Ако редовно следите технологичните новини, навярно всеки ден виждате поне по една статия, в която се споменават Wi-Fi, Bluetooth или 5G. Сега е време да научите още един термин за безжична комуникация, който Apple вгради в новите си смартфони iPhone 11 и iPhone 11 Pro. Ултра широколентовата технология, или UWB, ви позволява да определите точното местоположение на смартфона, изгубени ключове или RFID тагове, като по този начин никога няма да бъдете в неведение къде се намира кучето ви, или ключовете за дома, или колата.

UWB изчислява точното местоположение, като измерва колко време е необходимо за обмена на свръх къси радио импулси между устройствата. Това идеално се вписва със слуховете, че Apple ще представи и RFID тагове за проследяване (чипове), които да бъдат закачени към нашийника на кучето, ключовете, които непрекъснато се губят, или други малки вещи и предмети, които често губите. В момента използването на UWB е ограничено, но може да доведе до свят, в който чрез телефона или часовника си, да знаете къде се намира всичко ценно за вас, лесно и без главоболия.

Фактът, че Apple интегрира тази технология в новите си флагмани зарадва феновете на UWB, които се надяват технологията да бъде наистина от полза, и добре внедрена. Това каза Тим Харингтън, изпълнителният директор на UWB Alliance, индустриална група, подкрепяща технологията. Не е изненадващо, че Харингтън е ентусиазиран от интереса на Apple към UWB.

Един поглед към естеството на UWB технологията и множеството ѝ приложения:

Сателитните GPS за полезни за ориентиране на картата, но за съжаление те не са с висока прецизност и не могат да ви ориентират в закрити помещения. UWB преодолява тези недостатъци.

UWB може да работи със смарт телевизора ви, и например да превключи акаунта за Netflix. Може да стартира лаптопа ви, когато влезете в стаята, или да ви дава известия за предстоящи събития в календара.

Представете си следния сценарий: Излизате от офиса, приближавате се до автомобила , и приемниците на вратите ѝ разпознават телефона ви и отключват колата вместо вас. Когато излезете от колата и се отправите към дома, приемниците разпознават, че вече не сте в превозното средство и заключват вратите.

Практическите ползи

Ако се върнете през нощта, UWB би могла да разпознае това и да включва осветлението у дома. Технологията може да отключва автоматично входната ви врата, да включи домашната аудио система, или някои домакински уреди. Също така UWB може да включва осветлението или аудио системата в стаята, в която се намирате в момента, като при движение да го прави в новото помещение, в което сте влезли, и да изключва звука и осветлението от предишната стая.

Отчитането на местоположението, базирано на Bluetooth отнема най-малко две секунди, за да получите точна информация за текущата си локация, но според Reger, технологията UWB е хиляда пъти по-бърза.

UWB освен че ще добави повече удобства, повишава и сигурността, като привържениците на конвенционалните ключодържатели казват, че трудно се доверяват на дистанционното отключване на автомобила и дома. Техните притеснения около съществуващите към момента технология за отключване на превозното средство или дома, са най-вече към RFID технологиите, като според тях престъпници и злонамерени лица могат да използват релейни атаки, като копират или имитират отключващия чип (таг), като по този начин да получат неправомерен достъп до колата или къщата на някого.

Технологията UWB има криптографски защити срещу подобен проблем.

Разбира се, както всяка една технология, UWB също има своите недостатъци. Например има някои опасения, че UWB може да записва данните от местата, които посещавате и поведението ви, като тази информация да се споделя с трети страни, правителството и органите на реда при поискване, или да се обработва с цел персонализирана реклама. Въпреки това, предвид днешните стриктни мерки и все по-голям натиск и наблюдение на потребителската поверителност, производителите на устройства, едва ли ще рискуват да компрометират нечия конфиденциалност, като записват информацията от UWB или оставят задни вратички.

Как Apple поддържа UWB?

Новите тазгодишни смартфони на Apple, iPhone 11 разполагат с новия UWB чип на Apple – U1. Той се присъединява към процесорите на Apple, които компанията сама разработва за устройствата си, включително към „A серията“, която захранва смартфоните iPhone и таблетите iPad, като последния процесор от 2019 г. е A13 Bionic, както и „M серията“, и към „T серията“, която захранва технологията Touch ID и други защитни системи в Mac устройствата.

Apple не спомена интеграцията на UWB технологията с чипа U1 на събитието на представянето на новите iPhone 11, което за първи път беше излъчено на живо, и се проведе в театър „Стив Джобс“ в Купертино, Калифорния, но го направи в рекламното представяне на новите смартфони в официалния си уеб сайт. Описанието на U1 в сайта гласи:

„Новият U1 чип използва ултра широколентовата технология за разпространена осведоменост (UWB), като позволява на iPhone 11 Pro да локализира с висока точност други Apple устройства, оборудвани с U1. С новият U1 и iOS 13 можете да свържете вашия iPhone към друг. AirDrop ще даде приоритет на това устройство, за да можете да споделяте файлове по-бързо. И това е само началото“.

От написаното разбираме, че Apple замисля да се възползва от целия потенциал на UWB технологията, която далеч не е само за проследяване и идентификация (отключване на врати), но и служи като пълноценен заместил на Bluetooth, като предлага възможност за „хиляда пъти по-бърз“ трансфер на файлове.

Apple не отговори на искания за коментар относно UWB и U1.

За момента Apple съобщава, че UWB може да се използва само и единствено на техните устройства, като не можете да свържете новия си iPhone 11 към друг телефон или устройство, които я поддържат. Но масовото навлизане и стандартизацията на UWB би трябвало да отворят нови възможности.

UWB интеграцията е кулминация от дългогодишната работа по технологията. През годините са излизали различни патенти и разработки на ултра широколентовата връзка, които са включвали: разработване на импулси с голяма точност за измерване на разстояние, разработване на средства за точна локализация на смартфон, часовник или ключ да автомобил, разработване на технологии за биометрично удостоверяване и взаимстване с разработките на Bluetooth с цел бъдеща обща интеграция на двете технологии.

Кой друг се интересува от UWB?

Други компании, участвали в разработването или проявили интерес към UWB, са световните технологични концерни Samsung и Sony, производителите на чипове Decawave и NXP, производителите на автомобили Volkswagen, Hyundai и Jaguar Land Rover, както и електрозаводите на Bosch, в частност поделенията за разработка на електроника за автомобилната индустрия.

През декември, 2018 г. бе сформиран и UWB алианс, като в него членуват повечето от горе изброените компании. Изненадващо обаче, Apple не присъства.

Всички те разработваха общи стандарти, за да гарантират надеждната работа на UWB, но имаше и някои спорове.

Например UWB Алиансът смята, че UWB няма да бъде засегната от потенциално разширяване на честотния обхват на Wi-Fi технологиите до 6GHz, която честота към момента се използва именно от UWB. Консорциумът FiRa е единственият, който работи по програма за осигуряване на съвместимост на различните UWB устройства, заяви NXP.

Как работи UWB?

Харингът казва, че идеята зад UWB съществува от десетилетие – Университетът в Южна Калифорния създаде лаборатория за ултра широколентови връзки, наречена UltRa, още през 1996 г. Някои от концепциите датират още от пионера в радиото Гулиелмо Маркони (1896 г.) *

UWB устройствата изпращат много на брой ултра къси импулси с ниска мощност при необичайно широк спектър от радиовълни. Честотният диапазон на UWB обхваща поне 500 MHz, в сравнение с Wi-Fi каналите, които имат ширина на канала от по 10 MHz. Сигналите с ниска мощност на UWB, почти не се смущават/взаимодействат с други радио излъчвания.

UWB изпраща до 1 милиард импулса в секунда, с които кодира информацията. За кодирането на 1 бит данни, са необходими между 32 и 128 импулса, казва Харингът, като според теоретичните изчисления възможните скорости достигат от 7 до 27 мегабита в секунда (Mbps).

Институтът за електрически и електронни разработки (IEEE), който задава и сертифицира стандартите и периметрите на всички технологии за безжична комуникация, оповести UWB стандарта като 802.15.4 (стандартът на Wi-Fi мрежите е 802.11, а на Bluetooth 802.15.1) – преди повече от 15 години, но той не влезе в употреба тогава. Определено за 2004 година, в която за първи път стандартът е бил сертифициран, скорости от порядъка на 7 – 27 Mbps са били наистина рекордни.

Колко точно къси са „ултра късите вълни“?

Радио вълните пътуват около 30 см (1 фут) за милиардна част от секундата, но с късите ултра широколентови устройства, информацията и изчисленията могат да бъдат предавани изключително точно. Харингът води проект за надграждане на стандарта на UWB до 802.15.4z, който да предостави още по-висока надеждност и прецизност.

UWB се вписва идеално с концепцията Интернет на Нещата (Internet of Things или IoT), като ще бъде отлично допълнение към съществуващите технологии за интелигентен дом – високоговорители, смарт звънци, електрически крушки, камери за наблюдение и други.

UWB се характеризира и с много ниската консумация на енергия, по което също се отличава от Bluetooth, който е истински кошмар за живота на батериите на устройствата.

Разбира се, отново бяха повдигнати някои въпроси относно поверителността. След като UWB има толкова висока прецизност за локализиране на устройствата и потребителя, дали няма да се превърне в средство, с което властите и правителството да следят хората, или пък ще даде ли възможност на злонамерени лица да получат достъп до местоположението на хората, използващи съвместими с UWB устройства? Новата технология идва с криптографско криптиране на потока на данните, като се надяваме сигурността при нея да бъде по-висока, отколкото в RFID и Bluetooth.

Има ли UWB някаква връзка с 5G?

Американският телекомуникационен оператор Verizon, именува своята начална 5G услуга (която към момента не покрива действителния 5G стандарт) като „5G Ultra Wideband (UWD)“, но от компанията признават, че това е просто маркетингово и търговско название, и няма нищо общо с безжичната технология.


 

* Всъщност нововъведенията на маркиз Гулиелмо Маркони в устройството, за което получава патент на 2 юни 1896 г., са минимални.

Маркони използва за предавател генератора на Херц, като приемник – леко модифициран кохерер на Попов. Кохерерът на Маркони е вакуумен, което увеличава стабилността му. Но италианецът е първият, употребил дросел, който блокира високочестотния ток.

Но за голяма част от света създател на радио е Маркони, като заради успехите си именно в тази област печели през 1909 г. Нобелова награда за физика.

 

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари