fbpx
26.2 C
София

Какво разкри СЗО за произхода на COVID-19 и възможно ли е вируса да идва от лаборатория?

Най-четени

Експертната група от разследващи, свикана от Световната здравна организация в Китай, за да проучи мътния сложен произход на пандемията от коронавируса, разкри първоначалните си заключения от мисията за установяване на факти, започнала преди по-малко от две седмици. Лианг Уаниан, един от учените от Националната комисия по здравеопазване на Китай, заяви пред репортери на пресконференция във вторник, че екипът не е открил ясни доказателства за преминаване на вируса от животни върху хора.

„Дойдохме тук с две цели“, казва Питър Бен Ембарек, експерт от СЗО по безопасност на храните и зооноза (болести, които се предават от животни на хора), „Едната беше да се опитаме да разберем по-добре какво се е случило в началото на събитията през декември 2019 г. Паралелно с това започнахме и опитите да разберем… как се е появил вирусът.“

От началото на пандемията възникнаха две хипотези. Повечето учени вярват, че SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, произхожда от прилепи и е мутирал така, че е започнал да заразява хора, потенциално през междинен вид. Друга теория, която набира популярност през последните месеци, е идеята, че коронавирусен щам на прилепи може да е изследван в лаборатория в Ухан и след това случайно да е бил изпуснат.

Екипът на СЗО от 14 учени и изследователи напусна хотелската карантина в Ухан на 28 януари и прекара 12 дни в посещаване на обекти в Ухан, включително и пазара на морски дарове в Хуанан, където бяха открити много от ранните случаи от пандемията и Института по вирусология в Ухан, в който беше известно, че биват изучавани някои видове коронавируси при прилепите и се предполага, че е възможно щам на вируса да е напуснал лабораториите на института и да е тръгнал сред хората.

Лианг, ръководител на екипа, съставен от вирусолозите Бен Ембарек и Марион Коопманс, вирусолог в Университетския медицински център на Еразъм в Нидерландия, представиха констатации и отговаряха на въпроси пред журналисти. Те разкриха, че са разглеждали четири хипотези: директно пренасяне на вируса от животно на човек, достигане до хората чрез междинен гостоприемник, пристигане на вируса в Ухан чрез замразени хранителни продукти и лабораторен инцидент.

Конференцията далеч все още не представя окончателната информация от разследването, но от четирите разглеждани хипотези, екипът изглежда е стигнал до заключението, че лабораторния произход на вируса е „изключително малко вероятен“, а преминаването на вируса от животните към хората е най-вероятната хипотеза.

„За мен най-важното заключение е, че вирусът е от естествен произход“, казва Роджър Фрутос, молекулярен микробиолог от Френския център за международни земеделски изследвания или CIRAD, който не е от експертите, участващи в разследването. „Това затваря вратата за теориите за аварийно изпускане на вируса или за изкуственото му разработване“.

Другите констатации, разкрити по време на дискусионния панел, включват:

Най-ранните случаи навярно наистина са от хората, които са били в близост и в контакт с пазара за морски дарове в Хуанан. „Констатациите показаха, че няма съществено неразпознато разпространение на SARS-CoV-2 в Ухан през втората част на 2019 г.“, казва Лианг, което ще рече, че според експертната група, най-вероятно първите случаи на COVID-19 са били регистрирани в действителност през декември 2019 г., именно когато започнахме да научаваме за разразяващата се пандемия в Китай.

Не е възможно да се определи как SARS-CoV-2 е достигнал за първи път на пазара на Хуанан

„Началната дата на най-ранният случай в това изследване е 8 декември“, каза Лианг. Това противоречи на данните, публикувани в списание на The Lancet, което предполага, че първият случай е от 1 декември. Лианг също така предположи, че разпространението в региони извън Китай може да се е случило преди декември 2019 г., когато вирусът е бил открит за първи път в Ухан. Тази теория и публикациите около нея може обаче да не са верни. „Не открихме доказателства за големи огнища, които биха могли да бъдат свързани с COVID-19 преди 19 декември в Ухан или другаде“, отбеляза Бен Ембарек.

„Директното пренасяне на вируса от прилепи към хората в град Ухан не е много вероятно“, казва Бен Ембарек.

Относно произхода

„Първоначалните ни открития показват, че заразяването чрез посреднически вид гостоприемник е най-вероятният път и този, който ще изисква повече проучвания и по-конкретни целенасочени изследвания“, казва Бен Ембарек. „Хипотезата за директното прехвърляне от оригинален животински източник също е възможен път и генерира препоръки за бъдещи проучвания“, каза той. „Констатациите предполагат, че хипотезата за лабораторен инцидент е изключително малко вероятно да обясни навлизането на вируса в човешката популация“, каза той.

Възможно ли е изтичане на вируса от лаборатория?

„Разгледахме какви са аргументите за и против хипотезата за лабораторен произход на коронавируса“, каза Бен Ембарек. „Ние разглеждаме факта, че никъде по-рано този конкретен вирус не е изследван, идентифициран или известен.“

„Обсъждахме също с мениджъри и служители на много от съответните лаборатории в региона и разглеждахме и обсъждахме с тях тази хипотеза“, каза той.

„Разглеждаме и Института по вирусология в Ухан и състоянието на тази лаборатория… и беше много малко вероятно нещо да успее да напусне тази лаборатория“, отбеляза той.

Какви са резултатите от вземането на проби от други животински видове?

„Вземането на проби от прилепи в провинция Хубей не успя да доведе до намирането на доказателства за наличие на SARS-CoV-2 сред циркулиращите местни вируси, а вземането на проби от диви животни на различни места в Китай досега не успя да доведе до идентифициране на наличие на вируса“, каза Лианг.

11 000 проби са били взети от различни животински видове като прасета, крави, кози, различни птици, сред които патици и гъски, от 31 провинции в Китай през 2019 г. и 2020 г., като всички тези проби са били отрицателни за SARS-CoV-2.

1914 проби от серум от 45 различни вида диви животни, събрани между ноември 2019 г. и март 2020 г. са били отрицателни за SARS-CoV-2.

50 000 проби от диви животни, обхващащи 300 различни вида, са били тествани чрез PCR и всички тествани са отрицателни за SARS-CoV-2.

Китай се съгласи на разследване на произхода на коронавируса само след международния натиск през месец май от Световната здравна асоциация и здравната асамблея. Австралия ръководи призива за независимо разследване на произхода на вируса, което доведе до обтягането на отношенията между някои нации. Някои учени предполагат, че докато разследващият екип има опит в проследяване на естествения произход на някои вирусни заболявания, той може да не разполага с опит в разследването на хипотезата за възможен лабораторен произход на вируса, именно което доведе до някои опасения и въпроси относно резултатите, с които екипът ще излезе.

Пресконференцията, в рамките на която бяха оповестени резултатите и фактите, които описваме в тази статия, продължи малко под три часа и не предостави особено много новини или данни, но в нея се споменаваше, че се подготвя пълен доклад, който оповестява резултатите от разследването.  Не е сигурно обаче кога това ще бъде готово. Бен Ембарек даде да се разбере, че екипът „е успял да разработи поредица от препоръки за бъдещи проучвания“. Той каза, че има материали, като кръв от кръвни банки, които могат да дадат възможност на екипа да получи по-добра картина за ранните дни пандемията, на база на които данни да бъде проучен генезиса на вируса.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини