fbpx
19.6 C
София

Какво се промени в Instagram, след като скри броя на харесванията?

Най-четени

През април 2019 г., на фона на нарастващите въпроси за ефектите от социалните мрежи върху психичното здраве, Instagram обяви, че ще тества предлагане на социалната мрежа, без възможност за виждане на броя на харесвания на публикациите от останалите потребители. Човекът, който публикува изображения в мрежата, все още вижда колко хора са харесали снимката му, но общият брой остава невидим за широката общественост.

„Става въпрос за млади хора“, каза шефът на Instagram Адам Мосери през ноември, точно преди теста, който пристигна в Съединените щати. „Идеята е да се опитаме да намалим влиянието на Instagram върху общественото мнение, да направим платформата по-малко конкурентна, да дадем на хората повече пространство да се съсредоточат върху свързване с хората, които обичат, неща, които ги вдъхновяват. Наистина сме фокусирани върху младите хора.“

След повече от две години тестване, Instagram най-сетне обяви какво е установила: Премахването на публичното показване на броя харесвания не намалява значително влиянието на Instagram сред младите хора. Затова социалната мрежа е решила, че ще остави харесванията публично видими по подразбиране. Но всички потребители вече ще имат възможността да ги изключат, ако желаят, както за всичките си публикации, така и за конкретни такива.

„Това, което чухме от хора и експерти, беше, че това, че не виждаме публично броя на харесванията на снимка, беше полезно за някои и досадно за други, особено защото хората използват подобно броене, за да разберат кога в момента е популярно и е на вълната, така че ние ви даваме избор“, заявиха от компанията в блог пост.

 

„В крайна сметка реакциите бяха достатъчно поляризирани“

Компанията инвестира повече от две години в тестване на тези промени, като самият Мосери каза пред Wired, че е отделил „много лично време за тези промени“, докато компанията започва проекта. За момент изглаждаше, че Instagram може би е на ръба на фундаментална трансформация – далеч от управляваното от влияние риалити шоу, пренесено от телевизията в социалните мрежи, към нещо по-интимно и хуманно.

През 2019 г. в този подход без публични показатели беше усъвършенстван един от големите конкуренти на Instagram – Snapchat. Но какъв е резултатът?

„Оказа се, че всъщност нищо не се е променило толкова много по отношение на това… как хората се чувстват или доколко са извлекли ползи от това решение, като не смятаме, че нещата се случиха така, както ние предварително мислехме“, каза Мосери по време на брифинг с репортери тази седмица. „Но в крайна сметка беше доста поляризиращо. Някои хора наистина го харесаха, а някои не.“

По този последен въпрос той добави: „Може да проверите някои от моите по-ранни споменавания в Twitter.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини