fbpx
16.8 C
София

Какво се случи, когато момче намери радиоактивна капсула и я прибра у дома си?

Най-четени

Напоследък голяма сензация беше изчезването на радиоактивна капсула в Австралия, която в крайна сметка беше намерена в пустошта. Около случката се появи информация за подобен случай от 1962 година, но завършил много по-трагично.

Случката е от Мексико Сити през 1962 година.

От Iflscience разказват за семейство, което е било изложено на продължително въздействие на радиоактивен източник. В следствие на него е започнало да се разболява, без да знае защо. 

През март 1962 г. семейството се е нанесло в къща в Мексико Сити, а вътре имало малък оловен контейнер.

Източникът е бил оставен на семейството, за да бъде пазен и наблюдаван, без никой от тях да знае какъв точно е контейнерът и какво съдържа.

Отбелязва медицинския доклад за инцидента.

В някакъв момент между преместването там и април месец, радиоактивният източник е бил изваден от оловния контейнер и се е озовал в двора. След това е намерен от 10-годишното момче в семейството. То слага това, което се идентифицира по-късно като радиоактивна капсула с кобалт-60, в джоба си и я внася в къщата.

След това майка му извадила капсулата от джоба на панталона и я поставила в кухненско чекмедже. По-късно същия месец, бабата на момчето и майка на баща му идва да живее в къщата. Тя е първата, която забелязва почерняването на стъклените предмети в чекмеджето, където е била капсулата. 

Почерняването на стъклото е описано и в други доклади за радиационно облъчване. 

Колкото и странно да е било, то не е предизвикало тревога у никого от семейството за случващото се. Екипът се опитва да определи дозите радиация, които семейството е получило, което не е лесна задача, като се има предвид, че те са се движили в къщата и извън нея. Учените е трябвало да отчетат неща като това колко радиация е била разпръсната и погълната от предметите около дома. 

Използвайки информация от единствения оцелял за начина на живот на семейството, екипът успява да оцени експозицията. 

Десетгодишното дете е получило висока доза, получена най-вече при прекия му контакт с кобалт-60. Докато радиоактивният източник се е намирал в чекмеджето, той и сестра му са били изложени на него в по-малка степен, защото са играли през по-голямата част от времето навън. Майката обаче, която е била бременна, е получила по-голяма доза. Поради времето, прекарано в приготвяне на храна в кухнята. В един момент тя започнала да се чувства зле, заради радиацията.

Свекървата поема домакинската работа от нея, докато тя си почива. 

На 29 април същата година, 10-годишното дете почива. В следствие на което двегодишната му сестра прекарва повече време вътре със семейството, по-близо до източника. Майката умира на 19 юли и тогава капсулата е намерена и изнесена от къщата. Радиацията обаче вече била нанесла своите поражения. Дъщеричката почива на 18 август, а бабата – на 15 октомври. 

Бащата, единственият оцелял при инцидента, е получил около 990-1 200 погълнати дози радиация (rad). Той е човекът прекарал най-дълго време далеч от източника и е с най-малка степен на облъчване. За момчето е изчислено, че е получило 4700-5200 rad, което е най-голямата стойност спрямо останалите. При останалите членове стойностите са между 2870 и 3500 rad.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини