fbpx
0.5 C
София

Какво се случва с дигиталното ни наследство след смъртта ни?

Най-четени

Предстои ми да представя тема, която повече от нас биха предпочели да избегнат да обсъждат: нашето дигитално наследство. С други думи, какво се случва с всичките ни цифрови акаунти, дейности и активности, когато напуснем този свят?

Ако четете това, има вероятност да притежавате много дигитални акаунти и активи – както на собствените си устройства, така и в облачни услуги – архивни копия, снимки, публикации в социалните мрежи, съобщения в чат приложения, блог постове и какво ли още не. Ако не се ангажирате постоянно да следите какво се случва с всички тях и не им обръщате особено много внимание, често срещано би било, ако притежавате много дигитални следи, за които вече дори сте забравили. Със сигурност имате и много важни дигитални притежания, които не бихте искали никой да научава – като например важна и неприкосновена кореспонденция, пароли за банкови акаунти и кодове за дебитни и кредитни карти.

Въпреки това обаче за всеки от нас стои въпроса, какво евентуално ще се случи с всички тези наши дигитални притежания, когато един ден няма да сме повече на този свят? Може да сме изкушени да си мислим, че този отговор е лесен – навярно някои от вас предполагат, че няма да се случи нищо – всичките ни дигитални притежания и следи за нас ще изчезнат тогава, когато и ние. Това обаче далеч не е вярно. Повечето големи и популярни социални мрежи и платформи не прилагат политики за автоматично изтриване на акаунтите например, а блогинг платформите и чат приложенията също обикновено не предвиждат закриване на профила или изтриване на публичната дейност при продължителна неактивност. Това може да бъде забелязано от всеки – навярно поне веднъж сте попадали на профил в социална мрежа като Facebook на починал човек – когато сте го видели за първи път това може да ви е изненадало, най-малкото защото никога дотогава не сте мислили какво и как се случва с акаунтите на хората, които вече не са сред живите. Дори обаче да знаете, че повечето дигитални активи и дейности, които имате, остават в пространството за доста дълъг период от време, навярно може да смятате, че това няма особено значение, тъй като профилът ви в Messenger или съобщенията ви в него няма да вълнуват никого освен вас и хората, с които сте водили кореспонденция (тук не говорим за публичния ви профил в социалните мрежи). Но и да смятате така, навярно не сте мислили сериозно колко ценни и важни могат да бъдат дигиталните ви активи. Сигурно не сте и мислили какво значение те биха имали за околните, дори след като вас ви няма. Няма да се спираме в тази статия подробно на обяснения каква роля всъщност биха могли да имат цифровите ви дейности, дори след като вас ви няма, само ще преминем за кратко на тази тема. Но по-важният фокус, който искаме да разгледаме в този материал, е как можете да улесните вашите близки и приятели да получат онази част от вашата цифрова идентичност, която прецените да им оставите.

Какво се случва с онлайн профилите ви след смъртта?

Като за начало, когато човек е достатъчно възрастен, или достатъчно мъдър, за да е готов да уреди своето завещание, започва да се пита какво точно ще получи наследника, на когото избираме да оставим нашите активи и пасиви, които сме притежавали. В някои страни законодателството предполага, че изпълнителният на завещанието, т.е. лицето, което сме избрали да се погрижи за това да се изпълни нашата последна воля, получава пълен или частичен достъп до дигиталните ни активи, в това число онлайн акаунти, уеб сайтове и други. Такова например е законодателството в САЩ, това е разписано по-конкретно в Закона за фидуциарния достъп до цифрови активи, който е приет в повечето щати. Що се отнася до други държави, например нашата, трябва да кажем, че законодателството все още не покрива достатъчно изчерпателно този въпрос, но въпреки това до голяма степен изпълнителите и наследниците могат да бъдат безпроблемно упълномощавани да имат ангажимента и за дигиталните ни активи, като изпълнението на този ангажимент често зависи и от правилата, разпоредбите и склонността за признаване на тези завещания, които различните компании, в които разполагаме с дигитални активи, имат.

Обикновено наследяването на дигиталните активи става чрез процедура, която е нормирана от компаниите, в които притежавате такива. Например наскоро Apple направи актуализации относно това как и какво може да бъде наследено от вашия Apple ID. Не всички компании обаче имат така добре изгладена процедура по този въпрос. Що се отнася до тях, се препоръчва на потребителите да намерят начин да поверят паролите за своите акаунти и допълнителна идентифицираща информация на някого още приживе. Тъй като не е добра идея да дадете паролите и другите си данни на вашите роднини или приятели докато сте още живи, може да е добра идея да помислите за поне един човек, на който да дадете достъп до данните за вашите дигитални устройства и профили, като трябва да имате доверие в него, че няма да ги използва, докато сте още живи. Друг вариант например би бил да не давате директно данните си, а да помислите за начин, по който те да стигнат до хората, до които бихте искали, непосредствено след смъртта си – например ако те знаят къде държите всичките си данни и пароли. Ако използвате някои от популярните мениджъри на пароли, то е добре да знаете, че обикновено те предлагат възможност след доказване на смърт близките да получат достъп до данните и паролите.

Подобни закони и разпоредби, при които дигиталните профили също се наследяват, дори това да не е изрично упоменато от някого преди смъртта му, могат да свършат доста добра работа, но е добре и да се има предвид, че те не важат за редица портали и компании – едни от тях например са социалните мрежи.

Все пак, дори да няма изрично нормиран закон във вашата страна, или конкретната платформа да не е предвидила специални правила, при които наследяването на акаунти може да се осъществява, ако в завещанието на покойния е описано по юридически издържан начин кой желае да наследи неговите дигитални профили – като са цитирани конкретните профили и платформи, за които става дума, то повечето платформи биха се съгласили да изпълнят завещанието, но това ще изисква определени усилия и разправии от страна на наследниците.

Съществуват и компании, които предлагат и функции, които ви позволяват да планирате предварително кой да бъде упълномощен да обработва вашите акаунти в облак и/или социални медии, ако желаете да облекчите двустранно процедурата – за себе си и вашите близки. Тук са изброени как някои от основните онлайн услуги, които предлагат такива възможности.

Дигиталното наследство на Apple iCloud

Доскоро получаването на достъп до iCloud акаунта на починал член на семейството можеше да бъде изключително трудно, особено ако не сте имали ключа за възстановяване на този човек. Въпреки това, Apple наскоро добави програма Digital Legacy към своите iCloud акаунти, която ви позволява да назовете до петима наследници, които ще имат достъп до вашия акаунт. Програмата е достъпна, започвайки с iOS 15.2.

За да настроите контактите на вашите наследници, е необходимо да направите следното:

  • Трябва да отидете в Настройките на вашия акаунт в горната част на страницата в уеб версията на платформата Apple iCloud
  • След това трябва да изберете раздела Парола и сигурност и да отидете в секцията „Наследени контакти“. В тази секция можете да добавите имената на хората и имейл адресите на техните iCloud акаунти, които бихте искали да наследят вашите профили и достъпа до устройствата ви след смъртта ви. Също така можете да видите и всеки, който е посочил вас като наследник на неговите данни. Тази функция, която Apple доразви наскоро, е доста гъвкава, тъй като дава възможност да изберете контактите на до 10 наследници. Важно е да знаете, че когато изберете някого за ваш наследник, той получава тази информация, като в заявката се съдържа и ключа за достъп до вашия акаунт. Избраният контакт от вас може да реши да приеме или отхвърли заявката. Когато заявката бъде приета, ключът за достъп до вашия акаунт се записва в акаунта на потребителя.

Мениджър на неактивни профили в Google

Мениджърът на неактивни профили в Googlе е един от най-пълните инструменти за грижа за вашето дигитално наследство. Идеята на функцията е да позволи да изтриете създаденото от вас съдържание, както и да закриете профила си – с всички въведени данни в него и с цялата история на ползваните услуги на компанията.

За да използвате тази възможност на Google, е необходимо да отидете в Мениджъра на неактивни акаунти и да щракнете върху Старт. Ще преминете през три фази от настройки – кога желаете да се включи мениджърът на неактивни акаунти, кого да уведомите, че това е настъпило, както и да изберете дали всичко да бъде изтрито, или искате да изтриете само конкретна активност, като посочите коя. Съответно имате няколко варианта за избор в рамките на колко месеца на неактивност от ваша страна бихте желали да бъдат изтрити данните – опциите са съответно 3, 6, 12 или 18 месеца. Също така трябва да потвърдите и телефонен номер и/rли един или повече имейл акаунти, на които компанията би могла да се свърже с вас. Ако не сте влизали дълго време в акаунта, за който сте включили Мениджъра на неактивните профили, Google ще използва телефонния номер или имейл адресите, за да се свърже с вас месец преди да изтече зададеното време, за да се увери, че наистина не сте активни и няма да използвате повече въпросния профил, а не сте просто забравили, че сте активирали Мениджъра на неактивните профили. Услугата ви позволява да изброите и до десет души, които да бъдат уведомени от Google, че акаунтът ви не е използван и ще бъде закрит. За всеки човек можете да посочите точно до кои приложения бихте искали да получи достъп, като той ще има достъп до данните от активността ви и цялата друга персонализирана информация, ако изобщо желаете това. Можете да дадете достъп до на практика всичко – до вашия календар и контакти, както и до целия ви Google акаунт и историята на покупките, които сте направили.

Ако желаете, можете да добавите и телефонен номер на лицата си за контакт, така че Google да може да го използва, за да потвърди самоличността им, както и да включите персонално съобщение, което бихте искали да им изпратите, след като вече не използвате профила си.

Можете също така да активирате и автоматичен отговор в Gmail, който да бъде получаван от всеки, който ви изпрати имейл, или да ограничете това само до списъка ви от контакти. И накрая, можете да уредите целият ви акаунт да бъде изтрит три месеца след като бъде обявен за неактивен. Това ще включва също, според Google, всички споделени публични данни, като видеоклипове в YouTube. (Ако сте посочили някого, който ще има достъп до вашия акаунт, това ще му даде три месеца преди акаунтът да бъде изтрит, за да запазят всичко, което иска.)

Подобна функция е налична и във Facebook

Facebook нарича своята функция за цифрово наследство Memorialization Settings. Тя е подобна на тази на Google и Apple – дава на избран човек достъп до вашия акаунт след смъртта ви. Единствената разлика е, че тъй като Facebook често се използва за почитане на паметта на хора, които са загинали, има някои допълнителни неща, които трябва да знаете.

За да активирате тази функция, е необходимо да отидете в страницата с Настройки на акаунта и да отворите настройките за поверителност. Социалната мрежа ви позволява да изберете приятел, който да управлява вашия акаунт посмъртно. В страницата ще видите информация, че лицето за контакт, което посочите, ще има възможност да управлява вашите публикации посмъртно, да изтрива публикации или профила ви, да приема нови покани за приятелство и да актуализира вашия профил. За да получи достъп до акаунта ви, избраният от вас човек е необходимо да се свърже с Facebook, така че вероятно е добра идея да го информирате предварително за намерението си.

Как стоят нещата с Twitter?

Twitter не предоставя начин за посмъртно прехвърляне на акаунта ви на член на семейството или приятел. Някой, който иска да закрие акаунта на починал потребител на Twitter, ще трябва да попълни формуляр и след това да изпрати купчина документи, включително собствения си документ за самоличност и смъртен акт на починалия. Достъп до акаунта обаче не може да бъде разрешен.

Подобно на Twitter, Instagram не предлага начин да планирате предварително кой ще има достъп до вашия акаунт или какво ще прави с него след смъртта. Вместо това сайтът ще запомни акаунта, след като получи доказателство, като изрезка от вестник или смъртен акт. Членовете на семейството могат също да поискат закриване на акаунт, ако имат правилното доказателство.

Към момента на съставянето на тази статия няма други сайтове или социални мрежи, за които да знаем да имат някакви специфични процедури за това какво се случва, когато потребителят не е сред живите. Вместо това изпълнителите на наследството, членовете на семейството или други хора с юридически правомощия ще трябва да предоставят специални документи, а платформата да прецени дали да даде възможност за достъп до акаунта или просто да предложи неговото изтриване.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини