Какво се случва с нашия Биткойн и останалите криптовалути, когато умрем?

5
1524

Инвестициите в криптовалута стават все по-популярни. Дългосрочните инвеститори започват да си задават един въпрос. Какво се случва с нашия Биткойн, когато умрем?

Според тазгодишно проучване на Cremation Institute, близо 90% от собствениците на крипто се притесняват какво ще стане с техните активи, когато починат. Друг интересен факт е, че собствениците на криптовалути по-често биха оставили завещание за притежанията си, от колкото традиционните инвеститори.

Като мрежа за разплащания без централизация, Биткойн (както и повечето други криптовалути) няма орган, който да контролира средствата на потребителите. Само и единствено техните собственици могат да се разпореждат с тях.

В следствие на това, милиони долари в криптовалути се губят всяка година след смъртта на техните собственици. Криптозастрахователната компания Coincover изчислява, че около 4 милиона биткойни са излезли от циркулация след загуба на достъп до тях. Голяма част от случаите са свързани със смърт.

Това обаче не значи, че криптовалутите като Биткойн не могат да бъдат завещани и неизбежно ще бъдат погребани завинаги с починалия собственик.

Има редица начини инвеститорите да оставят своите крипто активи на бъдещото поколение. Всеки от тях изисква взимане на решение и планиране, както и малко познания.

Най-лесният вариант е споделянето на ключ с доверени членове на семейството

Хал Фини, ранен поддръжник на Биткойн и получател на първата Биткойн транзакция от Сатоши Накамото, завещава притежанието си на своите деца, просто като им дава достъп до ключовете за него.

Година преди да почине през 2014, той пише:

„Дискусиите свързани с унаследяването на вашите биткойни са по-скоро от академичен тип. Моите биткойни се съхраняват в безопасна депозитна кутия. И моят син и моята дъщеря са достатъчно добри с технологиите. Мисля, че биткойните ми са в достатъчна безопасност и се чувствам комфортно за наследството ми.“, обяснявайки, че след смъртта му те просто ще вземат тези ключове и ще получат достъп до криптоактивите.

При някои борси може да се получи достъп до криптото със смъртен акт

Coinbase, една от най-големите борси и услуги предлагащо портфейли за криптовалути, позволява опечалените да получат достъп до имуществото на член на семейството след предоставяне на редица документи, включително свидетелство за смърт и последно завещание.

Потребителите на Coinbase също така могат да посочат в акаунта си свой наследник. Процедурата не се поддържа директно от Coinbase, но е интегрирана с услугите на адвокат.

Говорител на Binance, най-голямата борса за крипто в света, обяснява пред Cointelegraph, че и там има подобни процедури, без да дава подробности.

„Наследникът трябва да се свърже с поддръжката за клиенти директно, където някой от нашите агенти ще го напътства през процедурата.“, обяснява той.

Вие какъв вариант бихте избрали за вашите криптовалути?

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари