years-the-Tesla-battery-“
Тесла се продава от 2012 сега сме 2019.
Иначе щом си вярваш – слагай соларния покрив и след 30г като се изплати, ще излезеш на печалба 😀

assa
assa

Важното е растоянието изминато и колко износена е батерията. Ти си твърде тъп, за да го осъзнаеш и както очаквах нямаш никакви потвърждения на думите си. Така работи трола – дрънка глупости излезли от задния му отвор без да е прочел една статия. Пак ти казвам, ако искаш да ме опровергаеш намери ми доказателства иначе какво правиш тук? Откъде ти е информацията?

115
115

Айдее свършиха аргументите и започнахме с обидите 😀
Ами те километрите са също толкова верни, колкото и измамата с осемте години експлоатация. Хайде слагай си соларния покрив, какво чакаш още, ама гледай да е на малко километри, че ако е зареждан на бързи зарядни може съвсем да му е свършил капацитета 😉

assa
assa

Всеки пост ти пиша да покажеш нещо и ти всеки път овърташ и нямаш нищо за показване. Защо ли? Типичен трол.

115
115

Като начало, вземи да се ограмотиш малко, пък тогава очаквай някой да те вземе насериозно. Прочети някоя книжка, изгради си аналитично мислене и пак заповядай.

Скитника Еврейн
Скитника Еврейн

„Не е тайна, че отвъд продажбата на коли, целта на Tesla е да промени начина, по който светът произвежда и използва електричество. “
Напротив тайна е ! Целта на Тесла , като на всяка компания е да реализира печалби – колкото се може по-големи ! А такива възвишени фикции , за промяна на света към по-добро , се въртят само в главите на журналисти , опитващи се да реализират печалба от въздуха ….

Пенчо
Пенчо

Аха, затова Елън Мъск пусна всичикте си патенти за безплатно ползване от всички и покани другите производители на коли да ползват и зарядните му станции. Затова не веднъж и казвал че иска другите да почнат да пускат и те електрически коли и хората му се чудят и той винаги е отговарял че мисията на Тесла е да ускори развитието и преминаването към чисти коли. Тази цел към днешна дата е постигната.

saentist
saentist

Няма такова понятие като чисти коли и Електрички.
За добиването на 1кг литий се изсичат и разорават квадратни километри джунгли.
И ако не го рециклират тоз литий, той ще свърши много преди фосилните горива, дори със самото производство на ел. превозни средства.
comment image

Капитализъм
Капитализъм

@saentist, с едната разлика, че там където караш тази кола няма да се налага да дишаш отровни газове.

Пенчо
Пенчо

@saentist не ти се отдава троленето брато, всеки вече знае че лития се събира около геотермални извори и се извлича от океаните в които има предостатъчно. Никакви дървета не се секат…

Капитализъм
Капитализъм

Преди да пишеш расистките си неграмотни тъпотии, вземи и се научи кога се слага „и“ и кога „й“, кога се пише интервал пред и кога се пише след препинателен знак. Ако видя документ за работа с поне една от грешките ти, моментално ще я поставя в кръглата папка с дъно.

Неграмотни хора сте, затова сте ниско заплатени, не защото има конспирация срещу Вас от някакви митични същества.